URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2020, 11:03

Loviţi de criză: Coronavirusul provoacă o criză economică fără precedent. Vezi ce ne aşteaptă!

Loviţi de criză: Coronavirusul provoacă o criză economică fără precedent. Vezi ce ne aşteaptă! SCUMPIRI. Îngrijorarea oamenilor a aruncat în aer preţurile alimentelor. "Dacă înainte un kilogram de cartofi costa cam 2,5 lei, acum a urcat la 4 lei în pieţe şi chiar mai mult în magazinele de cartier", spune un orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apelurile autorităţilor la calm şi cumpătare n-au avut mare ecou. Bătrânii şi-au amintit de penuria din comunism. Tinerii s-au speriat de imaginile cu rafturile goale din Italia, Spania şi Marea Britanie. Toată lumea a început să cumpere.

"Vând mai mult decât de Crăciun. Lumea cumpără orice. Am ajuns să nu mai am ce pune în loc. Marfa vine tot mai puţină şi mai scumpă", povesteşte un ABC-ist. Iar corona-criza e abia la început...

Staţi în casă! 

Criza s-a instalat treptat. În urmă cu două săptămâni s-au închis şcolile şi grădiniţele, pe 16 martie preşedintele Klaus Iohannis a instituit starea de urgenţă pe 30 de zile, iar apoi au fost închise prin ordonanţă militară barurile, restaurantele, cafenelele, hotelurile şi sălile de sport. Pentru a limita răspândirea coronavirusului, autorităţile au cerut populaţiei să păstreze distanţa socială de minimum 1,5 metri şi să stea în case.

În câteva zile s-au închis casieriile tuturor furnizorilor de utilităţi, de la curent şi apă, la gunoi şi încălzire. Termoficare nu şi-a mai trimis oamenii la citit de contoare. "Am rugat administratorii asociaţiilor să ne trimită indexul", spune directorul comercial Dan Creţu. Aceştia s-au conformat, deşi casieriile asociaţiilor de proprietari sunt închise. "De săptămâna trecută locatarii îşi pot plăti întreţinerea doar prin bancă sau internet", spune Dan Ile (foto), administratorul a 18 asociaţii. Cum perioada de încasări se suprapune peste un vârf de plată, în care Termoficare a facturat pe februarie 33 de zile de încălzire faţă de doar 28 de zile în ianuarie, şefii asociaţiilor se tem de întârzieri ale încasărilor. La fel şi furnizorii lor...

Închis!

Industria ospitalităţii a fost lovită prima. Săptămâna trecută, staţiunea Băile Felix era pustie. Hotelurile, pensiunile şi ştrandurile erau goale. Angajaţii SC Turism Felix, cel mai mare operator local, au fost trimişi, prin rotaţie, în concedii de odihnă pentru două săptămâni. "Deocamdată s-au anulat cam 30% din rezervări, dar oamenii sună tot mai îngrijoraţi. Dacă ţinem închis şi în mai, pierderile vor fi de 2 milioane euro", spune directorul Florian Serac.

Săptămâna trecută, în staţiunea cu 7.000 locuri de cazare mai erau doar 50 de turişti la complexul President. Săptămâna aceasta, cel mai mare operator privat va închide şi el. "Probabil vom trimite angajaţii în şomaj tehnic", spune directorul Dumitru Fechete (foto).

Până vinerea trecută, cam 35% din rezervările făcute pentru această perioadă au fost anulate. În 80% din cazuri clienţii au cerut reprogramarea sejurului pentru la vară. "Sperăm ca măcar în luna mai să deschidem", spune Fechete, estimând pierderi de circa 1,5 milioane lei pe lună.

"Orădenii vor găti acasă"

Prin ordonanţa militară s-au suspendat toate activităţile care adună peste 50 de persoane într-un spaţiu închis. "Am sunat clienţii să îşi reprogrameze toate evenimentele din martie şi aprilie", spune Simona Dume, administratorul sălii Armonia Venue. Aşadar, nunţile programate vor fi amânate.

O parte din restaurante, localuri, coferării şi pizzerii - cum ar fi Hanul cu noroc, Mignon, Piaţa Nouă, Pigale, Due Fratelli ori Why Not - şi-au ţinut deschise bucătăriile, cu livrare la pachet sau la domiciliu. Dar vânzările tot au scăzut. Criza afectează inclusiv firmele de catering. "Multe fabrici au anunţat că renunţă la contracte sau că vor închide", spune directorul comercial al Select Catering, Andrea Anghel. "Orădenii vor găti acasă, ca să aibă grijă de bani, pentru că vor rămâne fără locuri de muncă", prevede Anghel.

Afaceri pe roate

Izolarea la domiciliu nu a adus clientelă în plus firmelor de livrări. "Comenzile au scăzut, în special pe produsele de fashion şi electro-IT, au crescut doar pe zona de food", declara săptămâna trecută directorul Fan Courier, Felix Pătrăşcanu. Deocamdată cele două tendinţe se anulează reciproc. "Vând de două ori mai mult la domiciliu, dar mai puţin decât înainte să închid localul", spune Nicolae Rojan, administratorul restaurantului Olive din Oradea.

Trendul e acelaşi şi pentru curierii pe biciclete. "De două săptămâni numărul comenzilor a scăzut cu 20% pentru că restaurantele cu bucătării mari, din mall-uri, s-au închis. În schimb, localurile cu bucătării mici au început să livreze prin curieri şi probabil golul va fi acoperit", spune managerul local al Eastride Bicycle Delivery, Joó Árpád. Acesta nu crede însă că livrările vor depăşi nivelul de dinainte de criză. "Poate după ce oamenii închişi în case îşi vor termina stocurile de făină şi mălai", glumeşte el.

Cea mai mare prăbuşire se vede în taximetrie. "Comenzile au scăzut la 30%. Jumătate din taximetrişti s-au şi lăsat de muncă", spune directorul Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad. 

Marfă mai puţină şi scumpă 

Bihorenii au tras zăvorul peste cămările pline. Magazinele au fost golite de produse "de criză", de la făină şi drojdie, la spirt medicinal şi dezinfectanţi. Cererea mare a generat, evident, scumpiri. "Cumpăr marfă tot mai scump şi mai greu. Îmi vine să închid magazinul şi să ţin ce-i în el pentru familie, că nu ştiu ce va urma", spune un ABC-ist de cartier.

Kilogramul de cartofi roşii, care înainte se vindea cu 2,5 lei, costa vinerea trecută 3 lei în piaţa en-gros, 4 lei în Piaţa Rogerius şi chiar mai mult în magazinele de cartier. Lămâile, căutate la răceli şi gripă, au ajuns să se vândă la bucată după ce kilogramul a urcat de la 7 la 14 sau chiar 17 lei. La fel, se aşteaptă scumpirea verdeţurilor de sezon, de la ridichi şi ceapă verde, la salată şi spanac. Asta dacă se vor putea vinde. "Dacă se ajunge la închiderea pieţelor, va fi dramatic", avertizează şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

Săptămâna trecută, administraţia pieţelor orădene dezinfecta periodic culoarele cu clor şi recomanda comercianţilor să îşi cureţe mesele cu spirt. Dar nimeni nu ştie ce măsuri vor mai fi luate...

10.000 de şomeri 

Criza e clară. Premierul Ludovic Orban a promis plata de către stat a 75% din salariul mediu brut pentru angajaţii din industria ospitalităţii trimişi în şomaj tehnic şi din alte domenii afectate, dacă firmele dovedesc scăderea cifrei de afaceri cu 20%. Măsurile, departe de cele din Germania (care a pompat în economie 550 miliarde euro) sau de Ungaria (care a suspendat plata ratelor până la sfârşitul anului), nu au calmat firmele, care au trecut la concedieri.

"Dacă acum două săptămâni se depuneau 2-3 dosare de şomaj pe zi, acum numărul a urcat la 50-80 pe zi", spune directorul AJOFM Bihor, Békési  Csaba (foto). Iar efectele sunt încă la început. "E inacceptabil ca în a patra zi de stare de urgenţă să anunţi deja disponibilizări. Firmele puteau să-şi trimită oamenii în concediu de odihnă, urmau sărbătorile de Paşte, zilele libere de 1-2 mai, până pe 4 mai eram acoperiţi şi vedeam apoi cum putem interveni", zice directorul.

Cert e că şomajul va urca. "Circa 10.000 din cei 167.000 de angajaţi bihoreni vor rămâne fără loc de muncă", avertizează Békési, în condiţiile în care firmele din zona industrială nu au anunţat încă disponibilizări. "În parcurile industriale toată lumea merge la muncă. Nu ne-a anunţat nimeni că ar vrea să trimită oameni în şomaj", spune şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi. Peste 100 de firme cu circa 7.000 de angajaţi au intrat în luptă cu corona-criza. Rămâne de văzut dacă vor muri sau se vor imuniza...


NOUA CRIZĂ 
"Nu va fi ca în 2008!"

Dimensiunile corona-crizei sunt greu de prevăzut, dar economistul Sebastian Văduva (foto) crede că aceasta nu va atinge dimensiunile din 2008. "În 2008-2010 economia mondială, de circa 80 trilioane dolari, a scăzut cu 3-4 trilioane în urma crizei financiare. Acum, în pandemie, va scădea cu circa un trilion", estimează Văduva.

Virusul va gripa, însă, economia pentru mai bine de doi ani. "Criza medicală va dura 2-3 luni, cu posibilitatea să revină în toamnă dacă virusul este mai grav. Cea economică va dura însă cel puţin 24 luni", spune economistul. Economia Bihorului, care a pariat pe turism, va fi afectată direct. "Inclusiv după încetarea izolării, două - trei luni oamenii vor evita să călătorească sau să iasă la restaurant".

Criza înseamnă, însă, şi oportunităţi. "Consumatorii occidentali s-ar putea să refuze să mai cumpere din China. Şansa Oradiei este de a se plasa ca alternativă ieftină pentru beneficiari din Germania sau Franţa", crede Văduva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce oameni
a inchis si Fechete President?. parca zicea ca nu e cazul sa inchida ca nu sunt motive de ingrijorare.
Postat 25 Martie 2020, 12:23 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON