URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
26 Februarie 2016, 14:59

Liberalul Cupşa, optimist că legislaţia privind achiziţiile publice va fi mai bună printr-o înţelegere cu PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal de Bihor Ioan Cupşa consideră că modificarea legislaţiei achiziţiilor publice prin adoptarea unui pachet de patru legi – privind achiziţiile sectoriale, achiziţiile autorităţilor publice, concesionarea serviciilor şi lucrărilor, şi remedierea şi căile de atac în materie de achiziţii publice – vor avea drept consecinţe achiziţii mai eficiente, "astfel încât să se achiziţioneze bunurile, serviciile şi lucrările de care este cu adevărat nevoie şi cu maximum de rezultate pozitive din punct de vedere social".

De jos în sus

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Cupşa a spus că este de salutat colaborarea între PNL şi PSD pe această temă, având drept consecinţă decizia ca "dezbaterea să fie amplă şi să fie implicaţi toţi factorii de răspundere şi beneficiarii achiziţiilor publice".

Cupşa a afirmat că munca la modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice a început anul trecut, când au avut loc dezbateri ale organizaţiilor profesionale, în toamnă fiind sesizat Senatul, iar la începutul acestui an Camera Deputaţilor, aşa încât la finalul actualei sesiuni a Parlamentului noul cadru legislativ să fie adoptat, dar numai după "o foaie de parcurs" în care sunt implicate, de asemenea, toate structurile profesionale, administrative şi sindicale reunite în Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României. "Tindem ca acest pachet legislativ să fie unul al consensului, să ţină cont de poziţia profesioniştilor şi de nevoile societăţii", a spus Cupşa.  

Acesta a subliniat că la dezbaterea pachetului participă, între alte multe organizaţii, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Consiliul Naţional al Rectorilor, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Camera de Comerţ Româno-Germană şi cea Româno-Americană, Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, uniuni patronale şi federaţii sindicale.

Flexibilitate, dar şi rigoare

Deputatul liberal a prezentat câteva dintre schimbările esenţiale ale legislaţiei, arătând că una dintre cele mai importante constă în faptul că autorităţile contractante nu vor mai fi obligate ca la atribuirea contractelor de achiziţii să ţină seama, exclusiv, de preţul cel mai mic al bunurilor, serviciilor şi lucrărilor, putând opta între acest criteriu şi încă două: costul cel mai mic şi, respectiv, raportul preţ-calitate. "Autorităţile contractante vor putea face achiziţii ţinând cont de specificul achiziţiilor şi de interesul local, regional şi naţional", a explicat Cupşa.

Acesta spune că o altă modificare esenţială este faptul că, dacă până acum aşa numiţii terţi susţinător (care susţineau ofertele unor participanţi la licitaţii prin resurse financiare, tehnice şi umane) nu erau traşi la răspundere, în baza proiectului legislativ aflat acum în dezbateri vor putea fi responsabilizaţi. "De cele mai multe ori, terţii susţinători din start nu făceau decât să acopere formal ofertele, fără însă să aibă nici cea mai mică intenţie să facă acest lucru, pe viitor autorităţile contractante vor putea să-i tragă la răspundere", a spus deputatul.

Proiect în dezbatere

Cupşa a arătat, de asemenea, că se urmăreşte şi rezolvarea problemei subcontractanţilor, care erau angajaţi, dar neplătiţi de ofertanţi, astfel că fie aceştia au ajuns în dificultăţi financiare ori chiar faliment, fie lucrările nu au fost finalizate, fie ambele la un loc, cum s-a întâmplat şi în cazul Autostrăzii Transilvania. "Subcontractanţii vor putea fi plătiţi direct de autorităţile contractante, dar şi schimbaţi în timpul derulării contractelor", a explicat liberalul.

În fine, Cupşa a mai spus că noul cadru va soluţiona şi modul în care se rezolvă contestaţiile, dar şi abuzul de contestaţii, ştiut fiind că multe contracte nu au putut fi încheiate ori finalizate din cauza proceselor deschise de ofertanţii care pierd licitaţiile. "Se încearcă normarea unei proceduri administrative şi judiciare care să se desfăşoare cu celeritate, în termene cât mai scurte, atât pentru CNSC (n.r. – Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), cât şi pentru instanţele de judecată", a spus Cupşa, adăugând că termenele de soluţionare, atât administrativă, cât şi judiciară, nu vor putea depăşi 15 zile. "Încercăm descurajarea contestatarilor profesionişti, astfel încât dacă au pierdut definitiv un anume număr de contestaţii într-un anumit interval de timp să nu mai poată participa la licitaţii şi să fie şi sancţionaţi", a explicat deputatul liberal.

Cupşa a afirmat că proiectul pachetului legislativ va mai fi în dezbatere publică încă trei săptămâni, iar propunerile diferitelor organizaţii se vor putea transforma în amendamente la proiect, iar întregul ansamblu să fie adoptat până la finalul sesiunii Parlamentului, adică până în vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
multumim
nu o daT nimic americani evetual o luat cati oameni de stiinta cati popi o dat fac lui negru(t)?
Postat 27 Februarie 2016, 00:01 de pcr
buna ziua
si cati oameni o intors la emanuel?
Postat 26 Februarie 2016, 23:59 de pcr
HEY BROTHER!
@pcr : ei , na , te iei de biata femeie ? Ce americanii ei nu ne-au dat leagane si tobogane pentru copii ? Acuma si ea cu ce poate ! Oricum astept sa vad daca PNL - ul o mai baga la parlamentare ?! S-ar putea sa o impuna fratii nostri americani !
Postat 26 Februarie 2016, 23:34 de TDS
bolovan
chereches o platit rata la americani?
Postat 26 Februarie 2016, 21:18 de pcr
referendum
cate procente luati la referedum?
Postat 26 Februarie 2016, 20:24 de pcr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON