URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
23 Mai 2023, 15:28

La Mănăstirea Izbuc va fi sfințită biserica din lemn cu hramul Înălțarea Domnului, chiar în ziua sărbătorii (FOTO)

La Mănăstirea Izbuc va fi sfințită biserica din lemn cu hramul Înălțarea Domnului, chiar în ziua sărbătorii (FOTO) sursa foto: Mănăstirea Izbuc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Înălțării Domnului (25 mai), considerată o mărturie a Învierii și Vieții Veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și pe care credincioșii ortodocși o marchează la 40 de zile după Paști, prilejuiește târnosirea bisericii din lemn ce poartă acest hram ctitorite la Mănăstirea Izbuc.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, o nouă bucurie duhovnicească va avea loc „în mijlocul codrului, unde șade Maica Domnului”, a anunțat Mănăstirea Izbuc despre târnosirea bisericii din lemn Înălțarea Domului, de către Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Rânduiala sfântă și sfințitoare va începe încă din ajunul praznicului împărătesc Înălțarea Domnului, miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 15:00”, iar după săvârșirea Sfintei Liturghii toți credincioșii prezenți vor putea intra în Sfântul Altar să se închine și să se roage, mai anunță Mănăstirea Izbuc, cu precizarea că aceasta se va putea face timp de o săptămână.

Biserica Înălțarea Domului a început să fie ridicată în cimitirul Mănăstirii Izbuc în urmă cu șapte ani, piatra de temelie fiind pusă la 18 mai 2016 de către Arhimandritul Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarh, ca delegat al episcopului, împreună cu soborul slujitorilor sfântului așezământ.

Biserica este din lemn, fiind acoperit cu șindrilă, iar în interior este pictat în tehnica fresco. Sfântul locaș a fost înzestrat cu iconostas din lemn de tei sculptat, fiind înzestrat, de asemenea, cu mobilier și cu toate obiectele de cult necesare săvârșirii sfintelor slujbe.

În jurul bisericii se găsesc mormintele celor care odihnesc în așteptarea învierii; stareți, monahi, monahii și apropiați ai Mănăstirii. Tot aici se găsesc înmormântați cei doi călugări împușcați în vara anului 1947 de o bandă de tâlhari care au jefuit Mănăstirea în urma vizitei Regelui Mihai: starețul Nechita Ciurdea, care avea 45 de ani, și monahul Alexe Ratan, care avea 26 de ani. Tot aici va fi înmormântată Zoe Maria Dăian, ajunsă acum la venerabila vârstă de 93 de ani, nepoata Părintelui Arsenie Boca, marele duhovnic al Ardealului și al neamului nostru românesc.

Mănăstirea Izbuc este cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, atestat încă din sec. XI-XII, o lungă perioadă de timp fiind închisă din cauza vitregiilor vremii, pentru a fi redeschisă în 1928 de către episcopul de atunci al Oradiei, Roman Ciorogariu.

În incinta Mănăstirii, pe lângă bisericile de zid, se mai găsește încă o biserică de lemn, monument istoric din anul 1733.

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ziua Eroilor sau Ispas, este sărbătorită în România la 40 de zile după Paște, ea marcând sfârșitul prezenței fizice a lui Isus Hristos pe pământ și deschizând drumul pentru coborârea Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii.

Creștinii ortodocși consideră Înălțarea Domnului ca o mărturie a învierii și a vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON