URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2016, 14:59

Liberalul Cupşa, optimist că legislaţia privind achiziţiile publice va fi mai bună printr-o înţelegere cu PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal de Bihor Ioan Cupşa consideră că modificarea legislaţiei achiziţiilor publice prin adoptarea unui pachet de patru legi – privind achiziţiile sectoriale, achiziţiile autorităţilor publice, concesionarea serviciilor şi lucrărilor, şi remedierea şi căile de atac în materie de achiziţii publice – vor avea drept consecinţe achiziţii mai eficiente, "astfel încât să se achiziţioneze bunurile, serviciile şi lucrările de care este cu adevărat nevoie şi cu maximum de rezultate pozitive din punct de vedere social".

De jos în sus

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Cupşa a spus că este de salutat colaborarea între PNL şi PSD pe această temă, având drept consecinţă decizia ca "dezbaterea să fie amplă şi să fie implicaţi toţi factorii de răspundere şi beneficiarii achiziţiilor publice".

Cupşa a afirmat că munca la modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice a început anul trecut, când au avut loc dezbateri ale organizaţiilor profesionale, în toamnă fiind sesizat Senatul, iar la începutul acestui an Camera Deputaţilor, aşa încât la finalul actualei sesiuni a Parlamentului noul cadru legislativ să fie adoptat, dar numai după "o foaie de parcurs" în care sunt implicate, de asemenea, toate structurile profesionale, administrative şi sindicale reunite în Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României. "Tindem ca acest pachet legislativ să fie unul al consensului, să ţină cont de poziţia profesioniştilor şi de nevoile societăţii", a spus Cupşa.  

Acesta a subliniat că la dezbaterea pachetului participă, între alte multe organizaţii, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Consiliul Naţional al Rectorilor, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Camera de Comerţ Româno-Germană şi cea Româno-Americană, Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, uniuni patronale şi federaţii sindicale.

Flexibilitate, dar şi rigoare

Deputatul liberal a prezentat câteva dintre schimbările esenţiale ale legislaţiei, arătând că una dintre cele mai importante constă în faptul că autorităţile contractante nu vor mai fi obligate ca la atribuirea contractelor de achiziţii să ţină seama, exclusiv, de preţul cel mai mic al bunurilor, serviciilor şi lucrărilor, putând opta între acest criteriu şi încă două: costul cel mai mic şi, respectiv, raportul preţ-calitate. "Autorităţile contractante vor putea face achiziţii ţinând cont de specificul achiziţiilor şi de interesul local, regional şi naţional", a explicat Cupşa.

Acesta spune că o altă modificare esenţială este faptul că, dacă până acum aşa numiţii terţi susţinător (care susţineau ofertele unor participanţi la licitaţii prin resurse financiare, tehnice şi umane) nu erau traşi la răspundere, în baza proiectului legislativ aflat acum în dezbateri vor putea fi responsabilizaţi. "De cele mai multe ori, terţii susţinători din start nu făceau decât să acopere formal ofertele, fără însă să aibă nici cea mai mică intenţie să facă acest lucru, pe viitor autorităţile contractante vor putea să-i tragă la răspundere", a spus deputatul.

Proiect în dezbatere

Cupşa a arătat, de asemenea, că se urmăreşte şi rezolvarea problemei subcontractanţilor, care erau angajaţi, dar neplătiţi de ofertanţi, astfel că fie aceştia au ajuns în dificultăţi financiare ori chiar faliment, fie lucrările nu au fost finalizate, fie ambele la un loc, cum s-a întâmplat şi în cazul Autostrăzii Transilvania. "Subcontractanţii vor putea fi plătiţi direct de autorităţile contractante, dar şi schimbaţi în timpul derulării contractelor", a explicat liberalul.

În fine, Cupşa a mai spus că noul cadru va soluţiona şi modul în care se rezolvă contestaţiile, dar şi abuzul de contestaţii, ştiut fiind că multe contracte nu au putut fi încheiate ori finalizate din cauza proceselor deschise de ofertanţii care pierd licitaţiile. "Se încearcă normarea unei proceduri administrative şi judiciare care să se desfăşoare cu celeritate, în termene cât mai scurte, atât pentru CNSC (n.r. – Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), cât şi pentru instanţele de judecată", a spus Cupşa, adăugând că termenele de soluţionare, atât administrativă, cât şi judiciară, nu vor putea depăşi 15 zile. "Încercăm descurajarea contestatarilor profesionişti, astfel încât dacă au pierdut definitiv un anume număr de contestaţii într-un anumit interval de timp să nu mai poată participa la licitaţii şi să fie şi sancţionaţi", a explicat deputatul liberal.

Cupşa a afirmat că proiectul pachetului legislativ va mai fi în dezbatere publică încă trei săptămâni, iar propunerile diferitelor organizaţii se vor putea transforma în amendamente la proiect, iar întregul ansamblu să fie adoptat până la finalul sesiunii Parlamentului, adică până în vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
multumim
nu o daT nimic americani evetual o luat cati oameni de stiinta cati popi o dat fac lui negru(t)?
Postat 27 Februarie 2016, 00:01 de pcr
buna ziua
si cati oameni o intors la emanuel?
Postat 26 Februarie 2016, 23:59 de pcr
HEY BROTHER!
@pcr : ei , na , te iei de biata femeie ? Ce americanii ei nu ne-au dat leagane si tobogane pentru copii ? Acuma si ea cu ce poate ! Oricum astept sa vad daca PNL - ul o mai baga la parlamentare ?! S-ar putea sa o impuna fratii nostri americani !
Postat 26 Februarie 2016, 23:34 de TDS
bolovan
chereches o platit rata la americani?
Postat 26 Februarie 2016, 21:18 de pcr
referendum
cate procente luati la referedum?
Postat 26 Februarie 2016, 20:24 de pcr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON