URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Iulie 2013, 07:56

Votaţi să chiulească! Comuna Bunteşti funcţionează de un an cu primarul pe post de şef de trib

Votaţi să chiulească! Comuna Bunteşti funcţionează de un an cu primarul pe post de şef de trib ÎN GROPI. Rămas să gospodărească de unul singur comuna după greva consilierilor locali, primarul Sorin Degău (foto) recunoaşte că din gâlceava politică "toată lumea a avut de pierdut". Aşa au rămas sătenii din Poienii de Jos şi cei din Poienii de Sus şi cu gropile-n drumul pe care edilul îl spera asfaltat în acest an...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În comuna Bunteşti de la poalele Apusenilor, politica e chestiune importantă, "arzătoare la ordinea zilei", cum ar zice Trahanache. Cu alegeri pătimaşe, trădări şi certuri pe funcţii. Finalul? Comunitatea este de un an de zile fără cei 13 consilieri locali şi fără viceprimar. În prag de anticipate, sătenii privesc situaţia cu pragmatism. Ce nevoie mai au de atâţi pierde-vară când, iată, la fel de bine gestionează treburile şi dom' primar, de unul singur? "O cheltuială mai puţin. Şi aşa e criză", spun oamenii.

Primarul Sorin Degău nici nu se plânge, decât din politeţe. E de înţeles. Fără Consiliul Local, a cărui menire ar fi să stea cu ochii pe el, nu-l întreabă nimeni de cheltuieli. El le dispune şi tot el le urmăreşte. Atâta doar, că bugetul comunei e mai secătuit ca oricând, căci primarul este "portocaliu" şi deci de la investiţiile cu bani de la Guvern şi-a cam luat gândul...

Trădare!

Înainte de alegerile locale de anul trecut, primarul Bunteştiului, lider al democrat-liberalismului local, şi-a stabilit strategia pentru cel de-al patrulea mandat. Îl voia lângă el pe fostul său viceprimar de la Partidul România Mare, Dan Toma, cu care lucrase deja în două mandate, şi s-au înţeles de minune. Păi da, că era om de paie, trei luni pe an mergea la cules de struguri în Italia şi nu deranja afacerile primarului - aşa explică adversarii politici din USL motivul pentru care, după alegerile pe care le-au pierdut la "mustaţă", au încercat să-i strice lui Degău şustele.

Erau 6 consilieri USL, 6 consilieri PDL şi unul PRM (Toma). Singura soluţie ca useliştii să devină majoritari era să-şi atragă de partea lor pe unul din "portocalii", căruia i-au oferit pe tavă funcţia de viceprimar, promisă de şeful PDL peremistului. Cel mai uşor de convins a fost Traian Turle, mai tinerel şi neumblat într-ale politicii, căci era pentru întâia oară consilier. Turle fusese pus pe listă, culmea, tocmai de primarul Degău, care şi-a umflat astfel numărul de votanţi cu reprezentanţii comunităţii penticostale în care fratele, tatăl şi cumnatul lui Turle sunt pastori.

Ideea de a ajunge al doilea om al comunei l-a încântat pe proaspătul consilier, chiar dacă asta însemna că trebuie să-şi trădeze partidul. A acceptat oferta fără să clipească, iar la prima şedinţă a Consiliului Local a izbucnit scandalul. PDL l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe PRM-istul Toma, iar USL pe pedelistul Traian Turle, care a şi fost ales vice cu 6 voturi plus al lui, 7. La fix.

Aleşi în grevă

După şedinţă, PDL şi-a chemat Iuda la partid. "I-am dat şansa să se retragă. N-a vrut", explică Degău decizia prin care organizaţia comunală a decis excluderea lui Turle din partid. Când să-i ia şi mandatul de viceprimar, consilierii USL n-au venit, însă, la şedinţă. O vreme, spune consilierul Alin Peti (fostul candidat de primar, lider al liberalilor din Bunteşti şi director ARR la Oradea), au sperat că edilul va face un compromis şi va accepta să lucreze cu fostul său coleg de partid. Au încercat să-l convingă două luni. Dar, în final, Degău a spus pas. "Cum să lucrez cu el? A trădat, iar eu să-l las viceprimar?! Ar fi însemnat să trădez şi eu colegii de partid şi oamenii care ne-au ales", spune primarul.

Aşa a izbucnit războiul. Consilierii USL au făcut front comun cu viceprimarul rămas fără partid şi au boicotat şedinţele legislativului local iar Prefectura n-a putut decât să ia act de greva aleşilor şi să demareze în instanţă procedura de dizolvare a Consiliului, aşa cum prevede legea. Pe 8 aprilie în acest an, hotărârea judecătorească a rămas definitivă.

Blocaj? Nici gând...

În 90 de zile, deci până pe 6 iulie, Guvernul trebuia să stabilească data noilor alegeri locale parţiale. Cum însă la Bucureşti sunt alte priorităţi, termenul a fost depăşit, iar alegerile sunt încă în aer. "Ni s-a comunicat că se va stabili o dată pentru un calup de alegeri, în mai multe comune şi chiar colegii de parlamentar. Oricum, nu sunt probleme în Bunteşti, lucrurile funcţionează şi fără Consiliul Local", asigură prefectul Claudiu Pop.

La fel spune şi primarul Sorin Degău care, aşa cum prevede legea, conduce acum Primăria prin dispoziţii. Adică decide de unul singur pentru toate problemele locale, mai puţin stabilirea bugetului. Banii îi sunt limitaţi la 1/12 lunar din bugetul pe anul anterior, plus veniturile proprii din impozite şi taxe locale, dar Degău nu se plânge: "Funcţionăm normal".

Cu neajunsuri, totuşi, şi tot din cauza politicului, căci, fiind primar PDL, a fost sărit de la toate alocările. "Ne-au tăiat de la toate rectificările, ne-au blocat investiţiile. Noi n-am făcut aşa ceva", se revoltă edilul, cu gândul la boieria din "epoca portocalie", când a asfaltat mai toate uliţele, a renovat şcolile din comună, a făcut stadion, sală de sport, a modernizat dispensarul, a făcut staţie de epurare şi a introdus apa curentă în toată comuna.

Trădătorul şi dictatorul

Degău mai are o supărare: microhidrocentrala pe care voia să o ridice pe Crişul Pietros şi pentru care a obţinut finanţare europeană de 500.000 de euro. A rămas în aer şi ea, pentru că are nevoie musai de o aprobare pentru cofinanţare din partea Consiliului Local. "Am primit amânare până în august, sperăm să se organizeze alegeri până atunci", zice primarul, care pentru toate belelele îl găseşte vinovat pe trădătorul din partid. "Uitaţi pentru cine s-a dizolvat Consiliul Local şi pentru cine vom pierde banii!", izbucneşte, cu năduf.

Traian Turle spune, însă, că a avut motive întemeiate. Zice că a făcut-o în interesul comunei, căci nu mai putea suporta ideea că primarul iroseşte banii comunităţii pe "clica lui portocalie". "Toate firmele PDL sunt abonate la contractele publice. Una închiriază utilaje - în timp ce Primăria a dat un milion de lei pe utilaje proprii -, altele fac lucrări de construcţii sau curăţă păşuni, iar majoritatea contractelor sunt date prin încredinţare directă. Până şi gunoiul menajer e transportat de firma Primăriei Rieni, care e tot PDL. Ce să vă mai spun, că tot cu firme de partid a construit două poduri pe care a dat 10 milioane de lei, dintre care unul duce fix la crama lui, iar celălalt pe nicăieri? În clica asta - unde el dicta, iar ceilalţi stăteau drepţi - am intrat şi n-am mai vrut să stau", explică Turle, pregătit deja, după discurs, de campania ce stă să înceapă.

Începe bâlciul

Oamenii locului sunt, în schimb, sătui de vrajbă şi scandal. Sătenii privesc alegerile fără interesul pe care ar trebui să-l stârnească selecţia celor care, în numele lor, vor hotărî în toate problemele obştii. După un an în care Bunteştiul a supravieţuit fără consilieri, oamenii nu mai vor să audă de ei. Democraţia s-a îmbolnăvit rău la Bunteşti...

"Ce nevoie avem de consilierii ăştia? De un an n-au fost la muncă, n-au făcut nimic, decât să se certe. Dom' primar se vede că a făcut ceva, drumuri, şcoli, ei i-au băgat beţe-n roate", îşi dă cu părerea o consăteană de-a lui Turle, "trădătorul" de care n-are părere bună. "N-a fost deloc frumos ce a făcut. Să trădezi un om care te-a ajutat...", dă din cap a dezaprobare femeia. Iar părerea pare să fie răspândită în Poienii de Sus, Poienii de Jos şi satul Bunteşti, "reşedinţa" comunei. "Sunt doar o cheltuială în plus, acum când e criză. Primarul nostru conduce singur Primăria şi n-am avut probleme. Acum va fi din nou scandal", prevede un alt sătean bâlciul ce se va isca odată cu debutul campaniei electorale.

Între timp, surzi la "gura lumii", beligeranţii din PDL şi USL şi-au stabilit deja combatanţii pentru noile alegeri. Sunt, cu mici excepţii, aceiaşi ca la alegerile precedente, când 5000 de oameni i-au votat ca să chiulească de la slujbă...


VICE JUDECAT
La lucru nu, la evaziune da

La scurt timp după ce a fost exclus din PDL, fostul viceprimar Traian Turle a fost reţinut pentru 24 de ore, alături de un afacerist din localitate, Gheorghe Eugen Fericean, şi de maramureşeanul Cristian Marius Petre, în urma unei operaţiuni de amploare a poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor, sub coordonarea procurorilor beiuşeni.

Cei trei erau acuzaţi că au achiziţionat alcool dublu rafinat, fără forme legale, de la diverşi furnizori, pe care ulterior l-au vândut fără documente fitoterapeuţilor din localitate care prepară şi vând tincturi din plante medicinale. În urma operaţiunii, au fost confiscaţi 500 litri alcool dublu rafinat, precum şi 7.500 lei, bani rezultaţi din vânzarea ilicită.

Pe 17 iulie a.c., Turle, Fericean şi Petre au fost trimişi în judecată. "A fost un dosar politic, pentru mine e clar. De aceea am insistat eu să se trimită dosarul în instanţă, că n-am încredere în miliţieni şi procurori. Am recunoscut că am cumpărat marfă fără acte, am plătit accizele, acum aştept să se pronunţe instanţa", susţine Turle.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
frustratule
auzi tu bradatanule care spui prostii ,care ai acm ce manca datorita stii tu cui adica pnl ului tu care aTUNCI CAND ERAI LA PNL AI VRUT NUMA FUNCTII DAR NU AI FOST IN STARE DE NIMIC TOATA VIATA TA TEA IMBRACAT MATA PANA AI TERMINAT LICEUL CRED CA TE REGASESTI IN ACEASTA DESCRIERE TU BRADATANULE CARE DE FAPT STAI IN CHISCAU HAI SI CANDIDEAZA ACUM IN BRADET CAND NU MAI AI PE NIMENI DECAT PE MAICATA PUPINCURISTULE DACA NU TE ANGAJA POPA CORNEL LA APE ERAI MURITOR DE FOAME FRAIERE FRUSTRAT SI TU TE AFLI SA POSTEZI COMENTARII DE PETI SAU DE PNL ACESTIA DIN URMA DANDUTI PITA FRAIERE
Postat 30 Decembrie 2013, 16:32 de tot un bradatan
SAIVANU=15000 EURO
TURLE vorbeste de licitatii trucate si lucrari cu incredintare directa,dar cand el a luat lucrarea din PADIS ,mai exact saivanul bradatanilor cu incredintare directa in valoare de aprox 15000 de EURO ,a castigat-o pe bune ,de asta nu pomeneste nimic ,unde a facut profit net 10000,oricine isi da seama ca nu valora atata ,cine i-a bagat lui in buzunar 10000 de euro ,nu tot primarul ,acum nu mai este bun SORIN DEGAU si alte cate avantaje ,asta n-a facut in viata lui decat lucruri ilicite si credite false obtinute de la diverse banci cu acte false ,cu carti de munca false ,el nu a avut carte de munca niciodata ,nu a mai muncit o zi in viata lui nicaieri,numai cu comert de asta ambulant s-aocupat tot timpul si vrea sa ajunga primar .sa TRAIASCA TRAFICANTII DE ALCOOL
Postat 03 August 2013, 02:07 de UN BRADATAN
HAHAHA
TOTI rostiti numele lui ALIN PETI! nu mai puteti de invidie..... :)) omul e de invidiat , intr-adevar! dar stiti ce? macar atunci cand are de transmis un ms in public stie ce are de spus, nu vine cu ,,biletel de acasa\\'\\', asa cum fac altii aflati la conducereea comunei. :))
Postat 01 August 2013, 13:27 de xxx
hotilor
ascultati voi hotilor din com Buntesti care ati condus spre faliment aceasta comuna;vremea voastra a apus de mult ,sa vad cine mai are nebunia sa va voteze .?Ati furat de nu va fost rusine si voi aratati pe cineva ca fura ,banditilor. Voi trai sa vad banditii astia inchisi si casele lor executate silit ,sunt sigur de asta.Degau este de domeniul trecutului deja, nu mai poate sa faca nimic in sensul asta pt ca altfel va sfarsi la penitenciar acolo unde se pregateste sa ajunga dupa cum veti vedea in scurt timp.ZOrnaie catusele pt voi fraierilor, ma refer la DEgau sorin ,Urteche cosmin si alti din primarie care huzuresc pe banii nostri. Hotilor mai aveti 2 ani jumate de libertate cel multASA sa va ajute D-zeu
Postat 30 Iulie 2013, 22:05 de anonim
Mare-i CIOLANUL in Buntesti
Mare-i ,,CIOLANUL\'\' in Buntesti ,dar se pare ca , ,,CAINII CARE JINDUIESC LA EL\'\' ! sunt prea multi !
Postat 30 Iulie 2013, 13:10 de nic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON