URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Martie 2023, 13:03

Ministrul Marcel Boloş a semnat la Oradea finanţarea a 6 proiecte europene în valoare de 90 milioane euro. Vezi pe ce merg banii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihoreanul Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a semnat vineri la Oradea contractele de finanţare pentru şase proiecte europene în valoare totală de 90 milioane euro.

Premieră

Boloş i-a felicitat pe reprezentanţii municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor şi Companiei de Apă Oradea pentru proiectele promovate.

"E o zi deosebită pentru Bihor şi pentru Oradea. Semnăm un portofoliu de 6 proiecte de infrastructură. Atât proiecte de infrastructură de apă, cât şi proiecte de utilizare a energiilor regenerabile pentru autorităţile locale - cum este parcul fotovoltaic din strada Matei Corvin", a declarat ministrul.

Proiectul semnat de municipalitatea orădeană, în valoare de 81 milioane lei (16,4 milioane euro), este primul de acest gen pentru oraș. De altfel, Oradea și Brașov sunt primele din țară care au accesat proiecte bazate pe energia solară.

"Doar două autorităţi publice locale au avut această iniţiativă. Oradea şi Braşov au făcut proiecte să valorifice cât mai bine potenţialul de energie solară şi să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării municipiilor şi judeţelor astfel încât să producă şi să comercializeze energie verde", a declarat Boloş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea intenţionează să amenajeze cu cofinanţare europeană un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice pe un amplasament de 12,5 hectare în jurul haldei de gunoi din străzile Matei Corvin şi Santăului.

Energia electrică obţinută va fi comercializată în reţeaua naţională de electricitate.

Bani pentru colectarea deşeurilor

La rândul său, vicepreşedintele Mircea Mălan a semnat cu ministrul Boloş, în numele CJ, contractul de finanţare pentru două proiecte în valoare totală de peste 9,3 milioane euro.

"Primul proiect se referă la realizarea a 16 centre de depozitare a deşeurilor mari în aport voluntar. Este vorba de un proiect care va fi derulat împreună cu cele 16 primăriii pe teritoriul cărora există aceste platforme", a declarat vicepreşedintele.

Cele 16 vor face parte dintr-o reţea de 32 de centre pe care judeţul vrea să le amenajeze pentru a oferi tuturor bihorenilor posibilitatea să depoziteze deşeurile mari.

Pentru a implementa cât mai repede proiectul în valoare de 7,6 milioane euro, Consiliul Judeţean Bihor a organizat deja o licitaţie cu clauză suspensivă care vizează amenajarea platformelor şi a primit 41 de oferte din partea firmelor interesate.

Mircea Mălan s-a ocupat personal de formalitățile pentru proiect și a convins primarii din județ de utilitatea lui, fapt pentru care a și semnat contractul, în timp ce președintele CJ, Ilie Bolojan, l-a urmărit din sală.

"Cel de-al doilea proiect (al CJ - n.r.), în valoare de 1,7 milioane euro, ne va permite să achiziţionăm asistenţă tehnică pentru a pregăti portofoliul de proiecte pentru etapa a doua a Serviciului de Management Integrat al Deşeurilor", a explicat Mălan.

Actuala reţea de platforme de depozitare urmează să fie modernizată şi extinsă.

Se va lucra în paralel!

Cea mai mare parte a finanţării a fost atrasă de Compania de Apă Oradea, care a bifat 3 dintre cele 6 proiecte.

Într-unul dintre ele, CAO va atrage aproape 50 de milioane de euro (49,9 milioane euro) pentru lucrări de extindere a reţelelor în zece unităţi administrativ teritoriale, reabilitarea Uzinei de apă 5, refacerea drenurilor pentru celelalte patru uzine şi amenajarea de rezervoare.

"Ca să nu avem sincope, am împărţit aceşti circa 50 milioane de euro în 8 pachete, ca să dăm posibilitatea mai multor constructori să participe la licitaţie şi să realizeze lucrările în timpul ce mai scurt", a declarat directorul CAO, Lucian Chindlea.

Cel de-al doilea proiect al CAO, în valoare de 3,6 milioane euro, vizează amenajarea a 5 parcuri fotovoltaice pe amplasamentul uzinelor de apă orădene pentru asigurarea consumului de energie electrică din resurse proprii.

"La finalul lucrărilor, vom asigura 30% din necesarul de energie electrică din zona de producţie şi epurare, urmând ca diferenţa să o acoperim din reţea", a explicat Chindlea.

La fel, CAO va investi circa 2 milioane de euro prin cel de-al treilea proiect semnat vineri în digitalizarea reţelei de apă.

"Vrem să vedem în timp real unde avem avarii şi să citim contoarele în fiecare lună, astfel încât cetăţeanul să fie mulţumit că are consumul lunar pe factură", a declarat directorul. În prezent, mai ales în afara Oradiei, CAO citeşte contoarele la 3 luni, fapt ce poate declanşa discuţii cu consumatorii.

De altfel, CAO a organizat deja o parte dintre licitaţii cu clauze suspensive pentru a putea declanşa lucrările în cel mai scurt timp posibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON