Deputaţii PNL Bihor Gavrilă Ghilea şi Ioan Cupşa critică dur prestaţia guvernării PSD, care de peste un an, de când a reziliat contractele de modernizare a DN 76 de pe teritoriul judeţului, nu a angajat alte firme în locul celor care s-au dovedit inapte să execute lucrările. Pe de altă parte, Ghilea spune că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este cel mai mare jaf din istoria României, încă un motiv, pe lângă multe altele, pentru care opoziţia va încerca să răstoarne Guvernul prin moţiune de cenzură. De data asta cu şanse, zice Cupşa.
„Subminarea intereselor naţionale”
Într-o conferinţă de presă susţinută vineri împreună cu colegul Ioan Cupşa, deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea a catalogat DN 76 drept „ruşinea infrastructurii din România” şi „cel mai mare eşec” în acest domeniu.
Ghilea a amintit că, de peste un an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, subordonată Ministerului Transporturilor, a reziliat contractul încheiat cu firma orădeană Construct Mod pentru modernizarea celor circa 30 kilometri ai tronsonului Vârfuri – Ştei, pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate de către aceasta, fără însă a angaja o alta, care să finalizeze lucrarea, el personal interpelându-l pe această temă pe ministrul Lucian Şova, proaspăt demisionar, fără succes, însă.
De asemenea, Ghilea a amintit că la jumătatea anului CNAIR anunţa atribuirea contractului pentru tronsonul de aproximativ 15 km între Ioneşti – Vârfurile, la un an după ce patru firme au depus oferte, dar fără ca lucrările să înceapă. „Deci este clar că la nivelul CNAIR această investiţie a fost scăpată total de sub control, iar după mai mult de 10 ani de la debutul lucrărilor acestea se află încă în diferite stadii de execuţie, niciunul finalizat”, a spus deputatul.
Tot el a amintit că prefectul Ioan Mihaiu îşi punea speranţele, în urmă cu câteva luni, în numirea unui orădean în fruntea Direcţiei Regionale de Drumuri Cluj, dar degeaba, de vreme ce "nici în mandatul acestuia pe DN 76 nu s-a pus nici măcar o bordură".
În aceste condiţii, Ghilea a afirmat că „organele statului ar trebui să se autosesizeze din oficiu în legătură cu CNAIR şi Ministerul Transporturilor, pentru suminarea intereselor naţionale”, deoarece nemodernizarea DN 76 împiedică dezvoltarea economică şi socială a localităţilor de pe marginea şoselei, pe traseul Oradea – Deva.
„Jaful secolului”
Tot deputatul Gavrilă Ghilea a spus că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului adoptată săptămâna trecută, este „cea mai mare escrocherie, jaful secolului, cea mai mare lovitură care putea fi dată bugetului României”.
El a amintit că FSDI va „înghiţi” 33 de companii naţionale cele mai profitabile (de la Electrica la Antibiotice SA, de la Loteria Română la Unifarm şi de la Romgaz la Întreprinderea Aeronautică Română), urmând ca toate să fie organizate sub forma unei societăţi pe acţiuni conduse de un Directorat format din 7 membri şi un Consiliu din 9 supraveghetori, toţi numiţi politic, fără ca activitatea să poată fi verificată apoi de nicio instituţie a statului, nici măcar de către Curtea de Conturi, dar care va putea înstrăina active estimate la zeci de miliarde de euro.
„FSDI va administra active extrem de valoroase ce aparţin tuturor românilor, dar nu oferă nicio protecţie împotriva unor decizii arbitrare din partea administratorilor şi managerilor fondului”, a spus Ghilea, precizând că, după ce a atacat la CCR legea de înfiinţare a Fondului, acum va cere şi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.
Şanse pentru un alt Guvern
Pe de altă parte, deputatul Ioan Cupşa a amintit că PNL a atacat cu succes la CCR şi modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penale, precum şi la aşa-numita lege a „puşcăriei în sufragerie”, care permite infractorilor condamnaţi la pedepse cu închisoarea până la un an şi jumătate să-şi execute sentinţele la domiciliu.
Cupşa a adăugat că liberalii se vor adresa CCR în perioada aceasta şi pentru anularea OUG 90 şi OUG 92, cele prin care la iniţiativa ministrului Tudorel Toader au fost modificate modificările abia adoptate la legile Justiţiei şi prin care a fost înfiinţată aşa numita Secţie specială de investigare a magistraţilor.
Pe de altă parte, deputatul liberal a anunţat că opoziţia consideră „coapte” condiţiile pentru a încerca răsturnarea Guvernului Dăncilă 2, urmând să depună o moţiune de cenzură în jurul datei de 10 decembrie. „Sperăm să aibă succes şi să vedem un Guvern nou, care să conducă România în mod responsabil”, a spus Cupşa, adăugând că mizează pe voturile a 50-60 de parlamentari din PSD, care „s-au săturat” de Liviu Dragnea.
Întrebat pe ce se bazează, în condiţiile în care mai mulţi „pucişti” din PSD au declarat că nu ar vota o moţiune de cenzură, Cupşa a afirmat că „dacă va fi tot un Guvern PSD, eu spun că vor vota”. La fel, Gavrilă Ghilea a opinat şi el că există tot mai mulţi parlamentari cărora „nu le mai este frică de Liviu Dragnea”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.