URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
10 Februarie 2016, 07:32

Şantaj UDMR-ist: Pentru a obţine mai multe clase de limba maghiară, liderii UDMR Bihor ameninţă cu proteste de stradă

Şantaj UDMR-ist: Pentru a obţine mai multe clase de limba maghiară, liderii UDMR Bihor ameninţă cu proteste de stradă SUB PRESIUNE. Pentru a înmulţi cu orice preţ numărul claselor maghiare, liderii UDMR Bihor ameninţă cu mişcări de stradă, cum sunt deja obişnuiţi. În 2009, mobilizaţi de preşedintele executiv Szabó Ődőn (foto), sute de profesori şi elevi maghiari au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar împotriva înlocuirii directorilor promovaţi pe linie udemeristă cu alţii, fie şi din aceeaşi etnie
Şantaj UDMR-ist: Pentru a obţine mai multe clase de limba maghiară, liderii UDMR Bihor ameninţă cu proteste de stradă FOLOSUL CUI? Încurajaţi de politicieni să-şi dea copiii în clase maghiare, unde li se predă aproape exclusiv în limba maternă, părinţii elevilor maghiari constată că nu le fac chiar un serviciu. Elevii eşuează la examenele naţionale, pentru că nu înţeleg nici măcar enunţul problemelor, iar apoi au dificultăţi de încadrare şi pe piaţa muncii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Invidiaţi pentru că merg disciplinaţi la vot şi participă totdeauna la propriile sărbători naţionale, maghiarii din Bihor au făcut recent o adevărată demonstraţie de forţă: în doar trei zile, peste 4.500 dintre ei au semnat o petiţie iniţiată de UDMR împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, după ce şeful instituţiei, Alin Novac-Iuhas, a îndrăznit să se opună creşterii numărului de clase a IX-a cu predare în limba acestei minorităţi, cum voiau directorii şcolilor maghiare.

Refuzul era justificat: statisticile ultimilor ani arată că, în timp ce unii dintre elevii maghiari preferă şcoala în limba română, clasele anume create pentru minoritatea maghiară sunt înfiinţate doar pentru a furniza cât mai multe posturi de profesori pe criterii exclusiv etnice. În final, ca de obicei, au avut câştig de cauză ameninţările: Novac a cedat, aşa că, dacă şi Ministerul îşi va da avizul, numărul claselor maghiare va creşte din nou...

Puşi pe scandal

Daniel Negrean, fost şef al Inspectoratului Şcolar BihorDe fiecare dată când vine vorba de învăţământul în limba maghiară, liderii UDMR Bihor nu discută, ci vor ca Inspectoratul să execute. În 2013, BIHOREANUL dezvăluia cum udemeriştii au ameninţat pur şi simplu cu segregarea etnică a unor şcoli, enervaţi că şeful de atunci al IŞJ, liberalul Daniel Negrean (foto), refuza să le parafeze "numirile la plic" de directori în instituţiile în care funcţionează clase maghiare.

Invocând Legea Educaţiei, care asigură minorităţilor dreptul la reprezentare în conducerea şcolilor, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn, pretindea ca Negrean să accepte fără discuţii numirea de directori adjuncţi maghiari chiar şi în şcolile în care funcţiona o singură clasă cu predare în limba maghiară.

Revendicarea, ce-i drept, nici măcar nu era o premieră: în 2009, sute de profesori şi elevi mobilizaţi de UDMR au protestat în faţa Inspectoratului, nemulţumiţi că o parte din directorii şcolilor maghiare au fost schimbaţi, tot cu reprezentanţi ai acestei etnii, dar care nu aveau "binecuvântarea" udemeristă!

Propuneri şi tăieri

Deşi niciunul dintre şefii UDMR nu a recunoscut public, interesul lor pentru şcolile maghiare nu are legătură neapărat cu dreptul - de necontestat - la educaţie în limba maternă, miza reală fiind de fapt asigurarea de noi posturi şi noi funcţii pentru minoritarii maghiari: cât mai multe clase înseamnă cât mai mulţi profesori!

Alin Iuhas Novac, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean BihorAcelaşi obiectiv a fost sămânţa de scandal şi la începutul acestui an, când Inspectoratul, condus de PSD-istul Alin Novac-Iuhas (foto), a pregătit planul de şcolarizare pentru anul 2016-2017, document ce consfinţeşte câte clase vor funcţiona din toamnă în fiecare şcoală din judeţ. Conform procedurii, propunerile le fac directorii de şcoli, iar Inspectoratul le acceptă ca atare ori în variantă modificată, cerând în final avizul Ministerului Educaţiei.

BIHOREANUL a aflat că planul transmis de IŞJ Bihor la începutul lunii ianuarie a prevăzut un număr mai mic de clase de-a IX-a cu predare în limba maghiară comparativ cu cel propus de directori. Concret, IŞJ a tăiat şase clase: câte două la Liceul Teoretic Ady Endre Oradea şi la Liceul Teoretic Arany János Salonta, respectiv câte una la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna Oradea şi la Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni. Ca urmare, în loc de 41 de clase, Novac a cerut aviz numai pentru 35.

Rupţi de realitate

Ce temei a avut şeful IŞJ Bihor? Deşi, demografic, numărul elevilor de clasa a VIII-a este în creştere faţă de anul trecut, suplimentarea propusă de directorii maghiari nu a ţinut cont de realitatea de la admiterea în licee, şi anume că nu toţi elevii maghiari vor să continue să înveţe în limba maternă, unii preferând liceul în româneşte. Cum însă, an de an, directorii au în vedere doar numărul absolvenţilor din învăţământul gimnazial, se ajunge în situaţia că în multe clase liceale maghiare numărul elevilor abia trece de pragul minim impus de lege şi este departe să atingă numărul mediu recomandat.

Concret, deşi Legea Educaţiei cere ca într-o clasă de liceu să fie în medie 25 de elevi, dar nu mai puţini de 15, aproape toate clasele cu predare în română au peste numărul mediu de elevi, în timp ce clasele maghiare abia ating limita inferioară. Rezultatul? O discriminare: raportat la totalul populaţiei, se înfiinţează mai multe posturi pentru profesorii maghiari decât pentru cei români.

Bănci goale

Relevante pentru dinamica învăţământului în limba maternă sunt chiar rezultatele admiterii la liceu din vara anului trecut, când Bihorul a înregistrat 761 de absolvenţi ai claselor maghiare de gimnaziu, iar liceele au înfiinţat 27 de clase maghiare, dar după două sesiuni de admitere, multe bănci au rămas goale.

De pildă, la Liceul Ady Endre, clasa de Ştiinţe Sociale a adunat doar 15 elevi pe 28 de locuri. La Colegiul Andrei Şaguna din Oradea, clasa maghiară de Estetică şi igiena corpului omenesc a rămas cu nu mai puţin de 22 locuri libere (din 28!), iar la Liceul Agricol nr. 1 Valea lui Mihai pentru clasa de Agricultură în limba maghiară au existat tot 28 de locuri, dar absolut niciun doritor.

La Liceul Arany János din Salonta au rămas neocupate 9 locuri în clasa de Filologie şi alte 7 în cea de Ştiinţe ale Naturii, iar la Săcueni Liceul Petofi Sandor a înfiinţat o clasă de Filologie pentru care au rămas neocupate 17 locuri şi una de Ştiinţe Sociale la care elevii maghiari au lăsat neocupate 13 locuri.

UDMR contraatacă

În ciuda realităţii, invocând creşterea numărului absolvenţilor de gimnaziu maghiari din acest an (de la 761 la 1.158 elevi), directorii de şcoli au propus înfiinţarea a 41 de clase de liceu maghiare, adică cu peste o treime faţă de cele 27 de anul trecut. Automat, asta ar însemna că la aceste şcoli vor mai trebui angajaţi profesori, motiv de laudă pentru UDMR într-un an electoral.

Pentru că inspectorul şef s-a opus însă propunerii şi a transmis Ministerului un plan conform căruia numărul claselor maghiare ar urma să crească doar la 35, liderii UDMR au sărit ca arşi. Parlamentarii Szabó Ődőn, Biró Rozália şi Cseke Attila au depus la IŞJ şi la Minister un memoriu semnat de 4.567 persoane, acuzând conducerea Inspectoratului că răpeşte copiilor maghiari dreptul la educaţie.

Mai mult, spun sursele BIHOREANULUI, şefii UDMR nu s-au ferit să ameninţe, chiar în clădirea IŞJ, că vor scoate în stradă copiii, părinţii şi profesorii maghiari, pe motiv de discriminare. Iar şantajul a funcţionat: pe 28 ianuarie, Novac a propus Consiliului de Administraţie 41 de clase maghiare, "uitând" complet detaliile care contrazic doleanţele udemeriste.

No comment!

Chestionat de BIHOREANUL, inspectorul general a încercat să evite comentariile. "Propunerile directorilor au fost transmise Ministerului, cu menţiunea că vor trebui să respecte prevederile legii. Nu vom accepta clase subdimensionate", a spus el, refuzând să vorbească despre presiunile UDMR.

De cealaltă parte, şefii şcolilor maghiare au refuzat cu îndărătnicie orice discuţie, cât de scurtă, pe această temă. Directoarea Liceului Ady Endre, Vad Márta, a pretextat trei zile la rând că este indisponibilă, iar cea a Liceului Arany János din Salonta, Mészár Iuliana, a închis pur şi simplu telefonul când a aflat motivul pentru care o căuta reporterul.

Fente

Şefii UDMR nu au vrut nici ei să dea multe explicaţii. La solicitarea BIHOREANULUI, Szabó Ődőn a acceptat să răspundă doar în scris. "Metodologia pentru calcularea claselor pentru anul şcolar următor prevede foarte clar că, având în vedere că învăţământul obligatoriu este de zece clase, trebuie prevăzute atâtea clase de a IX-a câte pot fi realizate cu absolvenţii celor de a VIII-a. Am procedat ad literam", a transmis liderul UDMR. Szabó jonglează, însă, mizând pe necunoaşterea detaliilor, căci în realitate metodologia impune doar ca la nivelul unui judeţ să existe un număr de locuri la licee, suficient pentru a le asigura continuarea şcolarizării absolvenţilor de gimnaziu, fără nicio referire la limba de predare!

Pe lângă evitarea discutării adevăratei probleme a UDMR, şi anume că suplimentarea claselor maghiare devine apoi motivul suplimentării numărului posturilor de profesori, Szabó ignoră realitatea că nici dascălii şi nici elevii maghiari nu sunt discriminaţi. Ba din contră, ei sunt prezenţi în număr sensibil şi în şcolile cu predare în limba română, unde se înţeleg fără probleme cu majoritarii. E adevărat, cu condiţia să nu-şi bage UDMR coada ca să-i despartă...


AUTODISCRIMINARE
Şcoala "Nem tudom"

În 2014, BIHOREANUL a prezentat reversul "victoriilor" izbutite de segregaţionismul şcolilor pe criterii etnice, mai precis situaţia precară a cunoaşterii limbii române de către elevii liceelor din judeţ cu predare în limba maghiară.

Pentru că guvernul de la Budapesta oferă bani oricărei familii din România care îşi înscrie copiii în clase cu predare în limba maghiară, majoritatea locuitorilor din zona Valea lui Mihai - Săcueni optează pentru aceste clase, unde, în afara orelor de limba şi literatura română, toate lecţiile le sunt predate în ungureşte. 

Partea proastă e că la finalul studiilor, absolvenţii claselor maghiare pică pe capete. Elocvente au fost rezultatele simulărilor de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat din 2014, când şase şcoli din nordul judeţului, toate cu predare în limbă maghiară, au avut promovabilitate zero la ambele examene, dovedindu-se că mulţi dintre ei nu înţelegeau nici măcar ce li se cere să facă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Daca intrebati in scris dati raspunsurile in intregime, altfel nu informati ci dezinformati.
Raspunsul la intrebari a fost transmis pe mail in felul urmator: D-nei Adriana Totorean Răspunsurile în scris: 1. De ce a depus UDMR un memoriu la IŞJ Bihor pe tema planurilor de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017? În fiecare an în numele comunității maghiare reprezentanții bisericilor tradiționale în speță episcopul refomat Csűry István, episcopul romano catolic Böcskei László și organizația noastră realizează o propunere pentru planul de şcolarizare pentru anul şcolar următor. În anul 2015 acesta a fost înregistrat la ISJ cu nr. 5251/20.01.2015 iar în anul 2016 cu nr. 5308/20.01.2016. 2. Ce cuprinde acest memoriu şi ce răspuns a primit? Documentația propune pe baza Legii 1/2011 și a metodologiilor de aplicare numărul și structura claselor pentru învățământul în limba noastră maternă. În final aceste propuneri ca și în anul trecut au fost asumate de către ISJ. 3. Ce propuneri a făcut UDMR pentru şcolile în care, în urma admiterii din vara anului 2015, anumite clase funcţionează cu un efectiv restrâns? Exemplu: Colegiul Tehnic Andrei Şaguna Oradea, clasă Estetica şi igiena corpului omenesc, 22 locuri rămase libere după admitere; Liceul Teoretic Ady Endre, clasă Ştiinţe Sociale, 17 locuri rămase libere după admitere. Datele D-voastră nu sunt cele de la începutul anului școlar, ați folosit cifre parțiale din vară și nicidecum cele finale din toamnă. Nici una din clasele menționate nu funcționează cu număr sub efectiv conform legii. Metodologia pentru calcularea claselor pentru anul școlar următor, prevede foarte clar că, având în vedere că învățământul obligatoriu este de 10 clase, trebuie prevăzute atâtea clase de a 9-a câte pot fi realizate cu absolvenții claselor de a 8-a. Am procedat ad literam. Trebuie precizat clar două chestiuni: învățământul în limba maternă maghiară este conform costului standard per elev cel mai sustenabil la nivelul întregului județ Bihor, respectiv ministerul a răspuns în scris ( ) la interpelarea subsemnatului ( ) că, județul nostru se află printre cele trei județe din țară unde nu este necesară reducerea normelor didactice, deoarece numărul copiilor din sistemul de educație este în creștere. Cu respect, Szabó Ödön PS: vă transmit în anexă și legislația în domeniu și calculul pentru clasele a 9-a unde erați interesată prin întrebarea 3.
Postat 11 Februarie 2016, 10:06 de odon
dece cedeaza dumneavoastra la presiune sau cum se spune
In timp ce unguri sunt foarte uniti desi tinand cu dinti de niste posturi creaza fara sa isi dea seama foarte multe dezavantaje elevilor vezi rezultatele bac si cele de promovare din a opta unde "romani " nu prea intelege ce spune si cum se spune la asta in timp ce meseni nostri desfiinteaza in prostie inghesuind cate 35 si chiar peste in clase ca pe sarmale fara sa le ceara nimenea sa desfiinteze da asa suntem noi destepti majoriratea directorilor numiti pe criterii politice dupa algorimul puteri fara concurs traiasca partidu .
Postat 10 Februarie 2016, 20:15 de sss
slugilor
de ce drak in clasele romanesti se inghesuie cate 35 de copii, iar in cele unguresti se lafaie 15 copii? Cum poti sa accepti sa angajeze profesori unguri care sa stea pe banii nostri, iar la clasele romanesti e lipsa de profesori? cum drak neam prost de majoritar ce esti poti sa accepti sa te santajeze niste neica nimeni?
Postat 10 Februarie 2016, 12:22 de ferfeleaga
Votati-l pe nea ilie, asa udmr Oradea/Bihor va mai ramane la ciolan!
Nu a reusit udmr in 18 ani cat a reusit in cele (aproape) doua mandate ale lui nea ilie. Ca sa poata domni nea ilie a despartit pe criterii etnice teatrul, filarmonica, etc. Despre tot felul de ,,cadouri" facute ungurilor nu-l intreb, nu le stie numarul, il stie in schmb d-na fosta vice, bipeda. Ar fi de ras daca n-ar fi trist un fapt de neimaginat intr-o comunitate de oameni normali: Liceul de Arte are clase (incepand cu a V-a!)cu predare in ungureste. Nu stiu ca ungurii sa foloseasca alte note muzicale decat europenii... Mi-e scarba de aceste lipitori, vorbesc de liderii udmr, nu de (toti) ungurii, dar mi-e mult mai scarba de cozile de topor din randul romanilor (pnl, psd,etc) care le fac jocul! Eu sunt de acord sa invete in ungureste de la cresa si pana la doctorat, dar sa dea examen de limba romana dupa absolvirea clasei a IV-a, a VIII-a, a XII-a, examen, nu ce este acum, o bataie de joc! De asemenea, orice functionar al statului roman ar trebui sa dea un examen de cunoastere a limbii romane, LIMBA OFICIALA A STATULUI! Nu cunosti limba oficiala, du-te in privat! Culmea! ar pica destui romani! Or sa sara ungurii de un stanjen, dar sa stie ca am fost moderat, n-am propus solutia Estoniei, cine nu cunoaste limba estoniana pierde cetatenia!!! In final propun cui vrea un pariu: daca imi aduce un cetatean ungur, cetatean dinainte de campania de incetatenire a lui Orban, care nu vorbeste ungureste, ii dau o mie de euro aducatorului. Cat imi dau ungurii daca le aduc cetateni romani de etnie maghiara, cetateni de peste 40 de ani, care nu vorbesc romaneste?! M-as multumi cu 10 euro per cap, mi-ar ajunge!
Postat 10 Februarie 2016, 09:10 de pinonel
Clase
Cate clase mai vreti fratilor (a se citi nesimtiti)? In prezent mediile de intrare la liceu sunt colosale pt. invatamantul in limba maghiara adica 5:00. Cele mai slabe rezultate la BAC sunt de la clasele cu predare in limba maghiara. Mergeti si invatati la Budapesta cat si ce vreti voi.
Postat 10 Februarie 2016, 07:40 de camarad
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON