URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2018, 13:31

”Moarte evreilor!”: Un bărbat a deschis focul într-o sinagogă din SUA, omorând 11 oameni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat a deschis focul în sinagoga ”Copacul Vieții” din Pittsburgh, 11 persoane pierzându-și viața, iar alte șase fiind rănite printre care patru polițiști. Atacatorul, un bărbat alb, în vârstă de 46 de ani, cu convingeri antisemite, a fost pus sub acuzare pentru 29 de crime federale. Atacatorul ar fi strigat ”Moarte evreilor!” în momentul asaltului considerat cel mai devastator atac antisemit din istoria recentă a SUA

Suspectul, un bărbat alb identificat sub numele de Robert Bowers, 46 de ani, s-a predat autorităţilor. Echipa SWAT a stat de vorbă cu suspectul, iar el s-a târât, fiind rănit. Nu este clar cât de grave sunt rănile sale. Când au ajuns ofiţerii, atacatorul a tras în ei în repetate rânduri, forţând poliţiştii să îşi folosească maşinile ca scut.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe autorul atacului pentru nu mai puțin de 29 de crime federale vizând: uciderea a 11 oameni, folosirea armelor de foc cu scopul de a ucide, împiedicarea exercitării credinței religioase având drept consecință moartea și rănirea unor polițiști. 

Robert Bowers a postat mai multe mesaje antisemite pe rețelele de socializare și, cu doar două înainte să comită atacul armat în timpul unei slujbe, a scris pe Gab.com că organizația HIAS „aduce invadatori care omoară semenii noștri”.

„Nu pot să stau și să privesc cum semenii mei sunt măcelăriți. Nu-mi pasă de punctul vostru de vedere, eu o să atac”, a scris el. În arhiva postărilor lui Robert Bowers, jurnaliștii americani au găsit mesaje precum „diversitatea înseamnă uciderea și celui din urmă om alb”. În urmă cu o lună, el a postat fotografii cu rezultatele unei sesiuni de tras cu arma și trei pistoale.

FBI tratează incidentul ca fiind o crimă inspirată de ură şi coordonează investigaţia, a informat Wendell Hissrich, directorul Siguranţei Publice din Pittsburgh. „Locul crimei arată oribil. Este printre cele mai rele pe care le-am văzut vreodată”, a afirmat el.

Un reprezentant al sinagogii Tree of Life, Michael Eisenberg, a aproximat că erau în total 100 de persoane prezente în momentul atacului. Oamenii se aflau în zona principală a clădirii precum şi în subsol şi camera de studiu.

Președintele american Donald Trump a condamnat atacul de la sinagoga din Pittsburgh, afirmând că antisemitismul este una dintre cele mai întunecate pagini din istoria umanității, fiind greu de crezut că astfel de crime în masă se mai pot produce astăzi, dar ”se pare că nu învățăm din trecut”.

El a precizat că atacul de neconceput a avut loc în timpul unei ceremonii de dare a numelui copilului (similiară botezului -n.red). ”Mintea noastră nu poate înțelege ura și cruzimea care poate determina pe cineva să dezlănțuie o asemenea violență în timpul unei ceremonii de dare a numelui copilului. Atacul s-a produs în timpul unei ceremonii de dare a numelui copilului (similiară botezului- n.red) într-o casă de rugăciune, în sfânta zi a shabbatului”.

Trump a mai afirmat că nu trebuie să existe niciun fel de toleranță față de antisemitism sau altă formă de ură rasială sau prejudecăți legate de convingeri religioase.  ”Antisemitismului și persecuția evreilor reprezintă una dintre cele mai urâte și negre paginii din istoria umanității. Antisemitismul trebuie condamnat și confruntat oriunde și ori de câte ori apare. Nu trebuie să existe niciun fel de toleranță față de antisemitism în SUA sau față de orice ce altă formă de ură rasială ori prejudecată bazată pe religie”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Printre cei uciși sunt doi frați și un cuplu. Cea mai în vârstă victimă avea 97 de ani, iar cea mai tânără avea 54, relatează CNN.

„Suntem aici ca o comunitate pentru voi. Vom fi aici ca să vă ajutăm să treceți peste acest moment oribil. Vom trece împreună prin cea mai neagră zi a orașului din istorie”, a spus Bill Peduto, primarul din Pittsburgh.

Victimele atacului armat de la sinagoga din Pittsburgh:

• Joyce Fienberg, 75 de ani

• Richard Gottfried, 65 de ani

• Rose Mallinger, 97 de ani

• Jerry Rabinowitz, 66 de ani

• frații Cecil și David Rosenthal, 59 și 54 de ani

• soții Bernice și Sylvan Simon, 84 și 86 de ani

• Daniel Stein, 71 de ani

• Melvin Wax, 88 de ani

• Irving Younger, 69 de ani

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON