URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 13:05

Legile Educaţiei au fost adoptate în Senat în prima zi de grevă a profesorilor

Legile Educaţiei au fost adoptate în Senat în prima zi de grevă a profesorilor Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni proiectele legilor Educaţiei.

Proiectul legii învăţământului preuniversitar a primit 82 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, iar proiectul legii învăţământului superior a trecut cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Principalele modificări

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost incluse pe lista de vot final la Senat, în timpul primei zile de grevă generală în învăţământ.

Astfel, proiectele de legi urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Una dintre cele mai importante modificări incluse în proiectele de legi ale Educaţiei este introducerea unui examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, pentru ocuparea a 50% din locuri.

Prima generaţie care ar urma să susţină acest examen de admitere va fi cea care va începe clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024, notează Edupedu.ro.

O altă modificare va fi introducerea religiei ca disciplină opţională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, în cadrul probei specifice a profilului.

Profesorii care nu au locuinţă în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

De asemenea, printr-o serie de amendamente ale unor partide politice precum PSD, PNL, UDMR şi AUR, a fost introdusă şi posibilitatea exmatriculării elevilor.

În noile legi sunt cuprinse şi mai multe măsuri pentru educaţia elevilor care devin părinţi - prin consiliere şcolară şi psihologică - şi posibilitatea de amânare a examenelor în cazul în care mama elevă se alfă în perioada de naştere.

Vor fi atacate la CCR

În aceeaşi zi, USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor ataca cele două legi la Curtea Constituţională a României, susţinând că, în forma adoptată de Parlament, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate publică.

Cele două partide spun că vor invoca în sesizare şi o serie de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

USR mai susţine că noile legi vor conduce la crearea unui sistem discriminatoriu în rândul elevilor prin implementarea unui sistem dual de admitere în liceu. Ei susţin că aceste legi vor avantaja elevii provenind din familii cu resurse financiare în defavoarea celor care nu îşi pot permite meditaţii şi nu vor rezolva problema abandonului şcolar.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR", a spus luni preşedintele USR Cătălin Drulă, potrivit Hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON