URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2014, 20:34

PSD înfrânt la Bunteşti: La alegerile parţiale pentru Consiliul Local, PDL a obţinut "grosul" mandatelor, urmat de PNL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După doi ani în care comuna Bunteşti a fost condusă doar de primarul PDL Sorin Degău, localitatea are din nou Consiliu local. La alegerile parţiale locale de duminică, organizate în acelaşi timp cu cele europarlamentare, sătenii s-au prezentat la vot. Şi au făcut-o în număr mare, căci din cei 3750 de localnici cu drept de vot au venit 2.835 de oameni, adică 75,6%. 

Rezultatul? Deşi e la guvernare, PSD a suferit o înfrângere usturătoare, obţinând două mandate întregi de consilier local plus încă unul, după redistribuirea voturilor. Cele mai multe voturi le-a primit PDL, care a obţinut 6 mandate, urmat de PNL, care are 4 reprezentanţi în Consiliul Local.

Pe mâna trădătorilor

Totuşi, Ioan Mang, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, este mulţumit de rezultat. Nu de alta, dar, cu doar două zile înainte de depunerea candidaturilor, liderul organizaţiei locale, Gheorghe Coraş, a trecut la PDL împreună cu alţi 4 colegi.

"Am fost trădaţi la Bunteşti, dar eu mă aşteptam, era un om în care nu puteai avea încredere. Cred că e mai bine. Înainte, când mergeam acolo, mă vedeam cu 20 de susţinători, într-un bar, din care 10 cred că erau deja în bar şi le zicea (n.r. trădătorul) «Staţi pe-aici, că vine Mang . Acum am avut 100 de susţinători şi veneau oamenii cu adeziunile în mână, sperăm să avem 3 consilieri", spune Mang.

Liderul PSD se arată mulţumit de noul său şef de organizaţie din Bunteşti, Marin Avrămuţ, care, culmea, e tot "trădător", căci e un fost PDL-ist care a demisionat din organizaţia locală la începutul lunii mai.

Acuze de "blat"

Mulţumiţi sunt de rezultat şi liberalii care, însă, nu privesc cu ochi buni rezultatul obţinut de PDL-işti, pentru că, spun ei, "au jucat murdar".

"A fost o luptă inegală. Practic ne-am luptat cu banii Primăriei", comentează liderul PNL Bunteşti, Alin Peti, susţinând că în preajma campaniei electorale, edilul PDL a împărţit azot şi ciment oamenilor, a atribuit mai multe lucrări prin încredinţare directă firmelor de casă ale partidului, iar imediat după terminarea scrutinului, luni de dimineaţă, a organizat o licitaţie pentru masă lemnoasă, de care au ştiut doar apropiaţii luii. Mai mult, acuză el, în condiţiile în care pe piaţa liberă metrul cub de răşinoase se vinde la 300 lei, democrat-liberalul a vândut 600 mc de buşteni de brad din pădurile comunei la 68 lei metrul cub.

"Înainte să se dizolve Consiliul Local, s-a adoptat o hotărâre potrivit căreia nu se mai putea scoate la licitaţie material lemnos decât cu acordul consilierilor. El a făcut acum licitaţia, pe ascuns, înainte să se valideze mandatele noilor consilieri, ca să poată da la cine trebuie. Aşa e uşor să-ţi atragi capital electoral, când tu faci şi desfaci tot", acuză Peti.

Chiar şi aşa, PNL a obţinut în Bunteşti 4 mandate de consilier local, ceea ce îl mulţumeşte pe Peti. "Noi am obţinut totul pe munca noastră", a conchis liderul PNL Bunteşti.

"Nu-i aşa"

În replică, primarul Sorin Degău susţine că acuzaţiile aduse de Alin Peti nu au fundament şi poate da socoteală pentru toţi banii cheltuiţi. "Eu muncesc de 18 ani pentru comuna aceasta. Să mă laud n-are sens. Pentru unii, însă, indiferent ce fac e o problemă. Dar din punctul meu de vedere sunt răutăţi. Că am asfaltat două străduţe, că am împărţit azot. Aşa este, am făcut. Dar străduţele respective trebuiau astfaltate iar azotul trebuia împărţit şi nu au legătură cu campania electorală. Pot să arăt oricui doreşte că s-a dat la toată lumea, că e liberal, că e PSD-ist, că e PDL-ist. A fost dat asociaţiilor urbariale, care apoi l-au împărţit", se apără Sorin Degău.

Legat de "trădătorul" din partidul său, edilul susţine că a încercat să-l opreasă, dar nu a reuşit. "Nu ştiu de ce a plecat. Am insistat să rămână, dar nu a vrut. Dragoste cu forţa nu se poate", a explicat Degău.

Pe de altă parte, edilul e mulţumit de noii săi colegii de partid, veniţi de la PSD, dintre care unul, Gheorghe Coraş, a şi ajuns acum consilier local după ce a fost înscris pe locul 4 în lista de candidaţi. "Pentru PDL e un câştig. Sunt oameni valoroşi, cu care se poate lucra", zice el.

Cât despre rezultatul alegerilor, primarul e conştient că va trebui să negocieze ori cu PSD ori cu PNL, pentru a avea o majoritate în Consiliul Local şi să-şi poată continua proiectele. "Încă nu am negociat cu nimeni, nu ştiu ce va fi. Vom vedea. Poate fi ori PSD ori, de ce nu, PNL. Eu nu am resentimente faţă de nimeni. Aşa e politica", a spus Degău.

Citiţi cum a rămas comuna Bunteşti fără Consiliu Local în articolul "Votaţi să chiulească! Comuna Bunteşti funcţionează de un an cu primarul pe post de şef de trib"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
HOTUL...................
intrebati-l cum a furat PETI motoarele de la BUTAS de la gater si sunt vecini , dar asta nu conteaza la HOTUL DE PETI ,intrebati-l cum a furat pompa de apa de la SELINA ,pe cand aveau santier la podul de la POIENI DE SUS ,politia a gasit-o la el acasa .LA PUSCARIE CU INFRACTORUL PETI ALIN ,!!!!!!!!!
Postat 28 Mai 2014, 19:27 de MOTORUL
TOT CODUL PENAL LA PARCURS
Acest PETI IOSIF ALIN omul lui POPA CORNEL a comis toate faptele prevazute de CODUL PENAL .El si prietenii lui au DISTRUS PNL-UL in BIHOR . Interlop notoriu .
Postat 28 Mai 2014, 10:15 de TEPUIT DE PETI !
HOTUL DE SUBVENTII=PETI
auzi cine vorbeste marele gunoi PETI ,HOT SI TEPAR DE MESERIE ,CUM STA CU A.P.I.A ,a inselat oamenii din POIENII DE SUS ,cu terenurile sub pretextul ca le lucreaza terenurile ,dar el le-a declarat la APIA ,pentru a incasa subventia si este vorba de 47 de hectare ,s-a verifice organele competente situatia .SA-TI FIE RUSINE PORCULE!
Postat 27 Mai 2014, 17:46 de POIENII DE JOS
bei udemeristu'
udmr este prostituata politicii din Romania ! la tampenii de genu asta sunteti fara egal !
Postat 27 Mai 2014, 05:07 de udmr=etno-business
orgye de prost gust
Nu mai inteleg, cine a fost mai ieri dimineata a trecut la celalalt, si unu urla pe celalalt mai tare ca este tradator ?! Mammaa Sfanta, cat de scurcati sunteti cu totii , USL-USD-ARD-ADA .... orgya voastra cea de toate zilele , bleeeah
Postat 26 Mai 2014, 21:33 de Crinuletz Pontescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON