URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 15:28

La Mănăstirea Izbuc va fi sfințită biserica din lemn cu hramul Înălțarea Domnului, chiar în ziua sărbătorii (FOTO)

La Mănăstirea Izbuc va fi sfințită biserica din lemn cu hramul Înălțarea Domnului, chiar în ziua sărbătorii (FOTO) sursa foto: Mănăstirea Izbuc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Înălțării Domnului (25 mai), considerată o mărturie a Învierii și Vieții Veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și pe care credincioșii ortodocși o marchează la 40 de zile după Paști, prilejuiește târnosirea bisericii din lemn ce poartă acest hram ctitorite la Mănăstirea Izbuc.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, o nouă bucurie duhovnicească va avea loc „în mijlocul codrului, unde șade Maica Domnului”, a anunțat Mănăstirea Izbuc despre târnosirea bisericii din lemn Înălțarea Domului, de către Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Rânduiala sfântă și sfințitoare va începe încă din ajunul praznicului împărătesc Înălțarea Domnului, miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 15:00”, iar după săvârșirea Sfintei Liturghii toți credincioșii prezenți vor putea intra în Sfântul Altar să se închine și să se roage, mai anunță Mănăstirea Izbuc, cu precizarea că aceasta se va putea face timp de o săptămână.

Biserica Înălțarea Domului a început să fie ridicată în cimitirul Mănăstirii Izbuc în urmă cu șapte ani, piatra de temelie fiind pusă la 18 mai 2016 de către Arhimandritul Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarh, ca delegat al episcopului, împreună cu soborul slujitorilor sfântului așezământ.

Biserica este din lemn, fiind acoperit cu șindrilă, iar în interior este pictat în tehnica fresco. Sfântul locaș a fost înzestrat cu iconostas din lemn de tei sculptat, fiind înzestrat, de asemenea, cu mobilier și cu toate obiectele de cult necesare săvârșirii sfintelor slujbe.

În jurul bisericii se găsesc mormintele celor care odihnesc în așteptarea învierii; stareți, monahi, monahii și apropiați ai Mănăstirii. Tot aici se găsesc înmormântați cei doi călugări împușcați în vara anului 1947 de o bandă de tâlhari care au jefuit Mănăstirea în urma vizitei Regelui Mihai: starețul Nechita Ciurdea, care avea 45 de ani, și monahul Alexe Ratan, care avea 26 de ani. Tot aici va fi înmormântată Zoe Maria Dăian, ajunsă acum la venerabila vârstă de 93 de ani, nepoata Părintelui Arsenie Boca, marele duhovnic al Ardealului și al neamului nostru românesc.

Mănăstirea Izbuc este cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, atestat încă din sec. XI-XII, o lungă perioadă de timp fiind închisă din cauza vitregiilor vremii, pentru a fi redeschisă în 1928 de către episcopul de atunci al Oradiei, Roman Ciorogariu.

În incinta Mănăstirii, pe lângă bisericile de zid, se mai găsește încă o biserică de lemn, monument istoric din anul 1733.

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ziua Eroilor sau Ispas, este sărbătorită în România la 40 de zile după Paște, ea marcând sfârșitul prezenței fizice a lui Isus Hristos pe pământ și deschizând drumul pentru coborârea Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii.

Creștinii ortodocși consideră Înălțarea Domnului ca o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON