Ordinul său era mai presus de lege. Aşa spun procurorii DNA Oradea despre fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, comisarul şef Gheorghe Sava, pe care săptămâna trecută l-au trimis în judecată pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Ancheta a pornit la reclamaţia unui paznic de vânătoare căruia, în vara lui 2012, ofiţerul i-a confiscat arma şi l-a acuzat de o faptă pe care n-a comis-o, după ce omul îl surprinsese la braconaj împreună cu amicii săi. Rechizitoriul arată că abuzul nu a fost unul izolat, fiindcă poliţistul acţiona condus aproape numai după propriul interes.
Unde dai...
Şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (SAEST) Bihor, comisarul şef Gheorghe Sava, a devenit cunoscut în urmă cu 13 ani. În aprilie 2001, tânăr locotenent fiind, a împuşcat în cap un urmărit general care încerca să scape de un filtru al Poliţiei organizat în Gara Velenţa. Acuzat la acea vreme de abuz de către apărători ai drepturilor omului, Sava a fost scos însă nevinovat de Parchetul Militar.
Ulterior, controversele în jurul şefului SAEST s-au înmulţit, ofiţerul fiind anchetat în mai multe rânduri, ba pentru braconaj, ba pentru agresarea şi ameninţarea cu arma a celor ce refuzau să declare şi ce n-au făcut. De fiecare dată, cercetările împotriva sa au fost închise fără să fie tras la răspundere, concluzia fiind mereu aceeaşi: acuzaţiile nu se confirmă.
Totuşi, în noiembrie 2012, un nou dosar de abuz, înregistrat de astă dată la Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea, avea să demonstreze că suspiciunile la adresa comisarului şef nu erau lipsite de temei. Pornind de la un dosar de braconaj deschis iniţial pe numele unui paznic de vânătoare din Cluj, Mircea Neag, reclamat de însuşi Sava, procurorii au descoperit că paznicul era în realitate nevinovat, cel cu musca pe căciulă fiind, de fapt, poliţistul.
La intimidare
Faptele descrise în rechizitoriul procurorilor DNA s-au derulat în noaptea de 22/23 august 2012 - când Gheorghe Sava, Lucian Chindlea, şeful Serviciului Teritorial de Construcţii, şi încă un amic de-al lor, patronul pensiunii Ardealul din Padiş, Cristian Matei - şi-ar fi încercat norocul pe un fond de vânătoare din judeţul Cluj, fără să aibă autorizaţie, cu o maşină cu proiector luminos pe capotă şi dotaţi cu sistem de termoviziune, pentru vedere pe timp de noapte. Legea încadrează o asemenea acţiune la braconaj, vânătoarea nocturnă fiind permisă doar la pas, cu pândă în locuri fixe şi fără accesorii de genul proiectoarelor ori sistemelor de termoviziune, interzise cu desăvârşire.
Surprinşi de paznic, Sava a reacţionat în forţă, spun anchetatorii: a ridicat arma paznicului şi l-a dat pe mâna unor colegi, vrând să-l intimideze ca să nu-i mai ia la întrebări pe el şi pe cei doi tovarăşi ai săi, inventând apoi versiunea potrivit cărora ei ar fi fost urmăritorii, Chindlea fiind administrator al unui fond cinegetic vecin.
Surprize, surprize
Acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă pedepsită de lege cu închisoare între 3 şi 15 ani, ofiţerul a primit interdicţia de a părăsi ţara şi a fost obligat să-şi predea, până la finalizarea anchetei, toate cele 12 arme (!) pentru care deţinea autorizaţii legale. Aşa s-a descoperit, întâmplător, că una dintre acestea nici nu figura în registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării, unde proprietarii sunt obligaţi să le declare. "Practic, o armă letală pe care o deţinea poliţistul nici nu exista. Ea s-a aflat timp de 6 ani pe teritoriul României, fără să fi figurat în nicio evidenţă", au explicat surse judiciare gravitatea faptei.
Cu sprijinul ofiţerilor DGA şi al celor de la SIPI, procurorii au extins cercetările. Aşa au aflat că arma cu pricina, o puşcă de vânătoare performantă, fusese adusă în 2008 din Olanda de către fiul cel mare al ofiţerului, George, care nu a observat că seria de pe armă fusese trecută greşit în documentele de provenienţă.
Uite arma, nu e arma
În loc să rezolve legal problema, Sava jr. a apelat la tatăl său, care a rezolvat-o în felul său, vizându-i în fals permisul de armă pentru a atesta că era în perfectă legalitate. Evident, puşca n-a văzut-o nimeni, subalternii şefului Serviciului Arme neîndrăznind să-i ceară s-o aducă la sediu pentru verificări, procedură obligatorie atât la cumpărare, cât şi ulterior, la fiecare avizare a permisului de port armă.
Ofiţerul nu a prezentat puşca nici în 2012, când permisul de armă al fiului său trebuia din nou avizat, şi nici în 2013, când - din cauza unui scandal - juniorul a ajuns suspect la Poliţie, şi era obligat s-o lase până la finalizarea anchetei în custodia unui armurier autorizat. Ca să n-o predea, poliţistul a cumpărat-o formal şi a trecut-o pe permisul său, avizând în fals legalitatea tranzacţiei. Din nou fără ca arma să fi fost verificată de vreunul din subalternii săi, fără să fi existat măcar o cerere înregistrată, darămite documentele obligatorii în aceste situaţii.
În sluja amicilor
Comisarul şef şi-a folosit funcţia nu doar în interesul său, ci şi al amicilor. Unul dintre ei este Sandu Juhas, paznic de vânătoare în cadrul Asociaţiei Cervus Elaphus din Oradea. Pe 16 decembrie anul trecut, acestuia i-a expirat valabilitatea permisului pentru puşca de vânătoare şi a neglijat s-o reînnoiască, motiv pentru care risca să rămână fără armă, căci fapta constituie infracţiune, mai ales că Juhas nici nu o predase unui armurier autorizat.
Învăţat de ofiţer, spun procurorii, Juhas a vândut arma, tot de ochii lumii, preşedintelui Asociaţiei, Traian Păşcuţ. "Păşcuţ a formulat cererea de procurare a armei la data de 7 octombrie şi în aceeaşi zi Sava Gheorghe i-a eliberat autorizaţia de procurare pentru ca abia după o lună să declanşeze cercetările faţă de Juhas, dându-i timp ca în această perioadă să-şi protejeze arma", se arată în rechizitoriul DNA.
Şpagă mascată
O altă afacere penală a şefului SAEST vizează o tranzacţie dubioasă pe care a perfectat-o cu notarul Florin Pană. Pe 8 ianuarie 2010, apartamentul acestuia a fost jefuit, hoţii luând, între altele, şi trei arme de vânătoare cu toată muniţia aferentă. În timpul cercetărilor, poliţiştii au găsit sub patul din dormitorul notarului încă o armă, pe care acesta o uitase acolo după o partidă de vânătoare, şi pe care hoţii nu o găsiseră.
Deşi în aceste cazuri legea prevede suspendarea permisului de deţinere şi port armă pe o perioadă de 6 luni, plus amendă între 2.000 şi 5.000 lei, Pană a fost iertat, iar după prinderea hoţilor, în septembrie 2010, i-au fost restituite şi puştile. Câteva luni mai târziu, una dintre armele notarului ajungea la şeful SAEST, tranzacţia fiind disimulată printr-un contract încheiat între notar şi fratele poliţistului, Cristian Sava. Deşi preţul negociat pentru armă a fost de 1.200 euro, ofiţerul a plătit doar 400 euro, iar apoi a vândut-o cu 1.500 euro.
"Pană nu a făcut vreun demers să recupereze restul sumei", spun procurorii DNA, care arată că prin această afacere poliţistul a câştigat 2.300 euro, despre care se bănuieşte că ar fi fost recompensa pentru "indulgenţa" de a nu-l fi amendat şi de a nu-i suspenda permisul.
Jos armele!
Chemat să dea explicaţii în faţa procurorilor DNA, comisarul şef Gheorghe Sava a refuzat să vorbească, rezervându-şi dreptul la tăcere. Înlocuit la şefia SAEST anul trecut, când fusese pus sub urmărire penală, săptămâna trecută ofiţerul a fost trimis în judecată, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, plus fals intelectual.
Verdictul aparţine judecătorilor, care deocamdată au decis ca ofiţerul să fie judecat sub control judiciar, interzicându-i să ia legătura cu vreunul dintre martorii din dosar ori să părăsească ţara. În cazul în care acuzaţiile vor fi confirmate de instanţă, aceste interdicţii sunt, totuşi, cea mai mică problemă a lui Sava. Nu de alta, dar îşi riscă nu doar gradele şi uniforma, ci şi libertatea.
CU TUPEU
Furt prin omisiune
Abuzurile comisarului şef Gheorghe Sava nu s-au limitat la cazurile probate de procurorii DNA Oradea. BIHOREANUL a aflat că ofiţerul a mai fost cercetat şi pentru modul în care a ajuns în posesia unor arme de vânătoare care aparţinuseră controversatului om de afaceri Viorel Popa (foto), patronul grupului Cibela.
Condamnat definitiv în 2010 la 7 ani de închisoare cu executare într-un dosar de fraudă bancară, Popa a fost obligat să predea armele înainte de a fi încarcerat. Iniţial, acestea fuseseră păstrate la Poliţie, dar din 2011, după modificarea Legii privind regimul armelor, ele trebuiau transferate la un armurier autorizat, în caz contrar, după trecerea unei perioade de graţie, urmând să fie vândute la licitaţie.
Profitând de unele lacune legislative, şi anume că nu era obligat să anunţe proprietarii armelor despre noile reglementări, Sava a aşteptat trecerea perioadei de graţie, după care puştile afaceristului încarcerat au fost vândute la o licitaţie formală, la preţ de nimic, cele mai valoroase ajungând tocmai la şeful SAESP.
Viorel Popa a aflat de tărăşenie de la procurorii DNA anul trecut, în timpul cercetărilor demarate împotriva ofiţerului. Dar, pentru că poliţistul s-a acoperit de hârtii, în cele din urmă cazul a fost clasat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.