URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Septembrie 2022, 08:03

La bine și la greu... Două asistente de la un spital din Bihor, prinse că au „dosit” o probă de la un șofer băut la volan

La bine și la greu... Două asistente de la un spital din Bihor, prinse că au „dosit” o probă de la un șofer băut la volan foto: arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două asistente de la Spitalul orăşenesc Aleşd au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului local după ce au încercat să scape de răspundere un şofer prins băut la volan, soţul uneia dintre ele. 

Femeile au înlocuit eprubetele în care se afla o a doua probă de sânge recoltată de la bărbat cu altele, în care se afla sânge prelevat între timp de la soţie. Au uitat să înlocuiască, însă, recipientele cu prima mostră luată de la şofer, cu o oră mai devreme, iar diferenţa uriaşă dintre rezultatele analizelor a trezit suspiciunile poliţiştilor...

Tras pe dreapta

Potrivit rechizitoriului făcut public de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd la solicitarea BIHOREANULUI, incidentul s-a produs în noaptea de 18 spre 19 iunie 2019 la Compartimentul de Urgenţă al spitalului din Aleşd, unde poliţiştii au ajuns cu un şofer pe care îl găsiseră băut la volan, în trafic, în Şuncuiuş. 

Aparatul etilotest a indicat că bărbatul avea o alcoolemie de dosar penal, 0,62 ml/l alcool pur în aerul expirat, însă doar rezultatul analizei de sânge este probă într-un proces, motiv pentru care aveau nevoie de probe biologice. 

Procedura a fost realizată la spital de asistenta Cristina Urs, aflată în acea noapte de gardă. Ea fost cea care a desigilat trusa specială pentru astfel de cazuri şi tot ea a recoltat mostrele biologice, zic anchetatorii. 

În trusă se află patru eprubete înseriate, câte două pentru prima şi respectiv pentru a doua probă de sânge, care se recoltează la o oră distanţă. Femeia a luat eprubetele şi, apoi, a prelevat sânge în primele două. În acest timp, în încăpere a apărut o colegă a sa de la secţia de îngrijiri paliative, Gabriela Ardelean. Era soţia şoferului, după cum aveau să afle mai târziu poliţiştii. 

Manevra

După prima "înţepătură", şoferul, Mircea Ardelean, şi cei doi poliţişti cu care a venit au ieşit în curtea spitalului. Cristina Urs şi Gabriela Ardelean au rămas în camera de gardă unde, spun procurii, Urs i-ar fi recoltat sânge colegei în celelalte două eprubete din trusă, după care a pus recipientele într-unul din buzunarele halatului.

După o oră, poliţiştii şi şoferul au revenit în cabinet, pentru a doua probă. Asistenta Urs a umplut alte două eprubete, le-a pus în buzunarul gol şi s-a dus la geam, pe pervazul căruia a lăsat trusa de recoltare. Aici, însă, a introdus recipientele cu sângele colegei, nu cu al şoferului, apoi a sigilat pachetul şi l-a predat poliţiştilor. 

Probele de sânge au fost duse la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor, unde au fost analizate a doua zi. Rezultatele au fost surprinzătoare, căci prima probă biologică indica o alcoolemie de 1,72 grame la mie în sânge, ca după o sticlă de vin, în timp ce a doua a fost 0. Ca şi cum şoferul n-ar fi băut absolut nimic! Crezând că e o greşeală, analiza a fost repetată, dar rezultatul a fost acelaşi, câtă vreme sângele provenea din aceeaşi mostră.

La judecată

Cum într-o oră şoferul n-ar fi avut cum să se trezească de tot din beţie, poliţiştii şi-au dat seama că au fost păcăliţi. În rechizitoriul transmis BIHOREANULUI, anchetatorii nu au dezvăluit cum s-au prins că probele de sânge ale şoferului au fost înlocuite chiar de asistente. În schimb, au arătat că soţia bărbatului a fost îndărătnică şi i-a încurcat, refuzând să le pună la dispoziţie încă o probă biologică, pentru a se stabili dacă sângele din eprubetele înlocuite îi aparţinea. Iar asta nici după ce i s-a cerut s-o facă prin dispoziţie judecătorească!

Chiar şi fără acea analiză, pe 8 august anul acesta, ambele asistente au fost trimise în judecată. Cristina Urs este acuzată de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi sustragere de probe, iar Gabriela Ardelean a fost inculpată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la sustragerea de probe, plus nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, din cauza refuzului de a oferi noi probe biologice. 

Cât despre şofer, nici acesta n-a scăpat. A fost trimis şi el în judecată, doar pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, căci anchetatorii n-au reuşit să demonstreze că a avut ştiinţă despre uneltirile nevestei, din moment ce nici n-a fost cu ea. Un exemplu veritabil de "la bine şi la greu"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON