URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Octombrie 2022, 12:58

La înălțime, și la propriu, și la figurat! Orădeanca Bianca Creţ, campioană națională la paraşutism! (FOTO/VIDEO)

Deşi nu are cele mai bune condiţii, neavând pistă disponibilă pentru decolare şi aterizare, Aeroclubul Teritorial „Smaranda Brăescu” din Oradea continuă să aibă rezultate în competiţiile naţionale şi internaţionale, şi asta printr-o singură sportivă: Bianca Creţ.

După ce în iulie a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de juniori din Cehia, în săptămâna care tocmai s-a încheiat a devenit campioană naţională a României la junioare, în timp ce la senioare s-a situat pe poziţia a VII-a.

În 16 centimetri

Performanţa orădencei a fost obţinută la Târgu Mureş, unde, în perioada 16-20 octombrie, s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Paraşutism şi Cupa României la Precizia Aterizării.

Organizată de Aeroclubul Teritorial „Elie Carafoli” din Târgu Mureș, competiţia a reunit la start aproximativ 100 de concurenţi din întreaga ţară, dintre care 68 de bărbaţi şi 25 femei, care s-au întrecut la categoriile de seniori şi juniori.

În total, au fost alocate opt salturi de concurs, un salt în semifinală şi un salt în finală. Pentru a îndeplini condiţiile de participare, concurenţii trebuiau să deţină minim 100 de salturi cu paraşuta, dintre care 40 de salturi de Precizia Aterizării.

„Precizia Aterizarii este o disciplină impresionantă, deoarece ai nevoie de multă determinare, ambiţie, curaj şi experienţă pentru a ateriza pe discul de 16 cm, centrul discului reprezentând dorinţa fiecărui participant”, după cum a declarat noua campioană de juniori, orădeanca Bianca Creţ.

Locul I la junioare

La categoria ei de junioare, Bianca a fost premiată cu locul I, în timp ce în clasamentul general feminin a ocupat locul 7, după 10 manşe de concurs, „pline de fericire, determinare şi pozitivism”, după cum a mai spus ea pentru BIHOREANUL.

„Ceea ce m-a ajutat să trec peste emoţiile concursului au fost gândirea pozitivă şi sentimentul constant de împlinire şi recunoştiinţă, deoarece pot practica acest sport minunat. Coechipierii mei din Oradea (Andra, Ionuţ, Sapir şi Georgiana) au fost de asemenea rezultatul acestor emoţii pozitive, deoarece eram încântaţi că participăm şi ca echipă pentru Cupa României 2022”, a mai declarat Bianca Creţ.

Din păcate, colegii ei de la aeroclubul orădean nu au obţinut locuri fruntaşe la acest concurs. O explicaţie ar fi şi faptul că membrii Aeroclubul Teritorial „Smaranda Brăescu” Oradea trebuie să îşi susţină salturile la Arad, şi nu în Bihor, pentru că nu există o pistă disponibilă pentru decolare/aterizare.

Avantajul Biancăi este că ea face parte din lotul naţional din anul 2018 şi, de atunci, participă anual la 4-5 cantonamente de pregătire, iar acest lucru se vede din plin în rezultate.

„A fost un concurs minunat şi mă bucur că am terminat acest sezon de paraşutism cu rezultate atât de frumoase, în special pentru faptul că în anul acesta, în luna iulie am participat împreună cu colegii din lotul naţional la Campionatul Mondial de Paraşutism, care a avut loc în oraşul Strakonice din Republica Cehă, unde am avut rezultate deosebite, urcând pe podium, pe locul III la categoria junioare. A fost un moment de împlinire profundă, întrucât, după mulţi ani, România a urcat pe podiumul mondial”, a mai precizat spotiva.

De asemenea, anul trecut, în 2021, orădeanca a participat la Campionatul Mondial de Paraşutism, care a avut loc în orasul Kemerovo din Rusia şi unde a fost premiată cu locul V la categoria junioare.


Palmaresul orădencei Bianca Creţ:

- locul I la junioare la Campionatul Naţional de Paraşutism - Precizia Aterizării în 2022;

- Locul VII în clasamentul general feminin al Campionatului Naţional de Paraşutism - Precizia Aterizării 2022;

- locul III la junioare la Campionatul Mondial de Paraşutism - Precizia Aterizării 2022;

- locul V la junioare la Campionatul Mondial de Paraşutism - Precizia Aterizării 2021;

- locul II la junioare la Campionatul Naţional de Paraşutism - Precizia Aterizării 2019;

- locul I la junioare la Campionatul Naţional de Paraşutism - Precizia Aterizării 2018;

- locul VIII în clasamentul general feminin la Campionatul Naţional de Paraşutism - Precizia Aterizării 2018.

Instructorul cu care Bianca Creţ face cursurile teoretice este Radu Pantea (instructor voluntar), însă salturile de la Arad le susţine cu instructorii Adrian Ioaneș şi Viorel Bodo.

În total, Aeroclubul Teritorial „Smaranda Brăescu” Oradea numără 35 de paraşutişti, dintre care 10 aparţin de lotul judeţean, iar restul sunt începători.

De menţionat însă că, din anul 2018, de când participă Bianca Creţ la concursurile naţionale şi internaţionale, nu au mai fost alţi orădeni care să se claseze pe podium, ceea ce se datorează și lipsei condiţiilor propice. Asta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile care pot interveni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON