URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Loviți la buzunar: Ce se întâmplă cu piața cerealelor din Bihor, după invazia produselor din Ucraina?

Loviți la buzunar: Ce se întâmplă cu piața cerealelor din Bihor, după invazia produselor din Ucraina? FALIMENTAȚI. Fermierii sunt falimentați de cerealele ieftine din Ucraina. „Prețurile au scăzut foarte mult. Ucrainenii au costuri mai mici și vând și în pierdere dacă pot să facă loc la noua recoltă”, spune fermierul Dan Corbuț
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agricultura pare blestemată. Întâi a fost seceta, apoi războiul, iar acum ieftinirea cerealelor. Agricultorii bihoreni se confruntă cu al treilea an consecutiv încheiat la limită, dacă nu pe pierdere.

"Vestea proastă e că situaţia se va menţine şi anul acesta. Speranţe de mai bine sunt, poate, de anul viitor", prevede fermierul Dan Corbuţ. Desigur, dacă agricultorii vor mai rezista până atunci...

"Bate falimentul"

La începutul lunii aprilie, fermierii din Bihor au ieşit, în premieră, în stradă, organizând în Nojorid un protest împotriva politicii agricole a României. Au reclamat, printre altele, concurenţa neloială a cerealelor din Ucraina, scutite de taxe şi necertificate fito-sanitar. 

Ciurdariu"La poarta fermelor bate falimentul din cauza creşterii preţurilor la inputuri (n.r. - carburanţi, îngrăşăminte şi altele), a faptului că din Ucraina şi Rusia au intrat pe piaţa naţională şi europeană cereale sub preţ, şi atunci noi trebuie să coborâm preţurile pentru a vinde", a spus iniţiatorul protestului, Florin Ciurdariu (foto).

De un an, agricultorii vând sub costurile de producţie, din cauza cerealelor ucrainene mai ieftine, chimizate, dar protejate fiscal. 

"Invazia" ucraineană

În februarie anul trecut, pentru a sprijini Ucraina, Uniunea Europeană a acceptat importurile de cereale fără taxe vamale din această ţară, acordul fiind valabil până la 5 iunie anul acesta. În baza înţelegerii, întrucât Rusia a blocat liniile maritime, ucrainenii şi-au exportat grâul pe "coridoare de solidaritate" rutiere prin alte ţări - România, Ungaria, Polonia. Mai ieftine decât produsele fermierilor locali, cerealele ucrainene au rămas parţial în ţările tranzitate, forţând scăderea preţurilor sub nivelul rentabilităţii.

Trecând peste voinţa UE, Polonia, Ungaria şi Bulgaria au decis unilateral să interzică importurile pentru a-şi proteja agricultorii. În România, unde oficial au rămas 2 milioane din cele 7,3 milioane de tone de cereale importate, fermierii îşi văd afacerile periclitate.

"La recoltat, când s-au predat cerealele, grâul era cam 1,4 lei pe kilogram. Oamenii au spus «Mai stăm, că va urca la 1,6 lei pe kilogram». Dar, în loc să crească, preţul a tot scăzut. S-a ajuns la 1 leu, iar acum e pe la 0,8 lei", explică Samuel Haiaş (foto), fermier din Şuşturogi.

Concurenţă neloială

Cum îngrăşămintele, energia şi combustibilul s-au scumpit, asta înseamnă pierdere. "Nu vând nimic. Un kilogram de tărâţe pentru animale (n.r. - înveliş al grăunţelor de grâu sau porumb, măcinat şi separat prin cernere) mă costă 1,40 lei, iar eu primesc 0,85 lei pe kilogramul de grâu! Mai bine macin grâu, orz şi floarea soarelui şi le dau la animalele mele şi ştiu că mănâncă sănătos", spune Haiaş.

Vecinii ucraineni pot vinde mai ieftin pentru că au cheltuieli mai mici, dar mai ales pentru că, fiind în afara UE, pot folosi peste 200 de substanţe chimice, pentru a mări recoltele, şi soiuri modificate genetic, pentru a fi mai rezistente. "Dacă le dai la animale, nu le mănâncă, că-s pline de chimicale sau fac diaree", zice un agricultor.

Grâul astfel obţinut a ajuns pe masa românilor sub formă de pâine. "Îţi cumperi făină şi nu ştii de ce nu se frământă sau îţi iei pâine şi nu ştii ce mănânci, pentru că grâul nu e controlat", acuză un procesator.

Profit, de la anul 

Protestele fermierilor din ţările afectate au obligat UE să decidă, săptămâna trecută, blocarea importurilor de cereale din Ucraina începând din 2 mai până la în iunie, când expiră acordul în vigoare. Acesta ar urma să fie rediscutat şi prelungit pentru încă un an. Ca o măsură compensatorie, fermierii români, care la 1 februarie 2023 aveau în silozuri grânele nevândute sub preţ, vor beneficia de o compensare proporţională cu cantitatea deţinută, în limita a 20 milioane euro la nivel naţional.

Dan Corbut"Este o porcărie. Importurile au început din primăvara anului trecut şi au afectat inclusiv stocurile din 2021", spune fermierul Dan Corbuţ (foto). Întreprinzătorul are veşti proaste. "Toţi fermierii, mai ales cei care au însilozat aşteptând creşterea preţurilor, au închis pe pierdere. Şi noi avem pierderi", zice el.

Partea proastă e că, în ciuda unei recolte care se anunţă bogată, situaţia dificilă se va menţine şi anul acesta. "La începerea ciclului de producţie, fermierii au cumpărat îngrăşăminte scumpe. Tona de uree (n.r. - îngrăşământ) era 1.000 euro, iar acum este 500 euro", explică fermierul. Prin urmare, în condiţiile unor preţuri ale cerealelor în scădere, va fi dificil pentru agricultori să se "închidă" pe plus. "De profit vom putea vorbi probabil doar de la anul", crede Corbuţ. 

Pentru că atunci când nu depinde de Dumnezeu, agricultura românească e la mâna UE...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Compensatii mai mari de la Bruxelles
Tineti-va de capul politicienilor sa obtina compensatii mai mari. Bulgarii si ungurii sunt aproape sa "puna lacatul" la portile fermelor. Probleme cu falimentul au si fermierii polonezi.
Postat 08 Mai 2023, 20:15 de OrbanKula
"Bate falimentul"
In timp ce fermierii dau faliment, piinea e de aproape 2 ani 8-10 lei/kg. Nu are legatura cu faptul ca OMV a facut profit in Romania lui Iohanis 10 miliarde profit. Patiseria e 40-50 lei/kg iar cofetaria 50-100/kg. Romanul plateste. Se vaccineaza. Se supune. Se descompune...
Postat 08 Mai 2023, 10:31 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON