URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
23 Mai 2023, 13:05

Legile Educaţiei au fost adoptate în Senat în prima zi de grevă a profesorilor

Legile Educaţiei au fost adoptate în Senat în prima zi de grevă a profesorilor Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni proiectele legilor Educaţiei.

Proiectul legii învăţământului preuniversitar a primit 82 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, iar proiectul legii învăţământului superior a trecut cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Principalele modificări

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost incluse pe lista de vot final la Senat, în timpul primei zile de grevă generală în învăţământ.

Astfel, proiectele de legi urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Una dintre cele mai importante modificări incluse în proiectele de legi ale Educaţiei este introducerea unui examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, pentru ocuparea a 50% din locuri.

Prima generaţie care ar urma să susţină acest examen de admitere va fi cea care va începe clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024, notează Edupedu.ro.

O altă modificare va fi introducerea religiei ca disciplină opţională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, în cadrul probei specifice a profilului.

Profesorii care nu au locuinţă în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

De asemenea, printr-o serie de amendamente ale unor partide politice precum PSD, PNL, UDMR şi AUR, a fost introdusă şi posibilitatea exmatriculării elevilor.

În noile legi sunt cuprinse şi mai multe măsuri pentru educaţia elevilor care devin părinţi - prin consiliere şcolară şi psihologică - şi posibilitatea de amânare a examenelor în cazul în care mama elevă se alfă în perioada de naştere.

Vor fi atacate la CCR

În aceeaşi zi, USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor ataca cele două legi la Curtea Constituţională a României, susţinând că, în forma adoptată de Parlament, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate publică.

Cele două partide spun că vor invoca în sesizare şi o serie de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

USR mai susţine că noile legi vor conduce la crearea unui sistem discriminatoriu în rândul elevilor prin implementarea unui sistem dual de admitere în liceu. Ei susţin că aceste legi vor avantaja elevii provenind din familii cu resurse financiare în defavoarea celor care nu îşi pot permite meditaţii şi nu vor rezolva problema abandonului şcolar.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR", a spus luni preşedintele USR Cătălin Drulă, potrivit Hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON