URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Decembrie 2017, 15:55

La mulţi ani, România! Fasolea cu ciolan oferită de Primăria Oradea de 1 Decembrie s-a epuizat în circa două ore (FOTO / VIDEO)

Dacă e 1 Decembrie, meniul e fasole cu ciolan! "Cu şorici, domnu’. Ciolanul l-a dus Dragnea la Teleorman", glumeşte unul dintre sutele de orădeni aşezaţi la rândul formată pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Cele 2.700 de porţii gătite la popota Garnizoanei şi oferite de Primărie participanţilor la manifestările de ziua naţională s-au epuizat vineri în circa două ore.

Cozile s-au format cu o oră înainte de ora 11.30 când militarii urmau să înceapă împărţirea porţiilor. "Nu are rost să aşteptaţi. Mergeţi să vedeţi defilarea şi veniţi dup-aia înapoi", le-a spus unul dintre organizatori orădenilor care se aşezaseră la coadă. "Lăsaţi, aşteptăm... Mai bine aşa decât să pierdem rândul", a răspuns un bărbat.

Şi gratis şi pe bani...

La fel ca în anii anteriori, municipalitatea a organizat două puncte de distribuţie. La primul cort, militarii au împărţit fasole gratuit, iar la al doilea angajaţii municipalităţii au vândut cu 5 lei porţia. În jurul orei 12 prima coadă era lungă de circa 60 de metri, iar cea de-a doua pe jumătate.

În ciuda numărului mare de doritori, distribuirea porţiilor gratuite s-a făcut fără incidente. Militarii au întins două garduri metalice înaintea cortului şi lăsau să intre grupuri de câte zece persoane după meniul de fasolea cu ciolan, varza murata şi ceai . "Nu vă îngrămădiţi, ajunge la toată lumea", le-a spus jardarmul celor de la coadă.

Pentru a îndulci aşteptarea, când şi când, un uriaş în uniformă lua câteva pahare cu ceai şi le împărţea copiilor care aşteptau cu părinţii la rând, ca să îi mai facă să uite de frig. "O să vedeţi, merge repede", a zis ostaşul.

"Cazanul nu-i oală"

Pe la ora 13 timpul de aşteptare la fiecare dintre cozi era de circa o jumătate de oră. Deşi mai mulţi, organizaţi de militari, orădenii aşezaţi la rândul pentru porţii gratuite avansau mai repede pentru că nu mai trebuiau să aştepte după rest sau bon fiscal. De altfel, din cele 2.700 de porţii s-au vândut doar 450, restul fiind oferite gratuit.

Împărţirea mâncării ostăşeşti s-a încheiat în jurul orei 14, când sute de orădeni care aşteptau la coadă au plecat dezamăgiţi spre casele lor. "De ce nu ne-aţi spus să nu mai stăm, că stăm degeaba?!", a protestat un bărbat. "N-am ştiu nici noi. Cazanul nu-i oală, să vezi câte porţii mai sunt", a răspuns unul dintre bărbaţii care împărţeau mâncarea.

În câteva minute pe platou au mai rămas doar militarii şi câţiva angajaţi ai municipalităţii. Să strângă mesele întinse, corturile, cazanul şi tacâmurile de unică lăsate în urmă orădenii prea grăbiţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON