URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2016, 15:43

Ministrul Educaţiei, despre şantajul UDMR pe tema claselor maghiare: "Nu există presiuni, există dialog"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce BIHOREANUL a arătat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a modificat planul de şcolarizare pentru următorul an şcolar la şantajul UDMR, parlamentarii de Bihor ai Uniunii depunând la Ministerul Educaţiei şi la IŞJ Bihor un memoriu cu peste 4.500 de semnături prin care cereau înfiinţarea în judeţ a 41 de clase de-a IX-a de limbă maghiară, nu 35, câte acceptase IŞJ Bihor, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, neagă că schimbarea s-a bazat pe presiuni.

"Eu cred că nu există presiuni, există dialog. Cu siguranţă că un spaţiu de dialog înseamnă un spaţiu în care te uiţi şi vezi ce resurse ai, încerci să respecţi spaţiul acesta încă flexibil de 25-28 (n.r. elevi) în clasă. Pe de altă parte, înţelegem că există situaţii precizate de lege în care minorităţi şi alte situaţii de excepţie necesită un tratament anume", a declarat Curaj joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul IŞJ Bihor şi în prezenţa inspectorului şcolar general Alin Novac-Iuhas.

"Solicităm colegilor noştri de la inspectoratele şcolare generale să trateze cu grijă situaţiile, să se asigure că respectăm legea şi nu bulversăm lucrurile doar din variate motive. Trebuie să încercăm să respectăm legea, acolo unde există cazuri speciale trebuie să le analizăm, să le tratăm şi asta s-a întâmplat. Apreciez că este un dialog bun, îl tratez ca dialog", a mai spus ministrul.

Ministrul a mai spus că va face publice pentru fiecare judeţ numărul de elevi şi numărul de posturi alocate, ca altfel să se vadă şi raportul de elevi pe cadru didactic. "N-au fost disponibile până acum aceste date, acum e util să fie disponibile", a spus Curaj.

Deşi încă nu a aprobat planurile de şcolarizare ale Bihorului, ministrul Educaţiei a afirmat că acestea sunt în "formă finalizată, aproape de nevoia locală". Întrebat de jurnaliştii de presă maghiară dacă asta înseamnă că părinţii care au semnat memoriul depus la Minister pot sta liniştiţi, întrucât doleanţa lor de a fi înfiinţate 41 de clase a fost acceptată, ministrul a evitat un răspuns direct: "Mă aştept clasele să fie clase, să nu fie bucăţi de clase". Semn că, cel mai probabil, va aviza favorabil această doleanţă.

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a explicat de ce a renunţat la planul de şcolarizare care cuprindea 35 de clase maghiare. "Nu vreau să vă lase impresia că doar un memoriu depus a schimbat o situaţie. După discuţiile pe care le-am avut atât cu parlamentarii din rândul minorităţilor, cât şi cu colegii directori, din analiza şi reanalizarea cazului, a rezultat faptul că la o populaţie şcolară de etnie maghiară de 1.158 de copii, cu o medie de 28 pe clasă, rezultă 41 de clase. Prin urmare toate cele 41 de clase solicitate de unităţile şcolare au fost propuse Ministerului spre aprobare", a precizat şeful IŞJ Bihor.

BIHOREANUL a dezvăluit, în ediţia tipărită din această săptămână, că liderii UDMR Bihor, în frunte cu preşedintele executiv Szabó Ődőn, au depus un memoriu cu peste 4.500 de semnături la Ministerul Educaţiei şi IŞJ Bihor şi au ameninţat chiar cu proteste de stradă, dacă IŞJ nu le respectă dorinţa de a avea 41 de clase de limbă maghiară. Iniţial, Inspectoratul a respins această doleanţă, dat fiind că rezultatele admiterii la liceu din anii anteriori arată că clasele maghiare rămân pe jumătate goale, întrucât unii dintre elevii absolvenţi de gimnaziu în clase cu predare în limba maternă preferă liceele cu predare în limba română.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Şantaj UDMR-ist: Pentru a obţine mai multe clase de limba maghiară, liderii UDMR Bihor ameninţă cu proteste de stradă"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON