URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2023, 16:45

Liber la pontoane! Ce măsuri a luat ABA Crișuri în privința platformelor pe care VIP-urile din Oradea le au pe Criș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a încheiat controlul făcut pe Crișul Repede, acolo unde BIHOREANUL a semnalat că au apărut mai multe pontoane ridicate în albia râului, dintre care cel mai impozant îi aparține familiei fostei judecătoare Adina Cioflan.

Deși a confirmat că nu există niciun act care să fi permis această construcție, ABA ia măsuri blânde față de proprietarii ei: îi somează să meargă la notar și să dea o declarație prin care acceptă că pontonul poate fi oricând demontat de autorități, dar și că își asumă orice posibilă pagubă, în situația unei viituri.

Concluzia? Oricine își poate face ponton pe Criș, fără să pățească nimic!

Se confirmă

După cum se arată într-o informare transmisă de ABA Crișuri, inspectorii instituției au confirmat că „la limita proprietății domnului Cioflan Aurel (n.r. soțul fostei judecătoare Adina Cioflan, șef al Biroului Control Intern din Poliția Bihor, cei doi fiind coproprietari ai imobilului de pe strada Făcliei) se constată existența unei platforme demontabile, pe structură metalică acoperită cu lemn, având dimensiuni de circa 3,5 m pe 5 m, la o înălțime de cca 2,5 m față de luciul apei, amplasată în zona de protecție și parțial în albia cursului de apă”.

Așa cum BIHOREANUL a scris, respectivul ponton are picioarele înfipte în Crișul Repede, respectiv în taluzul râului, care de asemenea a fost reamenajat, prin defrișări și plantări de arbuști și flori, chiar dacă zona cu pricina este, potrivit Legii Apelor, una de protecție, unde nu doar construcțiile, ci și tăierile sau plantările sunt interzise.

Inspectorii ABA Crișuri nu au consemnat însă problema tăierilor și plantărilor, rezumându-se să constate că zona respectivă nu este împrejmuită, ci „există acces la suprafața de protecție a cursului de apă”. Pe românește: n-au făcut-o angajații ABA, dar au acces la ea...

Trimiși la notar

Interesant este că ABA nu a impus dezafectarea construcției, ci doar să se asigure acces în continuare, inclusiv pentru demontarea ei, în cazul unor intervenții necesare.

ABA mai menționează că pontoanele care nu au fundație de beton - cum e cazul celui de la limita proprietății familiei Cioflan - „sunt amenajări demontabile și nepermanente, prin urmare nu necesită autorizație de construcție sau avize”.

„Ce nu are autorizație de construcție, din punct de vedere juridic, nu poate fi nici demolat. Din punctul nostru de vedere, este o terasă care nu încurcă curgerea apei”, a precizat directorul instituției, Pásztor Sándor, pentru BIHOREANUL.

Instituția se rezumă, deci, să le ceară proprietarilor să meargă la notar. „Domnul Cioflan Aurel își va asuma printr-o declarație notarială pe propria răspundere că, în cazul pagubelor produse de creșteri ale nivelului apei și a intervenției ABA Crișuri, în caz de necesitate, nu va emite pretenții la despăgubiri materiale sau de altă natură”, se arată în informarea transmisă de ABA. Proprietarul are termen de 15 zile să dea această declarație notarială.

Invitație la pontoane

Cum ABA Crișuri nu-și pune problema să dezafecteze aceste pontoane, deși este clar că nu și-a dat acordul pentru amenajarea lor, BIHOREANUL l-a întrebat pe Pásztor dacă asta înseamnă că oricine își poate amenaja un ponton, oriunde pe Crișul Repede sau pe alt curs de apă, fără să se facă vinovat de vreo încălcare a legii și fără ca ABA să-l deranjeze. „Dacă sunteți pe un teren unde proprietarul nu se opune, da, puteți”, a replicat directorul.

Iar ABA, care administrează cursurile de apă și malurilor lor, după cum se vede, n-are nimic împotrivă! Optica este în contradicție totală cu cele declarate BIHOREANULUI de Anamaria Agiu, purtătoarea de cuvânt a Administrației Naționale Apele Române: „Orice lucrare care are legătură cu apele, inclusiv una pe structură ușoară, are nevoie de aviz înainte de începerea lucrărilor și de autorizație de gospodărire a apelor”.

În cazul soților Cioflan, ABA Crișuri nu a lămurit nici problema limitelor proprietăților. Așa cum BIHOREANUL a scris, terenul cadastrat al familiei este de o suprafață mai mică decât cel pe care Adina și Aurel Cioflan îl folosesc în realitate, așa că nu e clar unde se termină proprietatea Statului Român și unde începe cea privată, iar în zona cu pricina, ABA încă nu a făcut lucrări cadastrale. În aval de Podul Dacia, ABA a făcut deja lucrările de cadastrare, astfel că pe ambele maluri ale Crișului Repede, din zona Gojdu până la ieșire din Oradea, regimul proprietății terenurilor este clar.

„Vă promit că vom face cadastrarea și pe acel tronson și va fi clară delimitarea proprietăților. Numai să avem bani pentru asta”, a mai spus Pásztor.

Platforma la control

Pe de altă parte, controlul declanșat de ABA în zona Făcliei a confirmat o problemă care vizează un alt proprietar cunoscut: platforma betonată aflată la capătul proprietății controversatului afacerist Horea Vușcan. Nici aceasta nu are avizul ABA.

„Acolo nu mai vorbim de o structură ușoară, ci de o construcție cu fundație, așa că vom înștiința Primăria municipiului Oradea că exista necesitatea autorizației de construcție. Primăria va lua apoi măsurile necesare”, a declarat șeful ABA Crișuri.

Este posibil, așadar, să se ajungă la demolarea platformei cu pricina.

Adina Cioflan: „Poate să vină oricine!”

Contactată de Jurnal bihorean, Adina Cioflan a confirmat că a primit de la ABA Crișuri adresa cu măsurile ce urmează să fie luate și a declarat că „vom face ceea ce ni s-a solicitat”, adică declarațiile notariale.

Legat de faptul că terenul ar fi proprietate publică și că oricine ar avea acces pe pontonul cu privina, fosta judecătoare a spus: „Asta este, să vină. Au fost deja care au venit. Țiganii de peste drum trec frecvent. În fiecare săptămână, cel puțin o dată, vin și se instalează frumos. Asta e. Sau anul trecut, când eu curățam și udam acolo, cineva mânca semințe, cu tupeu. Și mi s-a spus că e proprietate publică, prin urmare are dreptul să stea acolo. Am zis foarte bine, stați vă rog aici, dacă vă pică bine să mâncați semințe și eu să curăț după dumneavoastră. Ăștia sunt oamenii, astea sunt valorile fiecăruia. Poate să vină oricine, nu este îngrădit ca la alții”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Iar visezi avioane sandu
Ce 600 de mii sandule. Iar visezi aviaone. Cine sunt cei 600mii, postaci, aplaudaci, atatia sustinatori are PNL in tara. Bai speriat analfabet, tu traiesti intr-o lume paralela. Tu vrei sa spui ca cei 600miivor si zbura lunar cu avioanele. Bai analfabetule, ti--am mai spus de cateva ori aeroportul in Oradea merge cu bilete subventionate , si asa sarantocii ca tine zboara si ei, dar la pret integral avioanle sunt goale. Hai spune cine sunt cei 600mii, ca daca te referi la judet are 500mii. Mare mincinos esti, tu traiesti in lumea ta. Vezi ca Bolovan a demloat 100-200 case numai in Oradea. Asa ca mai lasa minciunile, ca nu il sustin 600mii din 500 mii, parca esti ceva ceausist comunist, exact ca Ceausescu cand mintea la congres.
Postat 06 Octombrie 2023, 19:47 de Mihaita
vasi/adi13
Doar in capul propagandei se întâmplă asta. Bolojan nu demolează pt aia, Bolojan face drumuri si demolează 10 case, dar 600.000 de oameni sunt mulțumiți de drumuri, bineînțeles asta doare-n PSD ::::))))))
Postat 06 Octombrie 2023, 09:53 de Sandu2100
Ceva exproprieri?!!!
Pe astia niciodata primaria nu va putea sa-i exproprieze sau sa ii demoleze chiar de ar fi ceva de importanta capitala , majora pentru oras. Eventual le-ar da 10000euro pe m2, si ar ingenunchia primarul si i-ar pupa undeva , cerand iertare. La casa mea de atarna un fir , sau iese clanta 2cm spre trotuar vine sa ma demoleze, daca nu remediez.
Postat 05 Octombrie 2023, 20:34 de vasi13
Cât tupeu
Urmatorul pas, împuscarea poleanului in traffic, pentru ca nu a acordat prioritate de şmecher ciocoiului.
Postat 05 Octombrie 2023, 13:00 de Maikeltroll
La lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă se mai adauga una...
... IMPUNITATEA (vezi dex)! https://defapt.ro/document-lista-uriasa-a-privilegiilor-unui-magistrat-pensii-speciale-sporuri-nenumarate-chirii-subventionate-calatorii-in-vacanta-si-asistenta-medicala-extinsa/
Postat 05 Octombrie 2023, 09:08 de ili3
Felicitari, dna Totorean! Din pacate atat s-a putut!
Ciocoimea ne sfideaza pe fata, pt a ,,n"-a oara! Mesajul e limpede: legile se aplica DOAR pulimii! Singurul drept al plebei este sa munceasca pana crapa pt a le plati SPECIALILOR lefurile si pensiile nesimtite.
Postat 05 Octombrie 2023, 04:59 de pinonel
Super
Eu propun amatorilor de iesiri la iarba verde sa facem cateva iesiri pe pontoanele respective. Macar ne lamurim daca are acces oricine, daca tot este domeniu public :)
Postat 04 Octombrie 2023, 22:58 de oradea_mea_si_a_ta
Cat mai multe pontoane
Deci prin urmare e o chestiune bună. Dânșii amenajează spațiul public pentru agrement și poate fi utilizat de tot poporul. Mulțumim JB pentru recomandarea 'unde ieșim la sfârșit de săptămână".
Postat 04 Octombrie 2023, 17:46 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON