URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Ianuarie 2021, 15:13

Marți începe şi în Bihor vaccinarea anti-Covid: În 12 centre din judeţ, vor fi imunizaţi 975 angajaţi din sistemul sanitar şi social

Marți începe şi în Bihor vaccinarea anti-Covid: În 12 centre din judeţ, vor fi imunizaţi 975 angajaţi din sistemul sanitar şi social sursa foto: digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat că marţi, 5 ianuarie, la ora 8, va fi dat şi în judeţul nostru startul campaniei de vaccinare anti-Covid, în cele 12 centre din tot atâtea unităţi medicale publice şi private stabilite la finele anului trecut.

Conform informaţiilor date publicităţii, la cele 12 centre de vaccinare din Bihor au fost transportate de la centrul regional de depozitare din Cluj Napoca 975 de doze de vaccin (195 flacoane). Vaccinul folosit este cel produs de companiile Pfizer şi BioNTech, de tip ARN mesager, cu o rată de succes de 95%.

În judeţ au fost organizate 12 centre de vaccinare a personalului sanitar din structurile proprii şi a personalului medical arondat acestor unităţi, şi anume: Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Pelican Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, spitalele municipale din Salonta, Beiuş şi Marghita, precum şi cele orăşeneşti din Ştei şi Aleşd, plus Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit autorităţilor, la începerea vaccinării în judeţ va putea asista şi presa locală, în centrul de la Spitalul Municipal din Oradea primele cinci persoane cărora le va fi administrat vaccinul urmând să fie din categorii diferite de angajaţi ai unităţii, de la medic la brancardier.

Conform metodologiei, în prima etapă de vaccinare, imunizarea va începe cu personalul care face parte din echipele de vaccinare, din unităţile sanitare din faza II, din spitalele suport, din sistemul de medicină de urgenţă (Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD), din centrele de dializă şi de transfuzii, din cadrul DSP şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Ulterior, vaccinarea se va extinde la toţi furnizorii de servicii medicale (inclusiv farmacişti), personalul serviciilor sociale de tip rezidenţial şi de îngrijiri la domiciliu, la rezidenţi, studenţi, elevi şi voluntari care deservesc temporar unităţile medicale.

Acesta se administrează în două doze, cea de-a doua urmând să fie administrată după 21 de zile, imunizarea considerându-se dobândită după încă 7 zile de la rapel şi estimându-se că va avea o durată de minimum 6 luni.

Până în prezent, în România au fost vaccinate anti-Covid peste 15.000 de persoane, fără să se fi înregistrat reacţii adverse notabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON