URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2014, 09:53

Jupânul de la Arme: De ce a fost trimis în judecată comisarul şef Gheorghe Sava, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţie

Jupânul de la Arme: De ce a fost trimis în judecată comisarul şef Gheorghe Sava, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţie BĂIATU' LU' TATA. Pasiunea cinegetică a comisarului şef Gheorghe Sava (foto dreapta) a moştenit-o şi fiul său mai mare, George (foto stânga). BIHOREANUL a aflat că Sava jr. racolează străini pentru partidele de vânătoare desfăşurate în Bihor, încasând comisioane de până la 20% din sumele vărsate de aceştia în contul organizatorilor pentru cazare, eliberarea autorizaţiilor şi trofee
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordinul său era mai presus de lege. Aşa spun procurorii DNA Oradea despre fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, comisarul şef Gheorghe Sava, pe care săptămâna trecută l-au trimis în judecată pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual.  

Ancheta a pornit la reclamaţia unui paznic de vânătoare căruia, în vara lui 2012, ofiţerul i-a confiscat arma şi l-a acuzat de o faptă pe care n-a comis-o, după ce omul îl surprinsese la braconaj împreună cu amicii săi. Rechizitoriul arată că abuzul nu a fost unul izolat, fiindcă poliţistul acţiona condus aproape numai după propriul interes.

Unde dai...

Şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (SAEST) Bihor, comisarul şef Gheorghe Sava, a devenit cunoscut în urmă cu 13 ani. În aprilie 2001, tânăr locotenent fiind, a împuşcat în cap un urmărit general care încerca să scape de un filtru al Poliţiei organizat în Gara Velenţa. Acuzat la acea vreme de abuz de către apărători ai drepturilor omului, Sava a fost scos însă nevinovat de Parchetul Militar.

Ulterior, controversele în jurul şefului SAEST s-au înmulţit, ofiţerul fiind anchetat în mai multe rânduri, ba pentru braconaj, ba pentru agresarea şi ameninţarea cu arma a celor ce refuzau să declare şi ce n-au făcut. De fiecare dată, cercetările împotriva sa au fost închise fără să fie tras la răspundere, concluzia fiind mereu aceeaşi: acuzaţiile nu se confirmă.

Totuşi, în noiembrie 2012, un nou dosar de abuz, înregistrat de astă dată la Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea, avea să demonstreze că suspiciunile la adresa comisarului şef nu erau lipsite de temei. Pornind de la un dosar de braconaj deschis iniţial pe numele unui paznic de vânătoare din Cluj, Mircea Neag, reclamat de însuşi Sava, procurorii au descoperit că  paznicul era în realitate nevinovat, cel cu musca pe căciulă fiind, de fapt, poliţistul.

La intimidare

Faptele descrise în rechizitoriul procurorilor DNA s-au derulat în noaptea de 22/23 august 2012 - când Gheorghe Sava, Lucian Chindlea, şeful Serviciului Teritorial de Construcţii, şi încă un amic de-al lor, patronul pensiunii Ardealul din Padiş, Cristian Matei - şi-ar fi încercat norocul pe un fond de vânătoare din judeţul Cluj, fără să aibă autorizaţie, cu o maşină cu proiector luminos pe capotă şi dotaţi cu sistem de termoviziune, pentru vedere pe timp de noapte. Legea încadrează o asemenea acţiune la braconaj, vânătoarea nocturnă fiind permisă doar la pas, cu pândă în locuri fixe şi fără accesorii de genul proiectoarelor ori sistemelor de termoviziune, interzise cu desăvârşire.

Surprinşi de paznic, Sava a reacţionat în forţă, spun anchetatorii: a ridicat arma paznicului şi l-a dat pe mâna unor colegi, vrând să-l intimideze ca să nu-i mai ia la întrebări pe el şi pe cei doi tovarăşi ai săi, inventând apoi versiunea potrivit cărora ei ar fi fost urmăritorii, Chindlea fiind administrator al unui fond cinegetic vecin.

Surprize, surprize

Acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă pedepsită de lege cu închisoare între 3 şi 15 ani, ofiţerul a primit interdicţia de a părăsi ţara şi a fost obligat să-şi predea, până la finalizarea anchetei, toate cele 12 arme (!) pentru care deţinea autorizaţii legale. Aşa s-a descoperit, întâmplător, că una dintre acestea nici nu figura în registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării, unde proprietarii sunt obligaţi să le declare. "Practic, o armă letală pe care o deţinea poliţistul nici nu exista. Ea s-a aflat timp de 6 ani pe teritoriul României, fără să fi figurat în nicio evidenţă", au explicat surse judiciare gravitatea faptei.

Cu sprijinul ofiţerilor DGA şi al celor de la SIPI, procurorii au extins cercetările. Aşa au aflat că arma cu pricina, o puşcă de vânătoare performantă, fusese adusă în 2008 din Olanda de către fiul cel mare al ofiţerului, George, care nu a observat că seria de pe armă fusese trecută greşit în documentele de provenienţă.

Uite arma, nu e arma

În loc să rezolve legal problema, Sava jr. a apelat la tatăl său, care a rezolvat-o în felul său, vizându-i în fals permisul de armă pentru a atesta că era în perfectă legalitate. Evident, puşca n-a văzut-o nimeni, subalternii şefului Serviciului Arme neîndrăznind să-i ceară s-o aducă la sediu pentru verificări, procedură obligatorie atât la cumpărare, cât şi ulterior, la fiecare avizare a permisului de port armă.

Ofiţerul nu a prezentat puşca nici în 2012, când permisul de armă al fiului său trebuia din nou avizat, şi nici în 2013, când - din cauza unui scandal - juniorul a ajuns suspect la Poliţie, şi era obligat s-o lase până la finalizarea anchetei în custodia unui armurier autorizat. Ca să n-o predea, poliţistul a cumpărat-o formal şi a trecut-o pe permisul său, avizând în fals legalitatea tranzacţiei. Din nou fără ca arma să fi fost verificată de vreunul din subalternii săi, fără să fi existat măcar o cerere înregistrată, darămite documentele obligatorii în aceste situaţii.

În sluja amicilor

Comisarul şef şi-a folosit funcţia nu doar în interesul său, ci şi al amicilor. Unul dintre ei este Sandu Juhas, paznic de vânătoare în cadrul Asociaţiei Cervus Elaphus din Oradea. Pe 16 decembrie anul trecut, acestuia i-a expirat valabilitatea permisului pentru puşca de vânătoare şi a neglijat s-o reînnoiască, motiv pentru care risca să rămână fără armă, căci fapta constituie infracţiune, mai ales că Juhas nici nu o predase unui armurier autorizat.

Învăţat de ofiţer, spun procurorii, Juhas a vândut arma, tot de ochii lumii, preşedintelui Asociaţiei, Traian Păşcuţ. "Păşcuţ a formulat cererea de procurare a armei la data de 7 octombrie şi în aceeaşi zi Sava Gheorghe i-a eliberat autorizaţia de procurare pentru ca abia după o lună să declanşeze cercetările faţă de Juhas, dându-i timp ca în această perioadă să-şi protejeze arma", se arată în rechizitoriul DNA.

Şpagă mascată

O altă afacere penală a şefului SAEST vizează o tranzacţie dubioasă pe care a perfectat-o cu notarul Florin Pană. Pe 8 ianuarie 2010, apartamentul acestuia a fost jefuit, hoţii luând, între altele, şi trei arme de vânătoare cu toată muniţia aferentă. În timpul cercetărilor, poliţiştii au găsit sub patul din dormitorul notarului încă o armă, pe care acesta o uitase acolo după o partidă de vânătoare, şi pe care hoţii nu o găsiseră.

Deşi în aceste cazuri legea prevede suspendarea permisului de deţinere şi port armă pe o perioadă de 6 luni, plus amendă între 2.000 şi 5.000 lei, Pană a fost iertat, iar după prinderea hoţilor, în septembrie 2010, i-au fost restituite şi puştile. Câteva luni mai târziu, una dintre armele notarului ajungea la şeful SAEST, tranzacţia fiind disimulată printr-un contract încheiat între notar şi fratele poliţistului, Cristian Sava. Deşi preţul negociat pentru armă a fost de 1.200 euro, ofiţerul a plătit doar 400 euro, iar apoi a vândut-o cu 1.500 euro.

"Pană nu a făcut vreun demers să recupereze restul sumei", spun procurorii DNA, care arată că prin această afacere poliţistul a câştigat 2.300 euro, despre care se bănuieşte că ar fi fost recompensa pentru "indulgenţa" de a nu-l fi amendat şi de a nu-i suspenda permisul.

Jos armele!

Chemat să dea explicaţii în faţa procurorilor DNA, comisarul şef Gheorghe Sava a refuzat să vorbească, rezervându-şi dreptul la tăcere. Înlocuit la şefia SAEST anul trecut, când fusese pus sub urmărire penală, săptămâna trecută ofiţerul a fost trimis în judecată, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, plus fals intelectual.

Verdictul aparţine judecătorilor, care deocamdată au decis ca ofiţerul să fie judecat sub control judiciar, interzicându-i să ia legătura cu vreunul dintre martorii din dosar ori să părăsească ţara. În cazul în care acuzaţiile vor fi confirmate de instanţă, aceste interdicţii sunt, totuşi, cea mai mică problemă a lui Sava. Nu de alta, dar îşi riscă nu doar gradele şi uniforma, ci şi libertatea.


CU TUPEU
Furt prin omisiune

06_Viorel_Popa_bihoreanul.jpgAbuzurile comisarului şef Gheorghe Sava nu s-au limitat la cazurile probate de procurorii DNA Oradea. BIHOREANUL a aflat că ofiţerul a mai fost cercetat şi pentru modul în care a ajuns în posesia unor arme de vânătoare care aparţinuseră controversatului om de afaceri Viorel Popa (foto), patronul grupului Cibela.

Condamnat definitiv în 2010 la 7 ani de închisoare cu executare într-un dosar de fraudă bancară, Popa a fost obligat să predea armele înainte de a fi încarcerat. Iniţial, acestea fuseseră păstrate la Poliţie, dar din 2011, după modificarea Legii privind regimul armelor, ele trebuiau transferate la un armurier autorizat, în caz contrar, după trecerea unei perioade de graţie, urmând să fie vândute la licitaţie.

Profitând de unele lacune legislative, şi anume că nu era obligat să anunţe proprietarii armelor despre noile reglementări, Sava a aşteptat trecerea perioadei de graţie, după care puştile afaceristului încarcerat au fost vândute la o licitaţie formală, la preţ de nimic, cele mai valoroase ajungând tocmai la şeful SAESP.

Viorel Popa a aflat de tărăşenie de la procurorii DNA anul trecut, în timpul cercetărilor demarate împotriva ofiţerului. Dar, pentru că poliţistul s-a acoperit de hârtii, în cele din urmă cazul a fost clasat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
cine@yahoo.com
cine sa-l testeze psihologic, psiholoaga aia care era fiica de politist , alu ceva smecher de la circulatie, mirel colonel, si au prins-o luand spaga ?daca aia i-a testat pa toti de acolo, e jaleeeeeeeeeee, mareeeeeeeee
Postat 21 Iulie 2014, 16:56 de CINE
nu-i facuta nestiuta
Sunt curios la cine au ajuns celelalte arme a lui Popa si la ce pret. Oare? Nici usturoi n-au mancat si nici gura nu le miroase, celor care au intrat in posesia acestor arme, pe mai nimic.
Postat 20 Iulie 2014, 09:00 de unul neinregimentat
@austriacul
Pai nu a fost testat psihologic..daca era testat la modul serios..se termina totul de mult..
Postat 19 Iulie 2014, 22:00 de acidutzu
DE CE FOSTII POLITISTI ISI PERMIT ORICE??1
In Campani este un PATRON - FOST POLITIST - care APROVIZIONEAZA CU ACTE FALSE TOATA MAFIA LEMNULUII din judetul bihor. PATRON LA SC PETDRAG SRL . emite lunar FACTURI SI AVIZE DE ZECI DE MILIARDE de pe tot felul de firme facute pe tiganii de la Vascau. DNA SA INTRE PE FILIERA CA ASA NU SE MAI POATE ! semnat: 3 patroni de firme care au trimis 15 oameni angajati cu acte acasa datorita concurentei ilegale facuta de acest excscroc !
Postat 18 Iulie 2014, 11:40 de dudu
@austriacul
nu mai postati nimic, fratilor. personalitatea multipla a puiutului iese la iveala. cand a fost testat psihologic ultima data? nu de alta dar sa nu -l avem pe constiinta, sa pateasca ceva, mititelul. ca atunci cand trebuia retinut si a facut comotie cerebrala, ca sa scape de bulau.
Postat 18 Iulie 2014, 00:08 de neica nimeni
Amin
Dumnezeu nu culcate....vorba ungurului!!! CHIAR MERITAI MAI PUIULE SA TI SE INTAMPLE ASTA!!!
Postat 17 Iulie 2014, 22:10 de puiu
ptr austriac
Ma gunoiule,oricine-ai fi,dupa felul in care te exprimi esti cel mult o zdreanta,un retardat complexat,un jeg de doi bani pe care l-a nascut ma-sa la sase luni .(....)
Postat 17 Iulie 2014, 20:09 de un roman
At
A se întâmpla când Țăranul cu șapte clase ajunge șef ,ies îneacă-n neuroni (...) Un jeg penal spun totii din instituția ,unor de ultima spiță (sifonari) l-au ținut in funcție
Postat 17 Iulie 2014, 18:31 de Austriacul
Teodor
La serviciul arme se intampla ce nu se intampla nicaieri. Depui documente si nu iti da nimeni nici un numar de inregistrare ceea ce este total incorect. Pe cand un serviciu civilizat in slujba cetateanului cu inregistrarea documentelor depuse ?
Postat 17 Iulie 2014, 17:42 de Peret
un tzaran nesimtzit
era de o mojicie fara seaman, acest Sava, un tzaran pruost si fara maniere, un grobian de cea mai joasa speta. un infumurat, daca vizai permisul iti lasa impresia ca cine stie ce favoare iti face, las' ca bine-a ajuns !
Postat 17 Iulie 2014, 16:15 de Agentul Termic
Cervus Elaphus
A pierit pe limba lui. S-a facut un dublu act de justitie, divina si pamanteana. Limba lui catifelata ( cu pete maro ) si politrucii ( in fata carora avea vertebre din latex ), nu i-au mai fost de niciun folos. Dreptatea divina si regulile pamantesti au triumfat. Deh... ce poti zice? Ce poti face? N-ai ce zice, n-ai ce face, Muiutule!
Postat 17 Iulie 2014, 15:00 de Dacian@Daniel
????????
Sandu a murit nevinonat in gara Velenta,l-a impuscat in cap fara somatie, a motivat c-a tras la piciore, dar Sandu cazuse ...RIP Sandule ,erai un baiat nemaipomenit!!
Postat 17 Iulie 2014, 14:40 de gheorghe@sandor
foamnea-n gat
Ce fatau are Sava asta! Mama, ce muian are! Dar ce cusma de neam prost poarta pe cap...Normal-i oare?
Postat 17 Iulie 2014, 12:54 de Cap Mare
la bulau
DAR CINEI SAVA ALA DIN MIJLOKUL FOTOGRAFIEI ,MAI MULTA MINTE ARE MISTRETU
Postat 17 Iulie 2014, 10:36 de dorel
Un om intre soareci
Mai sunt si oameni cinstiti in tara asta... pacat ca sunt pe cale de disparitie. Altfel, genul acesta de dinozauri nu-si fac niciodata probleme. Oare cand o sa scoatem toti capul din nisip, sa-i aratam cu degetul pe cei care se imbuiba din bunul public?
Postat 17 Iulie 2014, 10:19 de Pechea Dorina
Platiti taxe boilor!
Platiti salarii la toti p*litistii astia .. lol! Numa bine primiti in schimb: abuzuri, spagarie, batiae de joc...
Postat 17 Iulie 2014, 10:04 de Platiti taxe boilor!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON