URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2021, 19:06

Merge greu: Mai puţin de 4.000 de bihoreni „neesenţiali” şi sănătoşi, vaccinaţi anti-Covid. Peste 15.000, pe listele de aşteptare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Targetul ambiţios anunţat de premierul Florin Cîţu pentru data de 1 iunie, când 5 milioane de români ar trebui să fie vaccinaţi împotriva Covid-19, pare imposibil de atins, dacă ritmul de vaccinare se păstrează la fel de lent, cum este în prezent.

Potrivit datelor furnizate marţi de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI, din 15 martie (de când populaţia generală, adică cetăţenii care nu lucrează în domenii esenţiale, nu au minimum 65 de ani şi nici o boală cronică, se pot înscrie în platforma de vaccinare împotriva Covid-19) şi până în prezent, doar 3.863 de persoane din etapa a III-a au fost vaccinate, din care 286 cu ambele doze de vaccin.

Din numărul total, însă, 852 erau persoane cu prioritate, adică cei care lucrează în sectorul HoReCa, angajaţii băncilor, cei ai magazinelor alimentare, ai muzeelor sau din industria prelucrătoare, şi doar 3.011 sunt bihorenii care nu lucrează în sectoarele prioritare.

În total, în judeţul Bihor, până marţi au fost vaccinate cu ambele doze 37.517 persoane.

Nu sunt vaccinuri

Aşa cum se ştie, ca să fie vaccinaţi, românii din categoria populaţiei generale trebuie să se înscrie pe lista de aşteptare a unui centru de vaccinare, urmând să fie notificaţi când este disponibilă pentru ei o programare.

Ritmul scăzut al vaccinării este cauzat de lipsa dozelor de vaccin, nu de refuzul bihorenilor, dovadă că pe listele de aşteptare este înghesuială.

Marţi, la ora 16, în Bihor erau, în total, 15.043 de cetăţeni înscrişi pe listele de aşteptare ale centrelor de vaccinare din judeţ.

Cei mai mulţi, 4.959 la număr, s-au înscris la cele două centre amenajate în Orăşelul Copiilor, alţi 2.831 la Spitalul Pelican, iar 1.156 la centrul din Valea lui Mihai.

Toate aceste centre folosesc vaccinul Pfizer-BioNtech, în timp ce în centrele care folosesc doze de la AstraZeneca, precum cele din Marghita sau Sântandrei, nu există nicio persoană pe listele de aşteptare.

Totodată, potrivit datelor de pe platforma RoVaccinare, în judeţ nu sunt acum disponibile vaccinuri decât de la AstraZeneca, în total 276 de doze. 

Lipsa dozelor de vaccin o ştiu cei care aşteaptă să fie imunizaţi. Mulţi bihoreni, care nu fac parte din nicio categorie prioritară şi s-au înscris pe liste încă din 15 martie, n-au primit încă nicio notificare.

„Nu este nicio eroare. Pur şi simplu nu există doze de vaccin disponibile, de aceea n-au fost notificate”, a răspuns un operator de la linia telefonică de suport pentru programare la vaccinare, 021.414.44.25.

Modificări în platformă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că, pentru a intensifica ritmul de vaccinare pentru persoanele din etapa a III-a, cei înscrişi pe platformă vor primi o singură notificare privind posibila programare, nu trei, aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, dacă în termen de 24 de ore nu vor confirma programarea, alte persoane de pe lista de aşteptare vor fi invitate la imunizare.

Totodată, începând din 10 aprilie, în platforma RoVaccinare, fiecare utilizator înscris va putea vedea câte persoane sunt în faţa sa, pe lista de aşteptare, precum şi numărul de persoane imunizate zilnic în centrul selectat. Astfel, oamenii vor putea estima când anume le vine rândul la vaccin.

În total, în România sunt 766.415 persoane înscrise pe listele de aşteptare ale centrelor de vaccinare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru că aceste așa zise vaccinuri sunt nesigure
Din toate vaccinuri posibile Pfizer este cel mai eficient, dar fiind un vaccin de tip mRNA din ce m-am documentat am tras concluzia că ar produce cu timpul mutații genetice care pot provoca mai târziu boli autoimune. DSP a scos un comunicat potrivit căruia vaccinurile de tip mRNA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) pot provoca tromboze cerebrale după administrare. Vaccinul chinezesc este apă de ploaie sau are efectul unui ser fiziologic pentru că degeaba se administrează în două doze reacția organismului de a produce anticorpii necesari pentru imunizare (oricum nu se administrează în România). Singurul vaccin ce mi-aș administra este SputnikV, dar numai când nu aș avea altă alegere. Suntem condamnați să ne tot vaccinăm tot restul vieții noastre din 6 în 6 luni? Nici pentru gripă nu este obligatoriu vaccinul și tot nu avem restricții dacă nu suntem vaccinați.
Postat 07 Aprilie 2021, 12:59 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON