URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2016, 07:30

La loc comanda! Supra-îndatorată, Primăria Oradea sistează în 2016 o mulţime de investiţii

La loc comanda! Supra-îndatorată, Primăria Oradea sistează în 2016 o mulţime de investiţii ACOPERIŢI! Şantierul arheologic din curtea palatului princiar al Cetăţii a fost închis săptămâna trecută, din lipsă de finanţare. "Odată oprite, lucrările nu vor fi reluate în actualul mandat", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Estimările au pornit de la un buget pentru investiţii de 600 milioane lei, ca anul trecut, discuţiile cu directorii municipalităţii au conturat nevoi de 468 milioane lei, negocierile s-au blocat la un strict necesar de 300 milioane lei, iar primarul Ilie Bolojan a înjumătăţit suma la 151,8 milioane lei.

Atât poate susţine oraşul. Aşa că anul acesta nu va începe nicio lucrare majoră, dar se vor închide multe deja începute!

N-avem bani!

Având anul acesta un buget total de 901,4 milioane lei, cu 43% mai mic decât în 2015, municipalitatea strânge cureaua. 746,6 milioane lei vor merge pe cheltuielile de funcţionare a instituţiilor, iar investiţiile vor trebui să se încadreze în 151,8 milioane lei. De patru ori mai mică decât anul trecut, suma nu acoperă nici măcar lucrările antamate.

Ilie Bolojan, primarul municipiului OradeaPentru a se încadra, oraşul renunţă la investiţii de 25 milioane lei, iar primarul Ilie Bolojan (foto) a restructurat personal costurile. Acum două săptămâni edilul a fost de două ori în Cetate: joi ca să anunţe sistarea lucrărilor la parcul arheologic din curtea Palatului Princiar, iar vineri să verifice închiderea lor. "Descărcările arheologice intră în conservare", a anunţat edilul. Gropile vor fi acoperite, curtea va fi pietruită pe margini, mijlocul va fi acoperit cu zgură şi doar pe margine va fi amenajată o scenă pentru concerte.

Pasaj în aer...

Pentru a se încadra în buget, Direcţia Patrimoniului Imobiliar a renunţat la lucrări de reabilitare a fortificaţiei în valoare de 6,5 milioane lei contractate cu Constructorul Sălard. Săpăturile arheologice, studiile pentru reabilitarea zidurilor şi evacuarea pământului din bastioane au fost amânate, aşa că firma are trei luni să-şi strângă utilajele.

Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar din Primăria Oradea"Lucrările vor fi reluate când vom atrage finanţări europene. Nu poţi chema turiştii printre macarale şi buldozere", explică directorul Lucian Popa (foto). De altfel, municipalitatea va scoate curând la licitaţie închirierea spaţiilor comerciale din Cetate, de la cafenele şi restaurant la hostel, pentru a atrage turişti şi, deci, încasări.

Tot din lipsă de bani s-a renunţat deocamdată şi la reabilitarea fostului cinema Transilvania. "Era vorba de un proiect faraonic de 6 milioane lei, cu scenă rotativă, într-o sală multifuncţională cu 200 de locuri, aşa că am amânat lucrările pe anul viitor", spune city managerul Eduard Florea. Anul acesta spaţiul va fi doar golit de gunoi...

Tot pe 2017 a fost amânată şi finalizarea reabilitării pereţilor, picturilor şi învelitorilor din Pasajul Vulturul Negru. Primăria va plăti anul acesta doar jumătate din costul lucrării, ce totalizează 11 milioane lei, aşa că schelele rămân cel puţin până la anul.

Se amână!

Lipsa lichidităţilor a obligat municipalitatea să renunţe şi la majoritatea exproprierilor necesare investiţiilor viitoare. Spre exemplu, pregătirile pentru prelungirea drumului rapid din dreptul Podului Theodor Neş până la Real II pe la poalele dealurilor Paleului, estimate la 3 milioane lei, au fost sistate. Anul acesta municipalitatea face doar exproprierile strict necesare pentru lărgirea parcării din faţa Aquapark-ului Nymphaea şi cele obligatorii pentru începerea amenajării viitorului terminal intermodal de transporturi din Episcopia.

Tot din lipsă de bani, Direcţia Tehnică a renunţat la construirea unui sens giratoriu pentru intrarea la Kaufland dinspre strada Oneştilor, în valoare de 2 milioane lei, la amenajarea parcului sportiv Salca III, estimat la 2,5 milioane lei, şi a limitat numărul străzilor ce intră în reabilitare. "Dacă ar putea, Direcţia Tehnică ar ataca simultan toate cele 270 de stăzi încă nemodernizate, dar nu poate, aşa că le va începe doar pe primele 25", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Credit pentru credite

Motivul e simplu. Pe lângă scăderea veniturilor pe fondul epuizării fondurilor UE, anul acesta oraşul se confruntă cu cea mai mare îndatorare din istorie. Dacă în 2014 gradul de îndatorare a oraşului a fost de 18,83%, anul trecut acesta a urcat la 24,52%, pentru ca în 2016 să se tripleze la 61,26%. Altfel spus, pentru fiecare leu dat pe lucrări, oraşul trebuie să pună deoparte alţi 2 lei pentru rate.

Nadia Haş, director economic Primăria OradeaÎn plus, pe lângă datoriile istorice, municipalitatea are de rambursat până la sfârşitul anului 100 milioane lei împrumutate în 2015 pentru cofinanţarea proiectelor europene. Ca urmare, ca să nu intre în colaps, vrea să reeşaloneze creditele. "Vrem să refinanţăm credite de 35 milioane euro pe o perioadă de zece ani. Am reduce presiunea pe buget şi am obţine dobânzi mult mai bune decât cele pe care le avem în prezent", explică directoarea economică Nadia Haş (foto).

La fel ca investiţiile, municipalitatea îşi poate amâna şi ratele pentru vremuri mai bune. Doar orădeanul are termene fixe pentru plata impozitelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
?!
Ok, adica nu-i ok, s-au resetat proiectele, dar plata datoriilor?! Raspunde cineva?! Sper ca nu vin lache si mache, adica primarul si mana lui drepta, ala care vrea sa nenoroceasca Bihorul, sa ne spuna ,,stiti, noi DOAR am propus, consilierii au aprobat!" Nu ţine! Nea ilie a fost pana mai deunazi seful penalilor oradeni, el le-a spus ce sa voteze! Stiind ca vine prapadul peste finantele Oradiei si ca sa nu fie asociat cu napasta (desi e autorul ei!), cicӑ s-a ,,retras" de la butoane! D-le procuror Man, ati fost la bilantul dna, nu v-au trezit indemnurile mobilizatoare ale somitatilor care au cuvantat pe acolo?! P.S. Astept comentariile zevzecilor care clamau ca ,,dezvoltare fara imprumut nu se poate! Si inaintasii s-au imprumutat ca se avem Oradea de azi!" Da, numai ca daca ar invia inaintasii s-ar schimba denumirea pietii Unirii, s-ar numi piata spanzuratilor!
Postat 04 Martie 2016, 06:25 de pinonel
61,26% nu mai grad de îndatorare ...
... ci faliment, în condiţiile în care legislaţia românească admite un maxim de 30% !!!
Postat 03 Martie 2016, 18:25 de WinDos
Gura păcătosului adevăr grăieşte ...
"Era vorba de un proiect faraonic ....., aşa că am amânat lucrările pe anul viitor", spune city managerul Eduard Florea.
Postat 03 Martie 2016, 18:22 de WinDos
S-a înecat edilul ...
... ca ţiganul la mal !!!
Postat 03 Martie 2016, 18:15 de WinDos
Visul unui orădean - corectare
În loc de autocrat am vrut să spun tehnocrat :-))
Postat 03 Martie 2016, 15:17 de Aragonit
@suporter oradean
nu stiu cine bate campii...stiu sigur ca exista o legatura intre cresterea exagerata a impozitelor in oradea pe nerezidential in raport cu alte orase mult mai bogate. si stiu sigur ca priamria nu este fair play cu oradenii si in alte domenii, in ideea de a incasa cat mai mult si actioneaza ca un SRL, vezi taxele de cosntructii care nu se actualizeaza la fianlul receptiei casei pe baza devizului si omul ramane cu taxa initial mult mai mare achitata dar omul de rand nu are de unde sa stie asta.
Postat 03 Martie 2016, 15:03 de Florin25
Visul unui orădean
Stimaţii noştri edili au atins recordul privind timpul scurt în care au reuşit să îndatoreze un oraş întreg pe o perioadă lungă de timp...cu investiţii uriaşe executate rapid, contra timp, fără a fi bine gândite şi întoarse pe toate părţile prin adevărată dezbatere publică, care au nemulţumit foarte multă lume. Sincer vă spun, la începuturi, l-am simpatizat pe I.B., dar cu timpul...mi-am pierdut total puţina încredere care am avut-o în dânsul...era normal... Dacă ne gândim bine, în ultimii ani nu am avut primari care să fie nativii acestui oraş...care să fie patrioţi locali...care să iubească, să respecte Oradea...nu doar să profite după ea...am avea nevoie de o conducere non-politică, autocrată, formată doar din specialişti bine pregătiţi...independenţi...
Postat 03 Martie 2016, 14:50 de Aragonit
multumim
nu leo platit reclama de mult la bihoreanul de aia scriu asa din mai o sa il perieze iara
Postat 03 Martie 2016, 14:41 de pcr
Iată motivația ascunsă a atât de "necesarului și ireparabilului"
Iese la iveală adevăratul motiv pentru care Bolojan și echipa sa au insistat atât de mult a "împreuna" Oradea cu bogata comună Sinmartin (și doar cu acesta, nu cu întreaga zonă metropolitană - cum ar fi fost normal și chiar firesc, dacă erau sinceri în propaganda făcută anul trecut în susținerea dublului referendum): lipsa "mălaiului"... Cu siguranță însă vor avea din nou de aruncat bani pe fereastră cu pregătirea și propaganda pentru un nou tur 3 de referendum pro-unificare .. La cât mai multe " irepetabile" ocazii!!! Mă miră însă faptul că cei de la Bihoreanul au ajuns să prezinte și ei adevărata față a problemei...
Postat 03 Martie 2016, 14:22 de Danutz
multumim
ingineri au un concept tare drum express pe drum vechi
Postat 03 Martie 2016, 14:15 de pcr
florin25
tov florin cati oradeni in procent stau in cladiri nerezidentiale in procent ? bati campii
Postat 03 Martie 2016, 13:52 de suporter_oradean
@suporter oradean
uite exemple cu cifre : pentru cladiri nerezidentiale in Cluj 0.2%, Bucuresti 0.2%, oare oradenii avem nivel de trai mai bun ca si clujenii si bucuresti si de aia platim 0.6%, adica cu 300% mai mult sau pentru ca la noi priamria are nevoie de banii pentru proiecte ca aquaoarc-ul. daca mai vrei cifre, pentru orice apartament de parter de bloc transformat in spatiu comercial in Oradea impozitele au crescut cu minim 500% daca ai raport de evaluare, altfel cresterea este de minim 2000%.
Postat 03 Martie 2016, 13:18 de Florin25
Leaving Las Vegas
Economistii au un concept foarte interesant: "crestere negativa". Asa e si cu orasul nostru, nu e pe pierdere dar poate intra ,datorita impozitelor prea mici...
Postat 03 Martie 2016, 11:38 de excalibur
florin25
deci Florin25 ca sa nu vorbim dupa ureche concret da exemple cu cifre de impozite mai mari decat in bucuresti de 2,3 ori ( de ex imp la apartamanet a crescut in medie cu echivalentul a 2-3 pachete de tigari,iar cel pe masina e acelasi in orice colt de tara) Asteptam noi astia mai prostuti exemple concrete cu cifre.Multumim frumos
Postat 03 Martie 2016, 10:00 de suporter_oradean
bolovan
bolojan domnul fie cu tine
Postat 03 Martie 2016, 09:54 de pcr
referendum
vrem referedum sa curga bani iara
Postat 03 Martie 2016, 09:51 de pcr
toate trec
Daca isi vand bine marfa anul asta va trece. Adevarul este ca si au "material de manevra" pentru un an electoral - ca doar nimeni nu poate contesta faptul ca s-a facut cate ceva. Iar la anul mai vedem, mai ales daca esalonul doi isi va face bine treaba anul asta.
Postat 03 Martie 2016, 09:47 de Ianco
bolovan
multumin penele plus pedele
Postat 03 Martie 2016, 09:46 de pcr
asa se explica si impozitele de 3 ori mai mari decat in cluj, bucuresti...
daca ne trebuie aquaparc din impozitele noastre...trebuie sa platim pentru asta, distractia si prostia se platesc, pacat ca prostia altora o platim noi oradenii. asa cand primaria intra in afaceri private cand treaba ei ar fi cu totul alta.
Postat 03 Martie 2016, 09:15 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON