URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Martie 2024, 10:21

Master-planul pentru dezvoltarea economică a zonei Aeroportului din Oradea, aprobat de aleșii bihorenilor. Ce se va putea construi și ce nu?

Master-planul pentru dezvoltarea economică a zonei Aeroportului din Oradea, aprobat de aleșii bihorenilor. Ce se va putea construi și ce nu? foto: aeroportuloradea.ro

Membrii Consiliului Județean Bihor au aprobat la ultima reuniune, desfășurată miercuri, prin vot unanim, master-planul pentru dezvoltarea zonei Aeroportului orădean, document care va sta la baza unui Plan Urbanistic Zonal ce reglementează ce anume se va putea construi și ce nu în vecinătatea aeroportului.

Întins pe 67 pagini și cu 22 de planșe anexate, documentul a fost întocmit de firma de arhitectură Archistuff Studio din Oradea și a fost avizat în prealabil de arhitectul-șef al județului, Ioana Filip, rolul său fiind unul de a elabora propuneri de reglementare care ar deveni norme după ce PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Oradea, pe teritoriul căruia se află aeroportul.

Între altele, master-planul include viitoarea linie de tramvai în continuarea celei existente din Calea Aradului până la aeroport, paralelă cu DN 79, organizarea rețelelor stradale, zonificarea funcțională a terenurilor, organizarea urbanistic-arhitecturală și alte reglementări de tip permisiuni - restricții.

Documentul propune utilizări admise pentru așa-numitele zone de mișcare, tehnică și publică a aeroportului, interzice sistematizări pe verticală la înălțimi mai mari de 4 metri în zona de mișcare și respectiv de 25 metri în celelalte două și, de asemenea, prevede că „aspectul exterior al clădirilor va fi de factură modernistă pentru a avea un aspect unitar cu cel al terminalului de pasageri”.

În zona aeroportului, CJ Bihor are o rezervă de teren de 41,96 hectare, menținută ca atare în vederea unor posibile noi dezvoltări pe viitor ale infrastructurii acestuia (de pildă prin construcția de hangare pentru aeronave), și o alta de 4,93 hectare care va fi „zonă de dezvoltare cu caracter terțiar (n.r. – servicii) și comercial în unități de mari dimensiuni”. Pe alte 17,43 hectare este prevăzută o „zonă de servicii și activități industriale cu caracter industrial (industrie nepoluantă”, iar pentru o altă suprafață, de 129,53 hectare aflate în proprietate privată, „zonă locuințe cu regim de înălțime redus”.

Pe baza master-planului urmează să fie elaborat primul PUZ al zonei aeroportului, care va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Consiliul Local Oradea, ceea ce ar putea să aibă loc în câteva luni.

Vezi mai jos documentul integral!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ivanoave
vad ca ai o obsesie ptr mine, esti cumva Rengle?
Postat 02 Aprilie 2024, 20:41 de unu
Vai @unu, cel mai aeroport din Univers
Vai cat de lingau poti fi, vai ce manager nou, vai ce primar, vai ce Bolojan, vai cel mai cel oras, aeroport. AEROPORT FARA AVIOANE "UNU" , mare prostovan si lingau de partid poti fi. APTOR iti plateste ciorba?
Postat 02 Aprilie 2024, 19:41 de sanduivanov
Județul nu are urbaniști, ci arhitect șef ... ceea ce se vede.
Regulile impuse planului pentru zona aeroportului sunt specifice desenatorilor tehnici care au reușit, în mod neortodox, să prindă o diplomă de arhitect. Dacă era după genul acesta de "meseriaș", atunci piramida din curtea de la Versailles ar fi rămas doar pe o hârtie de șters câteva ferestre pariziene. De ce să nu se realizeze, în zona aeroportului, construcții de înălțimi reduse în stil eclectic, spre exemplu? Doar pentru că niște imitații de urbaniști și arhitecți locali nu vor să-l supere pe Bolojan, cel care știe să tragă pe o hartă doar câteva linii drepte care indică niște hale industriale?
Postat 31 Martie 2024, 08:38 de KP
daca te informezi detaliat iti dai seama cate probleme au rezolvat ultima serie de proiecte ale aeroportului
Se vede ca e manager nou la aeroport, se vede ca e alta administratie la judet, si ultima tura de 3 proiecte ale aeroportului chiar face sens: cu extinderea de 4x a terminalului, inspre cel vechi, cu extinderea pistei ptr eliminarea restrictiilor la aeronave jet regionale, cu elementele de siguranta, capacitatea la flux de imbarcari si plecari, separare schengen/non, balizaj ptr aterizare din ambele directii, unificarea celor 2 platforme de garare a avioanelor ptr îmbarcări Apron 1 si 2. In plus, vazand plansele de la 78-92, suna bine extinderea viitoare cu potential 5-600m a pistei, extindere terminal cargo, extindere suprafete de miscare/cale de rulare paralel cu pista pe toata lungimea ei (desi asta va implica exproprieri ptr extinderea suprafetei detinuta de aeroport) se vede cand e un proiect facut de amatori sau de profesionisti care gandesc 15 ani in viitor, nu doar la avioanele care zboara maine.
Postat 30 Martie 2024, 15:35 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON