Unul dintre acuzaţii de tăieri ilegale şi furt de arbori în formă continuată este Dumitru Sime Croyff, zis "Mitra", un afacerist din Bunteşti, alţi doi indivizi provin din Pietroasa - Marius Banciu, zis "Scânteie", şi Florin Viorel Popa - iar un al patrulea, ce pare a fi "coordonator" al tuturor, fără a fi implicat direct în furturi, este nimeni altul decât Daniel Lucian Merce Sabău (foto), ginerele chestorului Terente Merce, fostul şef al serviciului de informaţii "Doi şi-un sfert", acum consilier prezidenţial.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cea mai mare parte a defrişărilor ilegale s-a făcut în cantonul Padiş aparţinând Ocolului Silvic Codrii Beiuşului RA, "faptele fiind comise inclusiv pe timp de noapte".
De altfel, BIHOREANUL a şi prezentat în trecut câteva dintre "loviturile" grupării. De pildă, în vara trecută, hoţii au tăiat într-o singură noapte peste 50 mc de buşteni de molid tocmai din zona de protecţie specială, găsiţi apoi pe terenul lui Banciu. În preajma Revelionului, aceiaşi indivizi când au furat într-o săptămână 10 camioane de buşteni de brad tot în Platoul Padiş, în apropierea sediului Parcului Natural Apuseni.
"În urma controlului efectuat de către funcţionarii ITRSV Bihor împreună cu lucrători din cadrul Poliţiei Bihor, s-a constatat faptul că valoarea totală a pagubelor este de 116.040,44 lei", spune procurorul Cristian Ardelean, purtător de cuvânt al Parchetului.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, hoţii au fost urmăriţi mai bine de 3 luni. Procurorii au dispus supravegherea convorbirilor telefonice purtate de aceştia, dar şi filaje. Aşa s-a aflat că în afacere este implicat şi Daniel Lucian Merce Sabău, 35 de ani, ginerele chestorului Merce, celebru şi prin "tunul" cu neconstruirea podului de la Finiş, pentru care a încasat 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.
"S-a reţinut că în data de 27 februarie, Merce Sabău i-a însoţit pe suspecţii Popa, Banciu şi Sime Croyff în zona sediului Poliţiei Bihor, cu ocazia audierii acestora în cauză şi i-a sfătuit să nu formuleze declaraţii incriminatoare în cauză, în scopul îngreunării cercetărilor, motiv pentru care este suspect pentru favorizarea făptuitorului", susţin anchetatorii.
Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, în timpul anchetei, Merce Sabău s-a ales cu o acuzaţie şi pentru infracţiuni rutiere. În seara de 1 martie, în jurul orei 18.30, aflat la volanul maşinii BH-55-MDR, acesta a lovit un stâlp pe strada Ion Păun Pincio, după care a plecat de la locul accidentului şi s-a întors după 10 minute împreună cu Dumitru Sime Croyff, care a preluat fapta asupra sa.
"Merce Sabău a refuzat să se supună testării cu aparatul alcooltest şi ulterior prelevării de sânge, motiv pentru care este cercetat şi pentru refuz de recoltare de probe biologice. La rândul său, Sime este suspect pentru favorizarea făptuitorului fiindcă a împiedicat tragerea la răspundere penală a suspectului Merce Sabău, pretinzând că acesta a fost doar pasager în autovehicul", a declarat procurorul Ardelean.
Marţi seară, Sime Croyff şi Merce Sabău au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar miercuri procurorul de caz a solicitat Judecătoriei Oradea arestarea preventivă a celor doi.
După două ore de deliberări, instanţa a respins, însă, propunerea de arestare, dispunând cercetarea celor doi inculpaţi sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Tribunalul Bihor.
Interpelaţi de BIHOREANUL la ieşirea din sala de judecată, Daniel Sabău Merce şi Dumitru Sime Croyff au refuzat să facă vreun comentariu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.