URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2014, 07:49

Masa bogaţilor: Cine sunt şi ce averi posedă cei mai bogaţi oameni de afaceri din Bihor

Masa bogaţilor: Cine sunt şi ce averi posedă cei mai bogaţi oameni de afaceri din Bihor MOŞTENITORUL. Alexandru Mudura jr. (foto) şi-a făcut intrarea în topul celor mai bogaţi români după ce a preluat afacerile tatălui său, stins din viaţă în luna mai. Moştenitorul Lotus Center este creditat cu o avere de 58-60 milioane euro de Revista Capital, respectiv 50 milioane euro de Forbes România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maşini de serie mică, vile cu piscine şi mult teren în jur, conturi babane în bancă. Acestea ar fi, după mulţi, semnele bogăţiei.

Adevăraţii bogătaşi au, însă, averi cu care ar putea cumpăra cartiere întregi de vile şi flote întregi de limuzine. Ca în fiecare an, revistele Capital şi Forbes au realizat clasamente ale celor mai bogaţi români, din care bihorenii nu lipsesc. Pe primul loc între aceştia se află, la fel ca în anii precedenţi, misteriosul Zoltan Teszari, urmat de fraţii Micula şi de deţinătorul Lotus Center.

Mogulul din Nord-Vest

Revista Capital şi-a publicat recent cea mai nouă ediţie anuală a Top 300 cei mai bogaţi români, la o lună după ce concurenţii ieşeau pe piaţă cu clasamentul Forbes România 500 Miliardari. Dacă aceştia din urmă nu precizează ce sistem de calcul al averilor au folosit, Capital a realizat ierarhia în colaborare cu specialiştii companiei Deloitte, una din cele mai mari firme de audit din lume.

Cele două reviste se contrazic la stabilirea celui mai bogat român: Capital îi oferă titlul lui Ion Ţiriac, cu o avere estimată de 1,2-1,3 miliarde euro, urmat de Ioan Niculae (1-1,1 miliarde euro), în timp ce Forbes îi aşază invers: locul I Ioan Niculae (1,1 miliarde), iar II Ţiriac (950 milioane euro).

Ambele publicaţii sunt însă pe aceeaşi lungime de undă în privinţa celui mai prosper om de afaceri din regiunea de nord-vest: orădeanul Zoltan Teszari, deţinătorul locului V în topul Capital, cu o avere de 530-560 milioane euro (mai puţin cu 200 milioane euro decât acum doi ani), respectiv al locului X în ierarhia Forbes, care îi atribuie o avere de 380 milioane euro.

În cădere

Capital menţionează că "miliardarul fără chip" din Oradea continuă să-şi conducă imperiul RCS & RDS, dar şi afaceri cu energie verde, în cea mai mare discreţie. Publicaţia citează informaţii financiare de la finele anului trecut, când gigantul telecom avea o cifră de afaceri de 475 milioane euro şi o pierdere de 2 milioane euro, active de 1,075 miliarde euro şi datorii de 900 milioane. Forbes, în schimb, remarcă întărirea Digi pe piaţa de telefonie mobilă şi în televiziune, canalul de ştiri Digi 24 devenind, printr-o decizie a CNA, obligatoriu pentru toţi operatorii de cablu.

În declin faţă de anii trecuţi, fraţii Micula rămân primii bihoreni după Teszari. Altădată în Top 10, cei doi magnaţi ai industriei de alcool, dulciuri şi sucuri sunt plasaţi acum pe locul 37 în clasamentul Capital, cu o avere de 110 milioane euro, respectiv pe 35 în Forbes, cu o avere estimată la 90 milioane euro. De menţionat e faptul că, potrivit Forbes, la acelaşi nivel ar fi şi Familia Regală a României.

Ambele publicaţii reţin că fraţii Micula au primit anul acesta o veste bună de la Curtea de Arbitraj de la Washington, care le-a dat câştig de cauză într-un proces cu Statul Român, dispunând ca acesta să le achite despăgubiri de circa 85 milioane euro, ceea ce ar însemna concomitent compensarea unor datorii ale acestora către bugetul de stat.

Ghilea, la egalitate cu Udrea

În topul celor mai avuţi români următorul bihorean este Alexandru Mudura jr., care a preluat în totalitate controlul afacerilor după ce tatăl acestuia, patronul Lotus Center, s-a stins din viaţă în luna mai, la 75 de ani. Mudura jr. apare în topul Capital pe locul 95, cu o avere de 58-60 milioane euro, obţinută din imobiliare şi comerţ, respectiv pe locul 71, cu 50 milioane euro, în clasamentul Forbes, la egalitate cu fostul mogul al trustului MediaPro, Adrian Sârbu.

Lista bihorenilor din topul Capital se încheie cu Mudura, dar în clasamentul Forbes Bihorul mai are "listaţi" câţiva reprezentanţi. Iosif Pazuric, acţionarul majoritar al companiei Nutrientul, e pus pe locul 244, în urcare faţă de anul trecut, cu o avere estimată la 14 milioane euro. De asemenea, pe locul 252 apar Ioan şi Mirela Tomele, deţinătorii companiei Tiger Amira, cu 13 milioane euro, iar pe locul 452 - culmea, la egalitate cu fosta colegă de partid Elena Udrea - se află senatorul Gavrilă Ghilea, cu o avere de 5 milioane euro, obţinută prin firma Construcţii Bihor, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 8,3 milioane euro.

Invocând, la fel ca în cazul altor oameni de afaceri din ţară, "declinul economic general" şi "lipsa unor informaţii relevante", dar fără a da detalii, Forbes l-a trecut la capitolul "ieşiri" din top pe patronul grupului Selina, Beniamin Rus, care ar avea totuşi o avere de circa 28 milioane euro. Exclus din top dar, totuşi, putred de bogat...

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Patronul Selina "putred de bogat".
Expresie de bodega otzetarilor din coltzul strazii. Aaaaaaahahahhaha..... Cica "PUTRED DE BOGAT". Asta cam suna a invidie!
Postat 27 Noiembrie 2014, 18:58 de Valhalla-Asgard
Averea reala
Daca scadeti datoriile lui Teszari, rezulta ca el nu are 200 de milioane de euro.
Postat 26 Noiembrie 2014, 20:06 de Control_Room
BIHOREANUL face curăţenie!
Bine ca reclamele cu "loc de munca legal" se pot posta !!!
Postat 26 Noiembrie 2014, 16:13 de User anonimizat
Activele sunt doar contabile nu şi valori reale de piaţă !!!
Cum e aia active de 1 miliard şi datorii de 0,9 miliarde ... in contextul in care acele active, daca le scoti pe piata reala nu obtii nici jumatate din ceea ce scrie in contabilitate !!! Cu alte cuvinte bogatii sunt atat de datori încât nu fac nici cât ar fi chiloţii de pe ei !!! Aşa se măsoară bogăţia în RO, după cum se învârt banii, nu după cât e de adevărat costul afacerii !!!
Postat 26 Noiembrie 2014, 12:01 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON