URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2020, 10:50

Locatarii acuză că blocul turn din Bulevardul Magheru a început să ia apă, după construcţia pasajului subteran

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Blocul turn din Bulevardul Magheru a început să acumuleze apă în beci la fiecare ploaie mai serioasă de după construcţia pasajului subteran de la capătul podului Dacia.

"N-am mai avut probleme..."

Locatarii pun inundaţiile pe seama îngustării pe înălţime, cu 40%, a canalului colector înalt de circa 3 metri prin care pârâul Paris se revarsă în Crişul Repede, lucrare făcută cu ocazia săpăturilor la pasaj.

"De 40 de ani nu am avut astfel de probleme până acum. În urmă cu două săptămâni, când a venit o ploaie mai serioasă a început să se infiltreze apa în beci, iar ieri seară a început să ţâşnească apa pe sub fundaţie", spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari Magheru 44-48, Ionuţ Câmpan.

Duminică noaptea, apa acumulată în beci a atins o înălţime de circa 15 -20 centimetri în zona dinspre Aleea Ştrandului, după care s-a infiltrat în pământ.

Un canal îngustat

Locatarii blocului pun infiltraţiile pe seama săpăturilor la pasajul subteran Magheru făcute cu îngustarea pe înălţime a tunelului colector al Pârâului Paris care se revarsă în Crişul Repede în zona de lângă pod. "Probabil pentru că au îngustat canalul de colectare, acesta nu mai poate prelua tot debitul de apă şi aceasta se infiltrează sub bloc", a spus un locatar.

Oamenii au cerut municipalităţii să ia măsuri înainte ca infiltraţiile să afecteze structura construcţiei.

"Culmea, în ciuda ploii de ieri pasajul subteran nu s-a inundat, semn că este bine izolat. În schimb, apa s-a infiltrat pe sub fundaţie în beciul blocului. E clar că este o problemă care trebuie rezolvată urgent", a declarat Ionuţ Câmpan.

„Nici vorbă!”

Contactați pe această temă, reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au negat că beciul blocului ar putea fi inundat din cauza îngustării canalului colector.

"Nici vorbă! Infiltraţiile nu au cum să fie cauzate de îngustarea canalului. Avizul pentru aceste lucrări a fost dat în baza unor calcule care demonstrau că, oricum, era supradimensionat", a spus directorul Ionel Avrigeanu.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Companiei de Apă Oradea. "Se vede clar, la faţa locului, că acel canal colector aduce un aport destul de mic de apă. Acel clopot nu a fost nicio clipă umplut de apă pentru a spune că poate provoca infiltraţii", spune şeful de producţie al CAO, Cristian Popa.

Se vor face verificări...

Viceprimarul Florin Birta, care a fost duminică noaptea la faţa locului, spune că a făcut luni dimineaţă şedinţă cu reprezentanţii Companiei de Apă Oradea şi ai ABA Crişuri în care a cerut rezolvarea problemei. Nici unii, nici alții nu exclud ca apa să se infiltreze în sol de fapt prin săpăturile făcute în zonă la viitorul pasaj şi încă neasfaltate.

"La fel de bine s-ar putea ca undeva în zonă să fie conducte de canalizare afectate de lucrări sau colmatate. Se vor face verificări", a declarat Birta.

Cert este însă că, indiferent de cauză, problema va trebui rezolvată.

Ploile din ultimele zile, cu un debit de cel puțin 40 litri pe metru pătrat, au provocat inundaţii pe mai multe artere orădene, de la strada Louis Pasteur, la pasajul de la intrarea în oraş prin Bulevardul Dacia ori Splaiul Crişanei. Reprezentanţii CAO spun că instalaţia de canalizare din oraş, atâta cât este, nu este proiectată pentru debite atât de mari într-o perioadă scurtă de timp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
...”oficial”...
Pe ce îi bazat acest punct de vedere “oficial”, pe vorbele “inculpaților”, CAO? Că doar nu o să recunoască vreo culpă! S-a făcut vreun studiu independent? Mă îndoiesc! Multă democrație și în asociațiile astea, vorbește unu pentru toți, opinia supremă. Pasajul nu a fost inundat, unde s-a scurs volumul de apă gâtuit la o treime? Mă îndoiesc că s-a scurs tot în Criș. Am văzut Parisul ieșind de câteva ori când nu era gâtuit, incredibil volumul de apă. Apoi mă îndoiesc că Bihoreanul răstălmăcește vorbe, nu că aș avea o simpatie deosebită față de ei. Sper să fie așa cum zic “oficialii” altfel nu văd bine locatarii, de restul, constructor, antrepenor, etc, mi-se rupe.
Postat 24 Iunie 2020, 09:17 de oradeaveche
@CI
Ionuț, eu sunt persoana care a direcționat reporterul Bihoreanul sa îți ceara punctul de vedere oficial al asociației și cu cine ai vorbit și ce demersuri ai făcut doar ești președintele asociației . Nu înțeleg unde este problema în articol. De unde a aflat Bihoreanul de inundarea beciului nu ma interesează. Eu am fost sunat de d-nul reporter dat fiind faptul ca îmi știu nr de mobil ( firmele care le administrez colaborează cu Bihoreanul de la prima lor ediție) și știind că locuiesc în zona m-au întrebat dacă nu cumva am auzit de inundarea vreunui beci în zona ca aveau o informație și doresc să o verifice. Le-am confirmat ca la noi în beci s-a infiltrat apa prin fundația blocului dinspre Magheru și ca am apelat atunci noaptea call centerul APA CANAL. Le-am mai spus că am vorbit personal cu administratorul firmei care executa lucrarea și cu d-nul vice Birta care de la începerea lucrărilor la acest subpasaj l-am văzut aproape zilnic pe șantier fiind foarte implicat ca totul sa decurgă normal și disconfortul nostru sa fie minim. D-nul vice luni dimineață mi-a dat asigurări verbale ca vor găsi sursa de unde s-a infiltrat apa și vor remedia problema. Ești președintele asociației, ai un administrator in subordine plătit de noi proprietarii, pune-l la treaba. Referitor la articol, după părerea mea este bine scris, măcar am aflat și noi punctele de vedere ale instituțiilor angrenate în acest proiect. Cu stima, MDM
Postat 24 Iunie 2020, 01:37 de MDM
Specialiștii neagă că problema ar fi de "ingustarea intubarii Parisului " "Specialistii" sunt infapt unul, birtinezul Dorel Ilie Bolojan,tatucul tuturor specialistilor si al arhitectilor din Oradea
Intreb si eu: a fost vreo institutie (ABA Crisuri,CAO, Primarie,ISC Oradea .. interesata sa inspecteze pe interior, starea tubulaturii betonate,executata acum 100 de ani? Eu am fost curios si am constatat ca aceasta prezinta multe fisuri, crapaturi si chiar sparturi,pe unde debuseaza .... .apa menajera !!??..de unde???(CAO poate stie ceva..) La un moment dat,tubulatura canalului este traversata( cam in zona statiei de tramvai) de o conducta de polietilena,magistrala de apa rece,peretii canalului nefiind plombati corespunzator. Deci,posibilittati de infiltratii ale apei scurse cu presiune prin tubulatura,datorita reducerii sectiunii de trecere, pe timpul precipitatiilor abundente,este mai mult decat logica, acum este chiar evidenta.Dragi locatari ai blocurilor din imediata vecinatate,presedinti de asociatii prieteni cu Dorel, acomodativa de acum inainte cu apa .. si in beciuri... "Dezvoltarea" cere ..sacrificii,nu-i asa ?
Postat 24 Iunie 2020, 01:28 de platona
Meteorologii anunță ploi
Foarte util pasajul.
Postat 24 Iunie 2020, 01:03 de Sandu2100
offff....
1. In teorie nu ar trebui sa fie influentata acumularea apei in subsol de lucrarea efectuata, doar daca nu s-a produs o "fracturare" a cursului de apa subterana de catre pilotii forati, care sunt impermeabili. Solutia constructiva e foarte buna dar studiul geo...cum e? Media ne poate face si noua rost de o copie? In preajma cursurilor de apa are loc afluxul apelor freatice de mica si media adancime in albii (Ihringer,2006) 2 Daca ne pot prezenta de la Administratia Bazinala calculele facute dupa Extrapolare prin dispersia Gumbel pe statisticile nivelelor pe ultimii 100 de ani. Ambele raspunsuri sunt total neprofesioniste atat CAO cat si ABC. Daca ne ajuta presa, comunitatea ar fi deplin recunoscatoare . Pentru asa zisii specialisti recomand "Constructii hidrotehnice" ed.7 2011, H.Patt, P. Gonsowski" .
Postat 23 Iunie 2020, 16:38 de Christa
Drept la replica
Stimate domnule Simai, de ce nu redati toata conversatia si va place sa scrieti titluri neadevarate si in cautare de senzational? Ieri cand m-ati sunat, ati spus ca aveti numarul meu de la un locatar care v-a relatat problema (stiti bine despre cine este vorba, domnul MD) si v-a spus sa ma sunati pe mine pentru un punct de vedere oficial, iar introducerea d-voastra a fost "am auzit ca aveti probleme in beci din cauza pasajului Magheru". V-am raspuns ca da, avem probleme dar ca nu stiu si ca personal nu cred ca e din cauza pasajului Magheru pentru ca inca asteptam sa vina cineva de la CAO sa constate si de asemenea v-am spus ca infiltrarea de apa a avut loc doar intr-o portiune izolata din beci si la o singura scara din trei. M-ati intrebat cat era apa in beci, v-am spus ca in acea zona izolata era cam pana la glezne, nu stiu de unde ati scos d-voastra 20cm. Iar portiunea cu probleme nu era spre Aleea Strandului ci este intr-un colt dinspre bulevardul Magheru, unde s-a sapat pentru hidroizolara pasajului de trecere pietonal. V-am declarat si citez "dupa mintea mea, daca era problema de la reducerea intubarii canalului Paris, am fi avut apa in toate cele 3 beciuri si nu doar intr-un singur loc pe o portiune de 5m2", iar d-voastra ati fost de acord cu acest fir logic. Beciul la o singura scara are peste 100m2, problema este doar intr-o zona de aprox 5m2 si chiar unde s-a spart trotuarul si e foarte posibil ca problema sa fie de acolo, deci despre ce vorbim? Ieri dupa-masa a si fost cineva de la CAO, a spus ca infiltrarile sunt probabil de la faptul ca inca nu s-a asfaltat sub copertina blocului unde s-a spart trotuarul, chiar in zona unde s-a infiltrat apa dar ca e posibil si sa fie de la reteaua CAO, a spus ca se va sapa si se va rezolva problema. Da, intr-adevar am spus ca nu am avut astfel de probleme de cand e blocul dar nu am declarat in niciun moment ca problema ar fi de la constructia pasajului. Probleme au fost si pe Calea Clujului precum si peste tot in oras. Sper ca nu dati vina si pentru problemele din alte zone tot pe constructia pasajului. Aveam asteptari mai mari de la Bihoreanul, credeam ca aveti totusi o conduita dentologica dar se pare ca m-am inselat. Se pare ca totusi, din pacate, goana dupa senzational va face sa nu mai tineti cont de acea conduita. Ca sa rezum, titlul si continutul articolului d-voastra are legatura strict cu opinia locatarului care v-a spus despre problema si care v-a dat numarul meu. Opinia oficiala a Asociatiei, dupa discutiile cu cei de la CAO, este ca problemele sunt din cauza neasfaltarii trotuarului spart pentru hidroizolarea pasajului de trecere pietonal si posibil a unor colmatari la retelele din zona unde au avut loc infiltratiile. Sigur, nu este placut, probleme au fost in tot orasul, important este sa se rezolve. Cu stima, Campan Ionut
Postat 23 Iunie 2020, 11:52 de CI
RE: Drept la replica
Vă mulțumim pentru precizările și nuanțările făcute.
Postat 23 Iunie 2020, 12:08 de Moderator
Encore une fois
Lucrarile trecute,asa cum sunt,vor necesita inca 4 ani de upgrade,facelift,maintenance.Unde godfather va semna desigur supusilor liste cu premii.De performanta.Pe ceilalti,desigur,ii va demola...se numeste regenerare urbana,in limbaj de specialitate
Postat 23 Iunie 2020, 11:17 de excalibur
...
Ce o să ne “distrăm” noi pe tema tuturor lucrărilor ăstora, puțintică răbdare, câțiva ani. Semnele au apărut deja peste tot, de la piețe la parcări, de la drumuri la pasaje, toate-s de mântuială. Desigur “bine că se face”, “cine nu muncește nu greșește” și alte spălături.
Postat 23 Iunie 2020, 11:08 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON