URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2015, 14:23

Medicii de familie, invitaţi să-şi trimită pacientele la testarea Babeş-Papanicolau. Se face gratuit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor suma de 80.000 lei pentru desfăşurarea Programului Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în trimestrul I al acestui an, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, în care precizează că în Bihor sunt două unităţi spitaliceşti care îşi vor împărţi egal această sumă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi respectiv Spitalul privat Pelican.

Programul Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se desfăşoară prin reţelele de screening ale celor două unităţi, la care medicii de familie pot trimite pacientele considerate cu risc crescut, între 25 şi 64 de ani. Nu o prea fac, însă, motiv pentru care DSP reiterează invitaţia ca aceştia să-şi informeze pacientele şi să le recomande un consult de specialitate şi includerea în programul de screening, cu atât mai mult cu cât costurile sunt suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Precizăm că sunt fonduri suficiente pentru screening şi invităm populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin", arată comunicatul DSP.

Anul trecut au beneficiat de gratuitate la testarea Babeş - Papanicolau 1.624 paciente din Bihor, din care 264 au fost depistate pozitiv, mai puţine decât în anul 2013, când au fost testate 4.453 femei.

De altfel, în cursul anului trecut, DSP Bihor arăta că din cei 341 medici de familie din Bihor, 97 nu s-au înscris în niciuna din cele două reţele de screening şi, deci, nici nu şi-au informat pacientele că pot beneficia de gratuitate pentru efectuarea testului Babeş - Papanicolau.

Alţi 25 de medici de familie din cei 244 care s-au înscris în reţelele de screening nu şi-au trimis nicio pacientă la testare, motiv pentru care la finele anului trecut o parte din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii în judeţul Bihor în acest scop au trebuit returnate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON