URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2024, 09:03

Lucrările la centura Beiuș au fost reluate. Bolojan: în vară va fi deschisă circulației (FOTO)

Lucrările la centura Beiuș au fost reluate. Bolojan: în vară va fi deschisă circulației (FOTO) (Sursa foto: CJ Bihor)
Lucrările la centura Beiuș au fost reluate. Bolojan: în vară va fi deschisă circulației (FOTO) (Sursa foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea celor 9,33 kilometri ai centurii Beiuș au fost reluate după scurta vacanță de iarnă a muncitorilor și au ajuns la un stadiu fizic de 50% din volumul proiectat, a anunțat Consiliul Județean Bihor printr-un comunicat dat publicității vineri.

Potrivit acestuia, în cursul lunii ianuarie și în cea următoare vor fi montate toate cele 336 grinzi din suprastructura podurilor și a pasajelor, până acum fiind montate 214.

„Din cei peste 9 km ai centurii, a fost turnat al doilea strat de asfalt pe o lungime de 2,3 km. Lucrările de asfaltare vor începe în primăvară, după terminarea lucrărilor la poduri și pasaje și îmbunătățirea vremii. La începutul verii se va așterne pe toată lungimea centurii și ultimul strat de asfalt, cel de uzură. După ce se vor realiza și marcajele, în vara acestui an centura va fi deschisă traficului”, a precizat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Centura Beiuș va avea o lungime totală de 9,33 kilometri și este compusă din două tronsoane.

Primul, cu lungimea de 7,3 kilometri, începe din DN76, traversează Crișul Negru și drumul comunal DC 231, ocolind Beiușul la vest, apoi trece peste calea ferată și peste râu și revine în DN76 printr-o curbă la dreapta.

Al doilea tronson are o lungime de 2 kilometri, înspre localitatea Delani, pentru a face legătura între primul sector al centurii și drumul județean DJ 764 Beiuș - Roșia - Aleșd și a asigura accesul către viitorul Parc Industrial Beiuș.

Lucrările sunt realizate de asocierile Drum Asfalt (Oradea), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi (Turcia), Obras Publicas y Regadios (Spania) și OPR Asfalt (Timișoara), pentru primul tronson, contra sumei de 269,464 milioane lei (fără TVA) și respectiv Drum Asfalt - Ile Viorel Construct , contra sumei de 15,589 milioane lei (fără TVA).

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 - 2020, în parteneriat cu CNAIR.

În prezent, CJ Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi, cu o lungime totală de 68 km: centurile Beiuș, Aleșd (5,8 km), Sântandrei (5 km), Nojorid (8,4 km), Sânmartin (8 km), Oșorhei (5,8 km), Biharia (8,7 km) și Inelul Metropolitan Oradea (17 km).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Au trecut zece ani si deja am uitat!
Cam asa procedeaza si birtinezul&gasca! ,,În 14 noiembrie 2014, cu doar două zile înainte de turul doi al alegerilor pentru președinția României, Victor Ponta forța inaugurarea unei autostrăzi despre care constructorul spunea că nu e gata." https://hunedoaralibera.ro/document-exploziv-ponta-si-rus-au-inaugurat-autostrada-sibiu-orastie-desi-stiau-ca-nu-e-gata/
Postat 14 Ianuarie 2024, 13:02 de pinonel
KP
Justifică normele in construcții. Nu de alta dar nu stii ce vorbești, și nu ești nici arhitect nici virusolog sau ceva doctor docent.
Postat 13 Ianuarie 2024, 18:09 de Sandu2100
Iarna, când temperaturile nocturne sunt mai jos de -4°C, nu se lucrează în construcții conform normelor.
România a ajuns batjocura amatorilor și disperaților, care habar nu au de standarde și norme cantitative și calitative. Este o harababură de nedescris,,atât în capul ediililor cât și a șefilor de șantiere, care nu su știut să se organizeze în restul anului. Apoi, după scurt timp de la darea în folosință a lucrărilor derulate mai ales în ianuarie și februarie, încep edilii să se lamenteze că nu au bani de reparații ... culmea că tocmai în perioadele de garanții pe care ar fi trebuit să le rețină, nu să le restituie pentru a le încasa pe ascuns după acea în campaniile electorale. Așa se construiește România de azi, pe mai vechiul principiu "merge și așa".
Postat 13 Ianuarie 2024, 09:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON