URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Mai 2023, 15:28

La Mănăstirea Izbuc va fi sfințită biserica din lemn cu hramul Înălțarea Domnului, chiar în ziua sărbătorii (FOTO)

La Mănăstirea Izbuc va fi sfințită biserica din lemn cu hramul Înălțarea Domnului, chiar în ziua sărbătorii (FOTO) sursa foto: Mănăstirea Izbuc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Înălțării Domnului (25 mai), considerată o mărturie a Învierii și Vieții Veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și pe care credincioșii ortodocși o marchează la 40 de zile după Paști, prilejuiește târnosirea bisericii din lemn ce poartă acest hram ctitorite la Mănăstirea Izbuc.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, o nouă bucurie duhovnicească va avea loc „în mijlocul codrului, unde șade Maica Domnului”, a anunțat Mănăstirea Izbuc despre târnosirea bisericii din lemn Înălțarea Domului, de către Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Rânduiala sfântă și sfințitoare va începe încă din ajunul praznicului împărătesc Înălțarea Domnului, miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 15:00”, iar după săvârșirea Sfintei Liturghii toți credincioșii prezenți vor putea intra în Sfântul Altar să se închine și să se roage, mai anunță Mănăstirea Izbuc, cu precizarea că aceasta se va putea face timp de o săptămână.

Biserica Înălțarea Domului a început să fie ridicată în cimitirul Mănăstirii Izbuc în urmă cu șapte ani, piatra de temelie fiind pusă la 18 mai 2016 de către Arhimandritul Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarh, ca delegat al episcopului, împreună cu soborul slujitorilor sfântului așezământ.

Biserica este din lemn, fiind acoperit cu șindrilă, iar în interior este pictat în tehnica fresco. Sfântul locaș a fost înzestrat cu iconostas din lemn de tei sculptat, fiind înzestrat, de asemenea, cu mobilier și cu toate obiectele de cult necesare săvârșirii sfintelor slujbe.

În jurul bisericii se găsesc mormintele celor care odihnesc în așteptarea învierii; stareți, monahi, monahii și apropiați ai Mănăstirii. Tot aici se găsesc înmormântați cei doi călugări împușcați în vara anului 1947 de o bandă de tâlhari care au jefuit Mănăstirea în urma vizitei Regelui Mihai: starețul Nechita Ciurdea, care avea 45 de ani, și monahul Alexe Ratan, care avea 26 de ani. Tot aici va fi înmormântată Zoe Maria Dăian, ajunsă acum la venerabila vârstă de 93 de ani, nepoata Părintelui Arsenie Boca, marele duhovnic al Ardealului și al neamului nostru românesc.

Mănăstirea Izbuc este cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, atestat încă din sec. XI-XII, o lungă perioadă de timp fiind închisă din cauza vitregiilor vremii, pentru a fi redeschisă în 1928 de către episcopul de atunci al Oradiei, Roman Ciorogariu.

În incinta Mănăstirii, pe lângă bisericile de zid, se mai găsește încă o biserică de lemn, monument istoric din anul 1733.

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ziua Eroilor sau Ispas, este sărbătorită în România la 40 de zile după Paște, ea marcând sfârșitul prezenței fizice a lui Isus Hristos pe pământ și deschizând drumul pentru coborârea Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii.

Creștinii ortodocși consideră Înălțarea Domnului ca o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON