URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
01 August 2018, 19:00

Oradea la apă: După fiecare ploaie torenţială, Dispeceratul CAO este asaltat de reclamaţiile orădenilor revoltaţi de inundaţii (FOTO)

Oradea la apă: După fiecare ploaie torenţială, Dispeceratul CAO este asaltat de reclamaţiile orădenilor revoltaţi de inundaţii (FOTO) RÂUL PASTEUR. La fiecare ploaie în exces, intersecţia Republicii-Magheru e inundată de apa scursă de pe strada Louis Pasteur, torentele provocând blocaje în circulaţie. „Trebuie găsită o soluţie! Această stradă e folosită de ambulanţe pentru a transporta pacienţii la spital şi, mai ales la ore de vârf, apar ambuteiaje”, reclamă consilierul Liviu Sabău Popa
Oradea la apă: După fiecare ploaie torenţială, Dispeceratul CAO este asaltat de reclamaţiile orădenilor revoltaţi de inundaţii (FOTO) REVĂRSARE. Orădenii reclamă dispeceratului CAO, prin aplicaţia Oradea City Report şi pe Facebook că la fiecare ploaie torenţială zonele mai joase sunt acoperite de ape. „Lacurile” din străzile Olimpiadei (foto 1), Matei Corvin (foto 2) şi Aleea Rogerius (foto 3) sunt deja „apariţii” consacrate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când afară e rupere de nori, dispecerul Companiei de Apă Oradea are parte de duşuri reci. Telefoanele sună continuu. „Vă rog să veniţi, strada Podului este inundată!”, „Ce faceţi? Prin intersecţia de la Crişul apa aproape că trece de pragul maşinii!”, „Pe Gheorghe Doja apa ne curge prin perete în casă!”, reclamă orădenii.

„Avem peste 50 de apeluri în câteva ore. Nu poţi face faţă numărului mare de telefoane. Oamenii sunt nervoşi, dar sistemul de canalizare pluvială nu este proiectat pentru fenomene extreme”, spune dispecerul Valentin Bot. Şi nici nu ar fi normal să fie...

„Maşinile se blochează”

Anul acesta, luna lui Cuptor a căzut în zodia Vărsătorului. Ploile din 8, 15 şi 22 iulie, cu averse de peste 35 litri pe metru pătrat, descărcări electrice şi vijelii, au provocat inundaţii în toate zonele oraşului. Şoferii s-au plâns pe grupurile „Info Trafic Bihor” şi „Oradea suntem noi”, dar şi prin aplicaţia Oradea City Report sau direct la dispeceratul CAO că zeci de beciuri şi străzi au fost inundate.

Cele mai grave probleme apar la intersecţia străzilor Republicii şi Magheru din faţa magazinului Crişul. Apa scursă de pe dealuri, pe străzile Gheorghe Doja, Graurilor şi Louis Pasteur, ajunge să depăşească 20 centimetri pe linia de travamvai, blocând traficul.

Liviu Sabău Popa, consilier PSD în Oradea„Dacă furtuna are loc peste zi, maşinile se blochează bară la bară. Degeaba circulă şoferul de pe ambulanţă pe linia de tramvai şi pune girofarul. Străzile Republicii şi Magheru sunt înguste. Până reuşesc şoferii să facă loc ambulanţei se pierd minute preţioase”, reclamă directorul economic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, Liviu Sabău Popa (foto), totodată consilier local PSD. Iar exemple similare sunt cu duiumul...

„Ne dăm cu barca!”

Ca un făcut, cele mai critice zone sunt şi cele mai aglomerate, în buricul târgului şi la intrările în oraş. „Zona magazinului Crişul este pe locul întâi în topul reclamaţiilor, dar apar probleme şi pe Horea, Ion Vidu şi Topârceanu. Odată depăşită capacitatea de preluare a reţelei de canalizare, apa acoperă şoseaua şi se revarsă în beciuri”, spune dispecerul CAO Valentin Bot. La fel, apele acoperă şoselele de sub podurile CFR din calea Mareşal Averescu şi din strada Matei Corvin.

„Feriţi ieşirea din oraş către Oncea. Sub pod la Lidl totul e blocat!”, avertiza în urmă cu două săptămâni un orădean pe Facebook, afişând poza unei dube intrate în apă până la plăcuţa de înmatriculare. Comentariile au apărut imediat: „Ne dăm cu barca astăzi!” sau „Caiacul, noua necesitate după ploaie în Oradea!”.

Acelaşi lucru se întâmpla şi la trecerea pe sub podul CFR din calea Mareşal Averescu, în vecinătatea intersecţiei cu strada Grădinarilor şi sub cel care trece peste calea Borşului.

Cu apa în casă

Potrivit aplicaţiei Oradea City Report, orădenii au reclamat la ultimele ploi inundaţii în toate cartierele, începând cu Aleea Rogerius, Olimpiadei, Moldovei şi Podului din Rogerius, Cazaban din Ioşia, Macului din Oncea, Gheorghe Doja, Ecaterina Teodoroiu, Făcliei, Louis Pasteur şi Prunilor din zona de deal, Ogorului din Nufărul şi Ciheiului de lângă şoseaua de centură.

Ionuţ Pantiş„Şoseaua a fost făcută fără şanţuri de scurgere, mai sus cu un metru de curtea mea. La ploaia de acum două săptămâni mi-a intrat apa în casă şi a urcat pe perete mai bine de o palmă. Am oprit curentul, să nu ne electrocutăm, şi toată noaptea am scos-o afară cu găleata”, povesteşte proprietarul Ionuţ Pantiş (foto).

Nu-i pentru vijelii!

Gheorghe Popa, director tehnic CAOProblema e că reţeaua de canalizare pluvială, atâta câtă există, nu a fost proiectată pentru revărsări de ape cum au văzut orădenii în cea mai ploioasă lună iulie din ultimii 8 ani. „Sistemul de canalizare din Oradea rezistă până la precipitaţii de circa 40 litri de apă pe metrul pătrat. Dacă plouă atât în 24 de ore nu e nicio problemă. Dar când cantitatea asta cade într-o oră, reţelele nu pot prelua apa decât după o oră sau două şi apar inundaţii”, spune directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto).

Niciun sistem de canalizare din lume nu este proiectat pe baza situaţiilor excepţionale. „Există normative care prevăd foarte clar dimensiunea conductelor care trebuie folosite. Conductele mai mari sunt mai scumpe. Niciun finanţator n-ar accepta costuri mai mari pentru câteva situaţii excepţionale, care apar de două sau trei ori pe an”, explică Popa. De altfel, directorul afirmă că supradimensionarea capacităţii de transport pentru a preveni inundaţiile ar fi nu doar costisitoare, ci şi nerecomandabilă: „Dacă foloseşti conducte prea mari, apa bălteşte şi începe să miroase”.

„Avem soluţia”

În Oradea există circa 15 zone inundabile pe care CAO intenţionează să le elimine treptat. Prima şi cea mai importantă e cea din faţa magazinului Crişul. „Avem soluţia tehnică, dar, fiind o zonă aglomerată, va trebui să aşteptăm începerea lucrărilor de lărgire a Podului Dacia, programate pentru anul viitor, când circulaţia tramvaielor va fi sistată şi vom putea lucra”, spune Popa.

La fel, pentru a proteja zona Olimpiadei şi întreg cartierul Oncea de revărsările de pe dealuri, CAO va amenaja în calea Bihorului o reţea cu două staţii de pompare. Prima staţie, din fosta remiză de vagoane a CFR, care va colecta apele din zona Ecaterina Teodoroiu - podul Teodor Neş şi le va revărsa în Pârâul Sălbatic, este deja în procedură de achiziţe. Cea de-a doua staţie, care va deservi zona Suişului, va fi achiziţionată anul viitor.

Zona inundabilă din calea Mareşal Averescu va fi eliminată tot printr-o investiţie în reţele. „Acolo avem un colector de mari dimensiuni care descarcă apele direct în Crişul Repede printr-o conductă mai îngustă. Urmează s-o înlocuim cu alta mai mare”, spune directorul tehnic.

Un proiect de milioane

Deşi în cartierul Rogerius, de exemplu, nici măcar nu există canalizare pluvială, apele fiind evacuate prin reţeaua menajeră, conducerea CAO refuză să-şi asume spargerea celor mai aglomerate străzi pentru a introducere reţele de canalizare. „Un studiu de fezabilitate făcut de Institutul de Proiectări Judeţene Bihor la sfârşitul anilor ’90 estima la circa 50 milioane euro, în banii de acum, investiţiile necesare în canalizarea oraşului”, explică reprezentantul CAO.

Cum enorma investiţie este imposibil de finanţat din bugetul local sau din fonduri comunitare, CAO vrea să paseze o parte din responsabilitate dezvoltatorilor imobiliari. „Afară, investitorii îşi amenajează bazine de colectare a apelor”, spune Gheorghe Popa. Un sistem similar a fost folosit deja la amenajarea parcării magazinului Metro din calea Clujului şi urmează să fie implementat pentru colectarea apelor din zona noilor blocuri de pe strada Oneştilor. „Peste tot în lume se foloseşte această soluţie. Apa e colectată în bazine de mică adâncime, pentru a se evita costurile cu săpătura, dar care se întind pe zeci de metri lungime, sub parcări sau pe sub zonele verzi. După ce precipitaţiile se opresc, proprietarul pune în funcţiune o pompă mică şi fie foloseşte apa colectată la irigarea spaţiului verde, fie o deversează în canalizarea oraşului”, arată directorul tehnic.

Sistemul aduce cu cel tradiţional, folosit de ţăranii care îşi pun ciuberele la burlanele caselor ca să prevină inundarea curţilor. Atât doar că cele moderne nici măcar n-ar mai fi la vedere...


ÎNTÂI CĂLDURA!

Primăria amână lupta cu apa de ploaie

Problema zonelor inundabile ar putea fi rezolvată de municipalitate prin amenajarea de reţele colectoare exclusiv pe fonduri europene. „Vom încerca să identificăm surse de finanţare, deşi e dificil ca oraşul să demareze acum astfel de proiecte”, spune viceprimarul Florin Birta (foto). Potrivit edilului, Oradea trebuie să rezolve întâi problema termoficării. „Sigur, nu-i plăcut ca în anumite locuri să apară inundaţii, dar în momentul de faţă prioritar este sistemul de termoficare, pentru a le putea oferi orădenilor căldură peste iarnă”.

Totuşi, municipalitatea nu va renunţa la reducerea numărului de zone inundabile şi ar cofinanţa lucrările pentru redimensionarea reţelei de la magazinul Crişul. De asemenea, Consiliul Local va expropria familiile din zona inundabilă a străzii Ciheiului, pe care urmează să fie amenajat un drum ocolitor. „Cel târziu în primăvară familiile care locuiesc aici vor începe să fie evacuate”, spune Birta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
"Avem soluția"
Iar pârâul Paris? Da,doar că acum , în urma proiectului"destep"(vorba lui Pasztor Ur),initiat de ordonatorul principal de credite pe Oradea,Ilie Bolojan în tandem cu dir ABACrisuri, Pasztor Șandor,Amenajare valea Pasteur la Oradea,el sa metamorfozat în râul Pasztor.... Acest proiect"deștept sa dovedit a fi însă o mare cacialma, prevăzută și reclamată de orădenii riverani..... însă fără sorți de izbândă.Este greu să te războiești cu un sistem mafiot,pus pe prăduit banul public, cu orice chip și prin orice mijloace.Ei, iată rezultatul, efectele acestuia ies în cele din urmă la iveală.Precum un proverb... săsesc (Klaus Iohannis):"minciuna merge cât merge,... până i se înfundă!!". Soluția este una și numai una și sigură:"DNA, să vină să vă ia"!!!Pe toată gașca,de la inițiatori,titulari ,proiectant(RonoAqua srl)până la toți cei care și-au dat acordul și avizul realizării unui astfel de proiect "deștept".
Postat 03 August 2018, 18:18 de platona
Pinonel. Sper că ești mulțumit.
https://a1.ro/news/social/anuntul-facut-de-autoritatile-locale-se-dau-vouchere-de-la-primarie-pentru-vacante-gratuite-in-grecia-atentie-inscrierile-au-inceput-deja-id789436.html
Postat 02 August 2018, 12:28 de Sandu1206
Pinonel
Bravo, exprimare de kkt. Esti mai fericit acuma, asa-i? Daca asta te face sa te simti bine mai zi.
Postat 02 August 2018, 11:35 de poiu
@ilie
Vezi ca idi*tul mai are frati! De pilda pe ala care citeaza de pe pagina Wikipedia, ,,uitand", in buna traditie a escr*cilor, sa spuna sursa!
Postat 02 August 2018, 10:15 de pinonel
Între timp sa revenim la subiect
Banii bucureștenilor se duc pe excursii organizate de Firea in Grecia pt pensionari. Arată bine Bucureștiul.
Postat 01 August 2018, 23:03 de Sandu1206
Poiu
Iliuță a înțeles că am făcut referire la România că are climă moderată. Eu am spus sa avem o climă moderată.
Postat 01 August 2018, 23:01 de Sandu1206
Iliuta
România are o climă temperat continentală de tranziție, specifică pentru Europa centrală, cu patru anotimpuri distincte, primăvară, vară, toamnă și iarnă. Oar referitor la sectiune. E acelasi lucru ca si cand dai drumul la dus in cada. Dai mai incet se duce pe scurgere, dai mai tare se acumulează. Asta asa, pe inteleaul tuturor. Iar astfel de fenomene au loc pestw tot in lume mai des sau mai rar. Toronto a avut acu vreo luna si e oras relativ nou. Un exemplu doar
Postat 01 August 2018, 22:45 de poiu
Soricel
Iar ai luat tratamentul câinelui????
Postat 01 August 2018, 22:43 de Sandu1206
!!!
@Sandu1206:Te-ai scos! Cică e bine apropo...eu merg pe original!
Postat 01 August 2018, 22:40 de soricel
a la guerre....
@Sandu1206: Se scrie "apropos" ! Parce que c'est un mot francais ! Compris?
Postat 01 August 2018, 22:30 de soricel
ili3
Secțiunea ta e mica, grosimea și mai mica. Tu știi pe unde îți umbla femeia . Apropo se scrie te-ai rătăci, nu , te ai rataci. O dau ca TDS.
Postat 01 August 2018, 21:39 de Sandu1206
ili3
Sa mori tu? Că nu te cred.
Postat 01 August 2018, 21:32 de Sandu1206
PAID
Polita de asigurare obligatorie acopera acest gen de inundatie? CAO factureaza lunar serviciul de canalizare pluviala proportional cu suprafata.Daca deversarea se inverseaza,dinspre canal spre casa/curte, factura ar trebui sa fie negativa, la un pret mult mai mare pe mc, date fiind consecintele catastrofale. Ca la energie electrica, kw se vinde cu 65bani, daca injectezi tu in retea, primesti 15bani
Postat 01 August 2018, 21:31 de excalibur
Unui oarecare sandel !
Ca nu realizezi cat de idi*t esti, e de inteles! Dar nici cunoscutii, nici rudele, familia, nimeni nu ti spune ca nu esti pt. comentat?! Tu poti cel mult sa mergi sa cumperi o paine de la abc ul din colt, chiar daca te ai rataci, te recunoaste cineva si te duce acasa! Nu ,,grosimea" conductelor e problema, SECTIUNEA e prea mica! Da' ce stie taranul.... Si inca ceva: clima Romaniei este temperat continentala, doar tu stii ca e moderata!
Postat 01 August 2018, 21:21 de ili3
50 l/mp
Atunci sa sape Bolojan să scoată conductele vechi , și să pună altele mai groase. In alte orașe din canalizarea e de fapt tunel , se merge cu mașina, dar în Romania asta e standardul. De acord sa se pună conducte mai groase. Pt inceput zonele cu probleme. Dar să și plantăm pădurile pe care le aveam in '90 , că sa avem o climă moderată.
Postat 01 August 2018, 19:24 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0186 RON
  • 1 EUR = 4.8742 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON