URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2023, 13:03

Ministrul Marcel Boloş a semnat la Oradea finanţarea a 6 proiecte europene în valoare de 90 milioane euro. Vezi pe ce merg banii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihoreanul Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a semnat vineri la Oradea contractele de finanţare pentru şase proiecte europene în valoare totală de 90 milioane euro.

Premieră

Boloş i-a felicitat pe reprezentanţii municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor şi Companiei de Apă Oradea pentru proiectele promovate.

"E o zi deosebită pentru Bihor şi pentru Oradea. Semnăm un portofoliu de 6 proiecte de infrastructură. Atât proiecte de infrastructură de apă, cât şi proiecte de utilizare a energiilor regenerabile pentru autorităţile locale - cum este parcul fotovoltaic din strada Matei Corvin", a declarat ministrul.

Proiectul semnat de municipalitatea orădeană, în valoare de 81 milioane lei (16,4 milioane euro), este primul de acest gen pentru oraș. De altfel, Oradea și Brașov sunt primele din țară care au accesat proiecte bazate pe energia solară.

"Doar două autorităţi publice locale au avut această iniţiativă. Oradea şi Braşov au făcut proiecte să valorifice cât mai bine potenţialul de energie solară şi să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării municipiilor şi judeţelor astfel încât să producă şi să comercializeze energie verde", a declarat Boloş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea intenţionează să amenajeze cu cofinanţare europeană un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice pe un amplasament de 12,5 hectare în jurul haldei de gunoi din străzile Matei Corvin şi Santăului.

Energia electrică obţinută va fi comercializată în reţeaua naţională de electricitate.

Bani pentru colectarea deşeurilor

La rândul său, vicepreşedintele Mircea Mălan a semnat cu ministrul Boloş, în numele CJ, contractul de finanţare pentru două proiecte în valoare totală de peste 9,3 milioane euro.

"Primul proiect se referă la realizarea a 16 centre de depozitare a deşeurilor mari în aport voluntar. Este vorba de un proiect care va fi derulat împreună cu cele 16 primăriii pe teritoriul cărora există aceste platforme", a declarat vicepreşedintele.

Cele 16 vor face parte dintr-o reţea de 32 de centre pe care judeţul vrea să le amenajeze pentru a oferi tuturor bihorenilor posibilitatea să depoziteze deşeurile mari.

Pentru a implementa cât mai repede proiectul în valoare de 7,6 milioane euro, Consiliul Judeţean Bihor a organizat deja o licitaţie cu clauză suspensivă care vizează amenajarea platformelor şi a primit 41 de oferte din partea firmelor interesate.

Mircea Mălan s-a ocupat personal de formalitățile pentru proiect și a convins primarii din județ de utilitatea lui, fapt pentru care a și semnat contractul, în timp ce președintele CJ, Ilie Bolojan, l-a urmărit din sală.

"Cel de-al doilea proiect (al CJ - n.r.), în valoare de 1,7 milioane euro, ne va permite să achiziţionăm asistenţă tehnică pentru a pregăti portofoliul de proiecte pentru etapa a doua a Serviciului de Management Integrat al Deşeurilor", a explicat Mălan.

Actuala reţea de platforme de depozitare urmează să fie modernizată şi extinsă.

Se va lucra în paralel!

Cea mai mare parte a finanţării a fost atrasă de Compania de Apă Oradea, care a bifat 3 dintre cele 6 proiecte.

Într-unul dintre ele, CAO va atrage aproape 50 de milioane de euro (49,9 milioane euro) pentru lucrări de extindere a reţelelor în zece unităţi administrativ teritoriale, reabilitarea Uzinei de apă 5, refacerea drenurilor pentru celelalte patru uzine şi amenajarea de rezervoare.

"Ca să nu avem sincope, am împărţit aceşti circa 50 milioane de euro în 8 pachete, ca să dăm posibilitatea mai multor constructori să participe la licitaţie şi să realizeze lucrările în timpul ce mai scurt", a declarat directorul CAO, Lucian Chindlea.

Cel de-al doilea proiect al CAO, în valoare de 3,6 milioane euro, vizează amenajarea a 5 parcuri fotovoltaice pe amplasamentul uzinelor de apă orădene pentru asigurarea consumului de energie electrică din resurse proprii.

"La finalul lucrărilor, vom asigura 30% din necesarul de energie electrică din zona de producţie şi epurare, urmând ca diferenţa să o acoperim din reţea", a explicat Chindlea.

La fel, CAO va investi circa 2 milioane de euro prin cel de-al treilea proiect semnat vineri în digitalizarea reţelei de apă.

"Vrem să vedem în timp real unde avem avarii şi să citim contoarele în fiecare lună, astfel încât cetăţeanul să fie mulţumit că are consumul lunar pe factură", a declarat directorul. În prezent, mai ales în afara Oradiei, CAO citeşte contoarele la 3 luni, fapt ce poate declanşa discuţii cu consumatorii.

De altfel, CAO a organizat deja o parte dintre licitaţii cu clauze suspensive pentru a putea declanşa lucrările în cel mai scurt timp posibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON