URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2014, 19:45

Misterele Cetăţii: Turiştii vor putea vizita morminte vechi de peste 600 de ani descoperite în beciurile palatului princiar (FOTO)

O cetate, două biserici construite succesiv şi trei morminte. Săpăturile făcute cu ocazia lucrărilor de descărcare arheologică în beciurile Palatului Princiar din incinta fortificaţiei au scos la iveală ruinele unor biserici construite succesiv, pe acelaşi amplasament, încă dinaintea năvălirii tătarilor din 1241.

Săpăturile făcute în corpurile A şi B, care vor adăposti Muzeul Cetăţii, respectiv Casa Căsătoriilor, au dezgropat urmele suprapuse ale fostei catedrale gotice reprezentată în stampele vremii, dar şi a unui lăcaş de cult construit anterior. Acesta ar putea fi Biserica Sfânta Maria menţionată de călugărul Rogerius în cartea "Carmen Miserabile" (n.r .Cântec de jale) prin care descrie pustiirea care a urmat năvălirii tătare.

"Nu avem informaţii clare despre anul construcţiei, dar după forma semicirculară a corului, aceasta poate data înaintea năvălirii tătarilor din 1241", a declarat miercuri, în conferinţă de presă, Dumitru Sim, responsabil de comunicare în cadrul proiectului.

Potrivit arheologilor care au supravegheat săpăturile, biserica a fost construită în două faze: una romanică, datând probabil din secolul XIII, şi una gotică, ulterioară, în care s-au refolosit pietre şi cărămizi de la construcţia iniţială.

Aici au fost găsite trei morminte bine conservate. "Mormintele datează din secolele XIV - XV. Acestea au fost aşezate în incinta fostei biserici, aşa că este de aşteptat să fie vorba de canonici. Nu ne aşteptăm să descoperim podoabe sau brăţări, dar sperăm să găsim monede care să ne aducă informaţii despre acea perioadă", a declarat arheologul Nandor Mihalca.

Potrivit arheologului Doru Marta, coordonatorul săpăturilor, descoperirile făcute au impus refacerea proiectului tehnic al lucrărilor din Cetate în sensul protejării vestigiilor descoperite.

"Se va reface şi conserva subsolul, se vor crea accese pe structuri metalice acoperite cu sticlă stratificată, astfel încât vizitatorul să poată vedea şi chiar vizita mormintele sau porţiunile de zid ale fostelor biserici", a declarat Marta.

Managerul de proiect Dumitru Sim a spus că lucrările de descărcare arheologică vor continua în perioada următoare în curtea palatului princiar, unde este de aşteptat să iasă la iveală urme ale fostei catedrale gotice. Săpăturile nu vor afecta însă accesul turiştilor în Cetate.

"În funcţie de descoperirile care vor face aici, săpăturile ar putea dura ani de zile. Se va lucra la adăpostul unor amenajări de protecţie, iar turiştii vor putea vedea şi fotografia modul în care se lucrează", a spus Sim.

De altfel, lucrările din incinta Cetăţii vor trebui finalizate până în luna octombrie a anului viitor, când fortificaţia va fi redată circuitului public. În prezent lucrările sunt finalizate în proporţie de circa 70%. Firma Constructorul Sălard lucrează cu circa 120 de muncitori.

Finanţate prin intermediul unor proiecte europene în valoare de 87,8 milioane lei, lucrările vizează consolidarea, conservarea şi refuncţionalizarea corpurilor A, B, C, D, E, G, H, I, K, L, M şi P ale Palatului Princiar precum şi inelul exterior de clădiri. Aici se vor amenaja printre altele Muzeul Cetăţii şi al Oradiei, Muzeul pâinii, Centru de studii religioase, Galerie de artă, Casa căsătoriilor, Centrul de excelenţă în domeniul culturii şi artelor "Asylum artorum", Galeria gastronomică, strada Breslelor cu atelierele meşteşugăreşti şi un Multiplex cultural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
articol super
decat articole despre caini comunitari mai folositoare si instructive si mai putin isterizante sunt acestea despre cetate . Ziarul se vinde bine si cu astfel de articole . E doar o iluzie ca isterizarea populatiei creste vanzarile de ziare . Nimic mai falss. Lumea se satura incet incet si nu mai citeste nici cat citea acum 2-3 ani . Articol bun . Transmite-tii lui tanti mama lui nelutu ca nu vrem isterizarea populatiei(stie ea care-i aia ) .
Postat 19 Iunie 2014, 17:14 de galuri cu laurii
da
in sfarsit se contureaza un obiectiv turistic valoros. ca sugestie, propun acoperirea cu sticla securizata a portiunilor subterane pentru a putea fi conservate si privite de public.
Postat 19 Iunie 2014, 00:58 de tutankamon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON