URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
04 Aprilie 2020, 13:11

La cererea orădenilor: Primăria face un parc nou în cartierul Tineretului şi transformă în zonă pietonală o stradă de lângă Grădina Zoologică

La cererea orădenilor: Primăria face un parc nou în cartierul Tineretului şi transformă în zonă pietonală o stradă de lângă Grădina Zoologică VOR PRIMI CE AU CERUT. Atât proiectul referitor la transformarea în alee pietonală a străzii care duce la Zoo Oradea (foto), cât şi cel privind amenajarea unui parc în cartierul Tineretului, pe un teren în prezent nefolosit (detaliu), au fost votate de orădeni în programele de bugetare participativă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai Oradiei şi-au dat acordul pentru demararea a două proiecte votate de cetăţeni în programele de bugetare participativă. Pe un teren din cartierul Tineretului, Primăria va amenaja un parc cu terenuri de sport şi locuri de joacă, iar strada care duce la poarta Grădinii Zoologice va fi transformată în alee pietonală.

Bugetare cu lentoare

Până acum, Primăria Oradea a derulat două programe de bugetare participativă, în anii 2018 şi 2019, în cadrul cărora orădenii au propus şi votat investiţii pe care le doresc în oraş.

Pe cât de simplă a fost selecţia proiectelor, pe atât de complicată se dovedeşte însă implementarea lor. Din cele 20 de proiecte votate în ambele ediţii, municipalitatea a reuşit să finalizeze până acum doar unul, cel prin care s-au dotat clasele Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu cu table interactive şi laptopuri.

Celelalte proiecte presupun diverse amenajări în spaţiile publice ale Oradiei şi majoritatea se află încă în pregătire. Doar două au fost scoase la licitaţie: construirea unei săli multifuncţionale la Liceul Teoretic Lucian Blaga şi reamenajarea pieţei Tineretului din Velenţa.

Interzis maşinilor!

Reuniţi joia trecută, aleşii orădenilor şi-au dat acordul pentru demararea altor două investiţii votate de locuitori. Proiectul "Amenajare alee pietonală în faţa Grădinii Zoologice" vizează strada care duce de la trecerea de pietoni dinspre Parcul Nicolae Bălcescu la Zoo, o zonă ce se întinde pe 700 mp.

În prezent, această alee, cu sens unic dinspre Zoo spre Calea Matei Basarab, este cel mai des folosită ca loc de parcare. După ce va fi pavată, doar pietonii şi bicicliştii vor avea acces. În continuare, maşinile vor putea circula pe artera care porneşte dinspre bulevardul Decebal şi trece prin faţa Liceului cu Program Sportiv Bihorul.

Investiţia va costa 416.000 lei, cu TVA cu tot, bani din care se va amenaja aleea pietonală, se vor monta piese de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, dar şi un leagăn) şi va fi creat un aliniament verde de-a lungul noii zone, cu plante perene.

Tăieri de sacrificiu

Al doilea proiect, privind amenajarea parcului în cartierul Tineretului, vizează un teren de 10.000 mp paralel cu strada George Bacaloglu, care zace nefolosit. "În prezent, terenul are vegetaţie crescută spontan şi haotic, arbori şi arbuşti slab îngrijiţi, având o stare necorespunzătoare", se arată în documentele aprobate de consilierii locali. Din cei 105 arbori şi arbuşti existenţi aici, 54 vor fi tăiaţi, pe motiv că sunt degradaţi.

După ce terenul va fi igienizat, se va amenaja o reţea de alei, dar şi două terenuri de fotbal şi baschet, dotate cu nocturnă şi întinse pe o suprafaţă totală de 614 mp. De asemenea, parcul va avea un loc de joacă pe 603 mp.

Parc activ

onsilier în Compartimentul Investiţii şi Avize Lucrări din Primărie."Amenajările propuse în parc vizează realizarea unei alei pietonale paralele cu str. George Bacaloglu, alee ce va putea fi utilizată în comun de către pietoni şi biciclişti şi care va fi mărginită de două aliniamente de arbori din specia stejar roşu. Parcul va fi unul activ, având în vedere faptul că se propune amenajarea a două terenuri de sport multifuncţionale, baschet şi fotbal, şi a unui spaţiu de joacă pentru copii dotat cu echipamente de joacă specifice. Totodată, vegetaţia arboricolă prezentă pe amplasament va fi completată cu un număr de 132 arbori din speciile stejar, catalpa, paltin şi cireş japonez", a precizat Adina Popa (foto), consilier în Compartimentul Investiţii şi Avize Lucrări din Primărie.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 2,3 milioane de lei şi se preconizează că durata de execuţie va fi de 4 luni. Fireşte, termen care va începe să "curgă" după ce Primăria va licita lucrările şi va şi găsi firma care să le execute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Prezent,sa traiti!
Nu cunosc zona,nu ma intereseaza, dar in cartierul tineretului nu sunt strazi asfaltate.Pe city report oamenii reclama praful din cartierul luminii.Stiu din sursa sigura de la unul care si-a bagat curent,gaz,apa,canalizare in cartierul cu azbest,despre miile de lei vomitate famigliei oradene: autorizatii de decopertare, de inhumare,(ce daca am sapat un singur sant,in deviz trebe bagat la fiecare utilitate manopera de sapatura)autorizatie inchidere lucrari...oblivion,ce mai
Postat 05 Aprilie 2020, 12:54 de excalibur
CrisDumi, EXCALIBUR
Nu aveți nimic de comentat aici ??
Postat 05 Aprilie 2020, 12:15 de Sandu2100
felicitari pentru reamenajarea noului spatiu. nu uitati de decorarea lui la nivelul anului 2020!
bravo, o initiativa laudabila. nu uitati sa puneti ratan in zona pt copii, parcul trebuie dotat cu chestii interesante gen panza de paianjen, forme din lemn si cauciuc pe care piticii sa se poata catara/traversa, sa isi foloseasca energia si sa le starneasca interesul. banalele leagane si balansoare sunt o pierdere de bani. in 2020 trebuie adaptata decorarea parcului cu ceea ce este de actualitate, inclusiv fantani/tasnitoare si toaleta.
Postat 04 Aprilie 2020, 21:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON