URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2012, 17:57

Lucrările de modernizare şi extindere a Grădinii Zoologice au fost finalizate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare, extindere şi modernizare a Grădinii Zoologice au luat sfârşit după doi ani de şantier. La festivitatea care a urmat finalizării lucrărilor au luat parte joi, primarul Ilie Bolojan, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor Lucia Varga, prefectul Claudiu Pop, consilierii locali Ioan Cupşa şi Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica şi reprezentanţi ai firmelor MBS Group şi Dan&Dan, executanţii lucrărilor.

Cu ocazia încheierii lucrărilor, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă această investiţie, începând cu Lucia Varga, pe mandatul căreia Ministerul Mediului a aprobat finanţarea lucrărilor, şi terminând cu grupurile de consilieri din deliberativul local reprezentante de Ioan Cupşa şi Pasztor Sandor care au sprijinit proiectul. Bolojan nu l-a uitat nici pe fostul ministru al Mediului, UDMR-istul Laszlo Borbely, care a continuat finanţarea lucrărilor inclusiv atunci când liberalii au fost trecuţi în opoziţie la nivel central.

Odată finalizate lucrările, grădina zoologică se pregăteşte pentru reintroducerea în circuit. Directorul ADP, Liviu Andrica, a spus Grădina Zoologică a demarat demersurile pentru repopularea ei cu animale. Obiectivul conducerii ADP este ca aceasta să fie redeschisă publicului începând din mai 2013.

"Am demarat deja procedura pentru obţinerea avizului de mediu, iar administratorul grădinii, Bimbo Tibor, se află în prezent la Cluj Napoca unde în cursul zilei de mâine aceasta va fi acceptată ca membru al Federaţiei Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România", a spus Andrica.

Odată acceptată în FGZA, grădina zoologică orădeană va putea face demersuri pentru aderarea la Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor pentru a avea acces la o platformă organizată în care se pot face atât schimburi de animale cât şi cursuri de pregătire a angajaţilor. Legea interzice comercializarea animalelor sălbatice aşa că zoo va fi nevoită să apeleze la schimburi şi donaţii pentru a-şi putea completa colecţia.

Grădina zoologică orădeană şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare în 2007 datorită condiţiilor improprii în care erau ţinute animalele, dar a mai funcţionat neoficial până în martie 2012 când au început efectiv lucrările.

Acestea au vizat dublarea suprafeţei parcului de la 3,7 hectare la 7,5 hectare pentru a oferi mai mult spaţiu animalelor din colecţie dar şi construcţii suplimentare. Printre aceastea se numără o clădire administrativă, una cu titlul de carantină pentru animalele pensionate care nu pot fi prezentate publicului un loc de joacă pentru copii şi altele.

După cum BIHOREANUL a mai scris, finalizarea lucrărilor la modernizarea Grădinii Zoologice au fost amânate cu două luni, din cauză că proiectul a fost modificat în repetate rânduri. Construită cu poticneli, prin îmbinarea unor idei luate din Ungaria, grădina zoologică orădeană este prea săracă pentru a face faţă măcar concurenţei din Debreţin, aşa că şi-a fixat ca public ţintă doar bihorenii şi locuitorii judeţelor învecinate.

Detalii, în articolul "Zoo "pe furate": Modificările repetate aduse proiectului Grădinii Zoologice au întârziat cu două luni termenul de predare"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
ADEVAR
Am lucrat si eu acolo nu-mi vine sa cred ce oameni au ajuns sa administreze piete ,nu vreau sa mai aud de Andrica un incult care munceste pt el dar vrea sa se creada ca e onest ,cinstit acestei institutii,el fiind departe de aceste calitati.MI-e scarba cred ca nu stie sa scrie dupa dictare acest parazit al pietelor.Sa fie intrebati oamenii din piete carora le este greu cum se comporta acest om.
Postat 27 Noiembrie 2012, 12:23 de MARIUS
mesaj
Drept ce ai scris acesta este adevărul despre lichenele din conducere care trăiesc bine și scot din analfabeți mari administratori iar cei cu studii își caută loc de muncă, nu s-au terminat nepotismele din păcate.
Postat 26 Noiembrie 2012, 13:55 de ANI
mesaj
Pe Andrica trebuie băgat în cușcă și scos atunci când ajunge la maturitate deoarece să faci din tehnician la pepinieră apoi șofer și nu în ultimul rând să-l pui șef de piață pe Obor fără studii și asta doar în 3 ani ,scuzați-mă dar cred că trebuie să rămănă în cușcă la ZOO definitiv și irevocabil și să elibereze un animal în locul lui . anonim. anonim
Postat 26 Noiembrie 2012, 13:47 de ion ion
L-AU LĂSAT SĂ PLECE?
Pe domn' primariu nu l-au păstrat la ZOO ca fiind prima achiziţie pentru repopulare? Ar fi fost un câştig atât pentru ORADEA cât şi pentru viitorii vizitatori.
Postat 23 Noiembrie 2012, 19:53 de ALEXANDRU
Ce mai fauna !
Bine zicea @PUSKAS, mai bine si pt. uni si in general pt. umanitate era sa-i inchida pe ,,vizitatorii" vip si sa elibereze animalele in mediul lor natural ! O nota aparte (adica discordanta, de prost gust) a facut capra aia bipeda, luciana varga, o adevarata monica tatoiu de bihor, pardon, de Alesd.Ma gandesc ca ii cauta un post caldut sotului, s-o fi saturat si ala de ,,munca"...
Postat 23 Noiembrie 2012, 17:27 de altul
a
frumos. felicitari.
Postat 23 Noiembrie 2012, 16:52 de a
Vreau sa ma ajut singur
Mai bine-i inchidea pe aia din poze ca sunt bine hraniti si ramaneau animalele afara in mediul lor natural.
Postat 23 Noiembrie 2012, 15:12 de PUSKAS
plastic da-copaci nu
E bine ca s-a realizat dar sunt si minusuri. Cladirea de la intrare e de un prost gust desavarsit, usile din plastic sunt probabil pe gustul lui Bolojan, la fel si gresia aia oribila din fata cladirii. Pare ca intri intr-o clinica kitsch, nu intr-o gradina zoologica. Cireasa de pe tort e corpul de iluminat, neonul ala ramas probabil de la cladirea veche. Mai bine imbracau si constructia asta in lemn, la fel cum bine au facut cu restul corpurilor din incinta. Sper totusi ca lucrarile nu sunt finalizate, lipseste vegetatia din peisaj. Pozele par mai degraba un material de propaganda decat o prezentare a gradinii zoologice. In jumatate din poze vedem doar politicieni, jumatate din imagini sunt prin planuri cu ei. Nu ma intereseaza nici fetele lor, nici campania lor penibila. Singura poza nimerita e cea cu Bolojan iesind din pestera!
Postat 23 Noiembrie 2012, 13:47 de AB
FELICITARI
Un limbaj mai adecvat nu aveti ???? Ia ganditi-va cate au realizat acesti oameni in ultimii ani !!!! Drumuri , poduri , parcari , garaje mizerabile demontate , ciratii , parcuri , parculete , locuri de promenada . Trebuie ca nu sunteti romani in simtire daca nu apreciati asta . Probabil sunteti cu ochii migdalati i veniti de pe malul fl.OBI
Postat 23 Noiembrie 2012, 13:10 de deac claudiu ioan
Sacalii
O adunatura de sacali si trantori care au venit sa-si faca campanie electorala pe spatele animalelor de corvoada. De ce nu a calcat niciunul pe aleile gradinii zoologice cand se calcau leii pe coada de inghesuiala si lupii erau transparenti de atata infometare ? Oare e tot meritul lui Andrica ,acest oportunist infect al glorioasei administratii bolojaniste si aceasta saracaciosa gradina zoologica ?
Postat 23 Noiembrie 2012, 10:45 de Bond,.....James Bond
a
pacat ca nimeni nu se gandeste la un proiect ca la nyiregyhaza...ungurii atrag sute de mii de turisti iar noi ciuciu ....ganditi-va D-nule Bolojan la un proiect de genul cumulat cu un aquapark??? ar fi frumos ...nu? dar....traim in Romanai
Postat 23 Noiembrie 2012, 10:17 de a
Gibonule, s-o folosesti sanatos !
Ti-ai tras casa noua... deh... sa stai acolo mult si bine !
Postat 23 Noiembrie 2012, 08:07 de Oradean
animalele
chiar ca au fost o multime de" animale" la inaugurarea facuta in campania electorala, ca doar ei sunt in cele mai multe imagini
Postat 23 Noiembrie 2012, 08:02 de anca
Eşti român!
@Cristi: Corect, în limba română se scrie Debreţin, la fel cum se scrie în limba română Micherechi, Ghiula, şi alte localităţi din Ungaria care au echivalent în limba română. La fel cum spui Budapesta în loc de Budapest, la fel cum spui Londra în loc de London. Dacă ţii aşa de mult la Debrecen, de ce nu te uiţi, în Berettyóújfalu chiar imediat după sensul giratoriu din centru, ce scrie pe indicator: Nagyvarad - Oradea! Bine că ei pot! Noi nu putem!
Postat 22 Noiembrie 2012, 22:25 de Petre
zoo bihor
Mii, de multumiri si felicitari pentru cei ce fac ceva ,in Bihor,dar voi prezenti la acest eveniment ,nu v-a atribuiti numai voua {PNL} acst succes.Este deanjant si ne omenesc ,chiar in campanie electorala sa spuneti ca d-na Varga face tot in Bihor,,,,pesteri ,drumuri ,etc,etc.....numai ca e pni-ista. i
Postat 22 Noiembrie 2012, 22:03 de ioany
Bravooo!
Felicitari tuturor care s-au preocupat de amenajare.In sfarsit au si animalele cat de cat conditii.Bravo!
Postat 22 Noiembrie 2012, 21:34 de cman
INTELIGENTULE
http://ro.wikipedia.org/wiki/Debre%C8%9Bin
Postat 22 Noiembrie 2012, 20:49 de io
DEBRECEN
Ei,, corect se scrie DEBRECEN nu DEBRETIN
Postat 22 Noiembrie 2012, 19:01 de cristi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON