URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2021, 16:32

Mai mulți profesori din Bihor intervin în scandalul Blage - Gojdu. „Nu se poate ca legea să fie numai pentru unii”

Mai mulţi directori şi profesori de grădiniţe, şcoli primare, gimanziale şi licee din Bihor reacţionează în scandalul demiterii directorului de la Gojdu. Aceştia au redactat un memoriu prin care îl susţin pe şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, spunând că cei care ţin ore de 40 de minute nu respectă legea, dar primesc acelaşi salariu ca ceilalţi profesori.  

"Nu este corect"

Memoriul, transmis BIHOREANULUI în cursul zilei de vineri, este semnat deocamdată de 30 de cadre didactice. Printre acestea se numără directorii şcolilor gimnaziale din Sâmbăta, Ceica, Răbăgani, dar şi educatori şi profesori ai unor unităţi de învăţământ din Oradea, precum grădiniţe sau Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Orizont", lista fiind în continuare deschisă.

"Este o iniţiativă colectivă prin care vrem să arătăm că sistemul de învăţământ trebuie să revină la normalitate. Nu ni se pare corect ca unii să ţină ore de 40 de minute, să plece mai repede acasă şi să ia aceleaşi salarii pe care le iau cei care respectă legea. Vrem să arătăm că există profesori şi de cealaltă parte a baricadei, nu doar cei care ies în stradă şi protestează pentru ceva ce nu este legal", a declarat BIHOREANULUI directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Sâmbăta, Ioana Ştefan (foto principală).

"Anomalii în educaţie"

În textul memoriului, semnatarii afirmă că cei care au participat la manifestările de susţinere a ex-directorului de la Gojdu, Florin Nicoară, au pledat de fapt pentru "anomalii în educaţie".

"Ridicăm o problema simplă: norma unui cadru didactic este de 18 ore pe săptămână (ore, nu jumătăţi de ore sau 40 minute). Un calcul simplu ne aduce în fata faptul ca profesorii care ţin ore de 40 de minute în loc de 50 efectuează de fapt cu 3 ore mai puţin pe săptămâna", se arată în memoriul profesorilor.

În continuare, aceştia sfătuiesc cadrele didactice care au protestat şi care vor ore de 40 de minute să propună o reformă legislativă, nu să încalce legea.

"Îi sfătuim pe «nemulţumiţii» care au răstălmăcit vorbele d-nului inspector general şi care îşi permit să susţină orice cu un astfel de aer superior să propună mai întâi o astfel de reformă legislativă pentru scurtarea duratei orelor de curs, în loc să protesteze pentru a crea spectacol. Aceasta pentru că nu se poate ca legea să fie numai pentru unii. Despre ziua online în scenariul 1 şi despre ilegalitatea ei nu mai discutăm. Noi luăm atitudine în numele tuturor cadrelor didactice care au făcut şi fac ore cu durata normală şi care doresc ca învăţământul românesc să revină la normalitate şi să fie unul de calitate", au mai reclamat profesorii. 

Scandalul Blage - Nicoară

Scandalul în cazul Gojdu a izbucnit după ce directorul Florin Nicoară a fost demis pe 21 mai de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Bihor. Motivul invocat de IŞJ a fost faptul că în Gojdu fiecare clasă are o zi în care face cursurile online, deşi Oradea se află în scanariul I, deci toată lumea ar trebui să fie la şcoală. În plus, aici orele offline au în continuare 40 de minute, iar pauzele au fost scurtate la 5 minute. "Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcărie, profesorii se schimbă la clasă ca gardienii", declara, la vremea respectivă, şeful IŞJ, Virgil Blage.

Pe lângă acestea, Blage a mai dezvăluit că a reclamat la Ministerul Educaţiei o serie de transferuri "neclare" din şcoală.

În replică, Nicoară a susţinut că decizia inspectorului general Virgil Blage este o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta şi a contestat decizia de demitere în instanţă.

Demiterea directorului i-a nemulţumit pe elevi şi celelalte cadre didactice din liceu, care au ieşit luni, la un protest în faţa şcolii, iar joi, la un protest în faţa IŞJ, unde li s-au alăturat şi elevi şi profesori de la alte şcoli din Oradea.

Între timp, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu a declarat pentru site-ul Edupedu.ro că decizia luată de IŞJ Bihor a fost una legală, dar nepotrivită vremurilor, în condiţiile în care examenele naţionale se apropie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Clubul profesorilor de la PNL.
I-au adunat pe toți și i-au pus să semneze, dacă tot vor să fie directori de școli. Jenant pentru un dascăl, să se bage în troaca cu liberali.
Postat 29 Mai 2021, 08:53 de KP
Nu este corecta comparatia
intre Gojdu si alt liceu din judet! La admitere in liceu, elevii cei mai buni ajung la liceele cele mai titrate si mai renumite. Pe munca lor, fara doar si poate, dar ei opteaza pt Gojdu! Un elev bun n-o sa puna ca prima optiune liceul din Dobresti! Pe la tzara raman ciurucurile. Este evident pt mine ca daca lucrezi cu elevi selectati, cu un nivel ridicat de inteligenta, poti sa ai performante chiar daca esti un prof de nivel mediu. Un studiu interesant ar fi rotirea unor directori gen Nicoara, impreuna cu profii din subordine, cu cei de la Stei sau Tinca sau Dobresti. Pariez ca prima saptamana ar fi socanta! Dupa care s-ar gandi oamenii: bai, nu pot sa-i las pe majoritatea repetenti ca imi pierd locul de munca! Pe cand tabara opusa ar zburda! Poate sa te cheme si Ferguson, ca daca ajungi la Minerul Stei, nu vei castiga Champions League, daca nu ai jucatori. Asa ca mai usor cu comparatiile! Ce ma doare pe mine este ca s-a politizat excesiv si invatamantul. Grupurile de sustinatori nu sunt altceva decat lingaii unuia sau altuia. Stii, mai bine sa mergem sau sa sustinem ca daca se schimba ceva o sa dam mai bine si noi, poate prindem mai multi ani pe postul de director...etc etc. Efectiv mi-e greatza!
Postat 29 Mai 2021, 08:32 de Kid
Toti ratatii sunt mari "experti"... pe net.
De exemplu un elev olimpic la informatica, dupa ce termina liceul intra la faculte, dupa care devine specialist in domeniul sau. Un elev medaliat olimpic are mult mai multe porti deschise la facultate, inclusiv la cele mai bune din lume. Cei care ii evalueaza CV-ul, inainte de admitere, stiu ca au in fata un tanar cu rezultate, care invata/munceste serios. Cat despre ratati, ii reunosti de la o posta, dand din papagal, laundandu-se singuri, in intunericul anonimatului, pe net. Pe ratat nu il lauda nimeni. Nu are cum.
Postat 29 Mai 2021, 08:15 de B90
grajdul
Chiar daca scrisoarea este aberanta, referirea la numarul de ore lucrate si mai si, sa nu uitam Grajdul are probleme reale. Cum a mai mentionat si altcineva, acel stil de "olimpic" produce tocilari, persoane fara abilitati teoretice reale (fara gandire logica, numai informatii insusite, neintelese). Sa nu vorbim de lipsa abilitatilor practice. Tineri inteligenti, cu capacitati, gasesti in orice scoala. Sa fim sinceri: Grajdul este pentru cei cu bani. Parintii tinerilor mai saraci, vor prefera alte scoli, unde profesorii nu cer atata "atentii" de 8 martie, pt finalizare, pt, de, pt... Asa ca tineri capabili gasesti si la Lagar nu numai la Grajd ;) Grajdul din pacate decerebreaza. Dar te face olimpic! Daca ai individualitate, fugi! Cand am vazut ca partea practica se cere numai teoretic, am renuntat ... si am facut bine.
Postat 29 Mai 2021, 08:08 de sasi
Circ ieftin, doar Gojdu conteaza oare?
Atata tam tam cu Gojdu si cu "elitele" de iti vine scârbă. Elite s-au născut si la alte scoli si licee, elita te faci tu in afara scolii. Iar cu olimpicii romani stim multe si hai sa ii cautam sa vedem ce fac fostii olimpici azi? Unde lucreaza? Deci mai usor cu olimpicii ca teoria e 0, practica e legea. Exemplu: poti fi tu olimpic galactic la informatica, e plina aleea de programatori si free lanceri. Iar strategist in IT nu devii ca ai fost tu olimpic, ci dupa ce practici ani de zile (de la 7-10 in sus). O companie care se respecta nu da 2 bani pe diploma ta de olimpic, asta ti-o spun eu. Companie ce se respecta insemnand macar din Fortune 100.
Postat 29 Mai 2021, 07:14 de poiu
Excelenta de la Gojdu deranjeaza
Excelenta de la Gojdu deranjeaza.Ce fac altii in 50 la Gojdu se face-n 40 si tot sunt PRIMII pe judet,vorbim de unul din colegiile de top.
Postat 28 Mai 2021, 23:41 de spaima_trepadusilor
40 de ore
Va inselati dragilor. Va inselati. Nimeni nu va plateste pentru 18ore/saptamana (oricum ore si nu 50 minute plus pauza!). Sunteti angajati cu 40 de ore ca toata lumea cu norma intreaga. Asa ca o ora didactica de 40 minute si pauzele de 5 minute nu incalca cu nimic legea muncii, daca cadrele didactice pot justifica activitatea de 40ore/saptamana, adica 8ore/zi.
Postat 28 Mai 2021, 22:15 de sasi
@birtinezulLovesteDinNou
Minciuni si generalizari de idiot sovin, ramas fara ciolan.
Postat 28 Mai 2021, 20:57 de B90
Petardele care ling pt post
I-auzi "norma unui cadru didactic este de 18 ore pe săptămână (ore, nu jumătăţi de ore sau 40 minute)" dar din cate stim cu totii, in nicio scoala din Romanica noastra o ora de curs nu ar trebui sa dureze mai mult de 50 minute nu e asa tanti profesoara? Sau dumneavoastra stati peste program benevol? Dar nu mai bine am i-am da noi afara pe toti profesorii din Gojdu şi va aducem pe dumneavoastra acolo? Ca doar am auzit de olimpicii internationali de la Scoala Gimnaziala nr. 1 din Sambata. In fine lasand glumele la o parte, se vede ca mentalitatea comunista a ramas impamantenita in mintea unor astfel de petarde de profesori. Ca si cincinalele lui Ceasca, nu conteaza calitatatea important e sa fie in 50 minute. Vai si amar de elevii acestei inse. Cu astfel de profesori ca tanti cu sfinta cruce manelistica la gat nu e de mirare ca rata abandonului scolar la sat in Romania e cea mai mare din Europa. Dar poate asta se vrea pana la urma. Ca doar Betonatorul nostru cel de toate zilele are nevoie de mana de lucru fara creier pt benzile de productie si mega santierele orasului, nu-i asa?
Postat 28 Mai 2021, 20:12 de birtinezulLovesteDinNou
Limba noastră e frumoasă!
Da, e frumoasă, avem diacritice specifice. Unii le folosesc în redactarea de texte, alții nu. Dar acel memoriu-pe care acum l-am citit- pe alocuri are diacritice, pe alocuri nu! E semnat de directori de școli (...) și de cadre didactice (...) care ridică vocea împotriva unui profesionist! Ăsta da nivel! Elevii lor ce zic ?
Postat 28 Mai 2021, 19:25 de Oradeamea
competenti ? dar rasplatiti!
1. Hai sa vedem competentele acestor semnatari, masurate in reusitele elevilor. Unii pot sta si 2 ore la o ora (sac) si tot 0 barat fac ! Eficienta nu se masoara in cat timp stai (la catedra in acest caz) ci ce rezultate obtii cu elevii! Hai sa-i vedem pe semnatari cine sunt: - de cautat in listele de partid - de cautat la liceee ce rezultate au - si daca Bihoreanul urmareste - asa cum face de obicei - subiectele in derularea lor, la anul sa vedem cati dintre semnatari vor avea salariu de merit sau gradatie de merit !!!!!!! Unii poate au si acum gradatie de merit si nu pot sa contrazica - deh- taman pe semnatarul acordarii lor ! Devine interesant nu?
Postat 28 Mai 2021, 19:17 de Oradeamea
Gramatica de Ceica-Rabagani....
Se pare ca in zona Ceica-Rabagani-Dobresti se vorbeste un dialect al limbii romane care, difera cu mult de limba romana literara, vorbita in Oradea. Insa, daca memorandistii invoca o egalitate de tratament, ce ar fi ca plata salariilor sa fie facuta in functie de PERFORMANTELE SCOLARE dovedite la examenele nationale de : Capacitate, Bacalaureat, admitere facultate ???
Postat 28 Mai 2021, 19:10 de Silver_Cat
Sondaje prin scoli
Daca facem sondaje prin scoli, sa intrebam care sa fie durata unei ore de predare, cred ca tre' sa facem sondaje si prin puscarii, sa-i intrebam daca vor sa mai stea acolo sau vor sa iasa. P.s. propun inca un sondaj in scolile din Bihor: "Cine doreste sa doneze Nicoara 1000 lei unei case de copii, lunar" si sa dea si o bere taticilor.
Postat 28 Mai 2021, 18:22 de Profesorul1
E trist....
E trist ca o chestiune de rivalitate de doi bani reverbereaza in spatiul public deplasand interesul copiilor (si nu numai) de la pregatirea scolara care oricum e deficitara de vreun an la aspecte ce ar fi trebuit rezolvate elegant... Si din pacate, se pare ca primul vinovat e chiar inspectorul care acum, in loc sa detensioneze cumva situatia asta, gaseste de cuviinta sa isi cheme in ajutor simpatizantii de la alte scoli... De lupte profesorale avea nevoie scoala bihoreana acum...ca problemele din scoli generate de pandemie au fost epuizate...
Postat 28 Mai 2021, 18:22 de Ioan75
Adevarul e dincolo de noi!
Treaba e simpla, reducerea salariului cu 20% pentru cei care doresc reducerea timpului de predare cu 20%. Apoi sa vedem care in ce barca se urca. Mie mi-ar conveni cel mai mult, sa iau salariu intreg si sa nu lucrez deloc.
Postat 28 Mai 2021, 18:15 de Profesorul1
Discutabil...
Nu cred ca este corect ca prestatia profesorilor de la scolile rurale sa fie evaluata exclusiv prin prisma rezultatelor elevilor. Este evident ca sunt mai multe elemente ce trebuie luate in considerare, dar nu are rost sa facem aici analiza lor. Insa, la fel de evident pare ca noii "protestanti" arunca nitel cam usor in cei de la Gojdu. Ma intreb, ei chiar sunt convinsi ca singurul motiv pentru care a fost redusa durata orelor de clasa a fost cel de a-i scuti de profesori de un efort suplimentar?!? Si tot asa, de aia s-au cumulat orele "neesentiale" in ziua desfasurata on line?!? Ca sa poata lenevi proful de sport/muzica/educatie tehnologica si ce-o mai fi?!? E pacat ca argumentele rationale sunt lasate deoparte si se trece direct la apartenente politice/gasca/etc. Poate directorul de la Gojdu e mai incapatanat, poate sta prost cu comunicarea, poate a exagerat cu masurile preventive, dar e atat de greu sa se observe ca a vizat interesul elevilor?!? Vad ca si ministrul educatiei admite ca e o chestiune de oportunitate...
Postat 28 Mai 2021, 18:13 de Ioan75
Bihoreanul tine cu blaje
Ministrul nu a spus ca demiterea a fost corecta ci ca a fost legală. Asa cum un amărât este condamnat pt o găinărie la 7 ani de închisoare si unul care fura miliarde la 2 ani cu suspendare. Ambele legale dar niciuna corecta. Cat despre dascălii din plasa Ceica -Rabagani au pierdut o mare ocazie sa tacă.
Postat 28 Mai 2021, 17:56 de liberalul
Vai de ea gramatică! Deci, 30 de picat!
Chiar nu s-a găsit nimeni, vorbitor de limbă română, să corecteze oleacă textul revoltaţilor împotriva revoltaţilor? Aşa, măcar cât să pună diacriticele unde trebuie, semnele de punctuaţie la locul lor şi să explice cât de corectă logico-gramatical este formularea «jumătăţi de ore»… Se pare că, pentru unii, nici măcar cincizeci de minute nu sunt destul. Altfel, #cuochiupeban
Postat 28 Mai 2021, 17:52 de CatalinPopa
Ceica, Dobresti, Rabagani ....
Ce conteaza elitele formate la Gojdu si Eminescu ? Sa decida geniile formate la Ceica, Dobrestisi Rabagani. Si sa traiasca don' inspector de la giudet, ca daca ma tine pe mine director ii semnez orice magarie ! Sa decida taraninea, nu numai aia cu scoli inalte. Sus birtinu' !!
Postat 28 Mai 2021, 17:40 de Silver_Cat
adica dati, de curiozitate, un search pe Google
candidati-admisi-din-lt-dobresti-licee-bihor
Postat 28 Mai 2021, 16:45 de cristi_h
De pilda, de pe site-ul LT Dobresti
vedeti medii de admitere si evaluare ale elevilor educati de dascali din Dobresti foarte preocupati de norma de lucru a altor dascali ...
Postat 28 Mai 2021, 16:43 de cristi_h
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON