Mai mulţi directori şi profesori de grădiniţe, şcoli primare, gimanziale şi licee din Bihor reacţionează în scandalul demiterii directorului de la Gojdu. Aceştia au redactat un memoriu prin care îl susţin pe şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, spunând că cei care ţin ore de 40 de minute nu respectă legea, dar primesc acelaşi salariu ca ceilalţi profesori.
"Nu este corect"
Memoriul, transmis BIHOREANULUI în cursul zilei de vineri, este semnat deocamdată de 30 de cadre didactice. Printre acestea se numără directorii şcolilor gimnaziale din Sâmbăta, Ceica, Răbăgani, dar şi educatori şi profesori ai unor unităţi de învăţământ din Oradea, precum grădiniţe sau Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Orizont", lista fiind în continuare deschisă.
"Este o iniţiativă colectivă prin care vrem să arătăm că sistemul de învăţământ trebuie să revină la normalitate. Nu ni se pare corect ca unii să ţină ore de 40 de minute, să plece mai repede acasă şi să ia aceleaşi salarii pe care le iau cei care respectă legea. Vrem să arătăm că există profesori şi de cealaltă parte a baricadei, nu doar cei care ies în stradă şi protestează pentru ceva ce nu este legal", a declarat BIHOREANULUI directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Sâmbăta, Ioana Ştefan (foto principală).
"Anomalii în educaţie"
În textul memoriului, semnatarii afirmă că cei care au participat la manifestările de susţinere a ex-directorului de la Gojdu, Florin Nicoară, au pledat de fapt pentru "anomalii în educaţie".
"Ridicăm o problema simplă: norma unui cadru didactic este de 18 ore pe săptămână (ore, nu jumătăţi de ore sau 40 minute). Un calcul simplu ne aduce în fata faptul ca profesorii care ţin ore de 40 de minute în loc de 50 efectuează de fapt cu 3 ore mai puţin pe săptămâna", se arată în memoriul profesorilor.
În continuare, aceştia sfătuiesc cadrele didactice care au protestat şi care vor ore de 40 de minute să propună o reformă legislativă, nu să încalce legea.
"Îi sfătuim pe «nemulţumiţii» care au răstălmăcit vorbele d-nului inspector general şi care îşi permit să susţină orice cu un astfel de aer superior să propună mai întâi o astfel de reformă legislativă pentru scurtarea duratei orelor de curs, în loc să protesteze pentru a crea spectacol. Aceasta pentru că nu se poate ca legea să fie numai pentru unii. Despre ziua online în scenariul 1 şi despre ilegalitatea ei nu mai discutăm. Noi luăm atitudine în numele tuturor cadrelor didactice care au făcut şi fac ore cu durata normală şi care doresc ca învăţământul românesc să revină la normalitate şi să fie unul de calitate", au mai reclamat profesorii.
Scandalul Blage - Nicoară
Scandalul în cazul Gojdu a izbucnit după ce directorul Florin Nicoară a fost demis pe 21 mai de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Bihor. Motivul invocat de IŞJ a fost faptul că în Gojdu fiecare clasă are o zi în care face cursurile online, deşi Oradea se află în scanariul I, deci toată lumea ar trebui să fie la şcoală. În plus, aici orele offline au în continuare 40 de minute, iar pauzele au fost scurtate la 5 minute. "Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcărie, profesorii se schimbă la clasă ca gardienii", declara, la vremea respectivă, şeful IŞJ, Virgil Blage.
Pe lângă acestea, Blage a mai dezvăluit că a reclamat la Ministerul Educaţiei o serie de transferuri "neclare" din şcoală.
În replică, Nicoară a susţinut că decizia inspectorului general Virgil Blage este o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta şi a contestat decizia de demitere în instanţă.
Demiterea directorului i-a nemulţumit pe elevi şi celelalte cadre didactice din liceu, care au ieşit luni, la un protest în faţa şcolii, iar joi, la un protest în faţa IŞJ, unde li s-au alăturat şi elevi şi profesori de la alte şcoli din Oradea.
Între timp, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu a declarat pentru site-ul Edupedu.ro că decizia luată de IŞJ Bihor a fost una legală, dar nepotrivită vremurilor, în condiţiile în care examenele naţionale se apropie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.