URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2015, 11:43

Jos pălăria!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la eşecul referendumului pentru Oradea Mare încoace, o mână de orădeni confirmă actualitatea unei străvechi zicale: ce nu te omoară te întăreşte.

Zeci, sute de oameni au înţeles nu doar cât de temerară a fost, ci şi cât de profitabilă putea fi ideea - nu pentru primar, care şi-a asumat un risc şi o muncă în plus, ci pentru ei înşişi, pentru familiile lor, pentru joburile ori afacerile lor, pentru urbea întreagă - şi au acţionat pe cont propriu, fără nicio legătură cu Primăria ori cu partidul din care edilul face parte, pentru a le explica altora beneficiile proiectului. Unii au donat timp (cunosc un tip care şi-a luat concediu pentru a face voluntariat), alţii bani pentru campanie (cineva şi-a făcut brelocuri cu logoul Oradea Mare, altcineva un banner pe un local), mulţi au încercat să-şi lămurească prietenii, vecinii cunoscuţi şi concitadinii necunoscuţi să voteze pentru ca referendumul să fie validat.

Din motivele deja cunoscute – nepăsare, talibanism de partid, încrâncenări şi îngrijorări etniciste, dar şi prostie – rezultatul e cel ştiut: n-a fost să fie.

În loc să renunţe la viaţa comunitară, să constate resemnaţi că "n-ai cu cine" şi să-şi vadă de ale lor la fel de egoişti şi indolenţi precum majoritatea absentă, câţiva tineri au decis totuşi contrariul. Că trebuie să lupte cu inerţia! Aşa s-a născut pe Facebook - şi nu pentru că acolo viaţa e virtuală, ci doar fiindcă asigură cea mai iute comunicare - grupul "Oradea suntem noi".

Iniţiat de câţiva tineri nebăgaţi prin partide (nu că asta ar fi dezonorant) sau frustraţi de rateuri profesionale (ba cu joburi decente ori cariere promiţătoare), în doar două săptămâni nucleul a adunat peste 12.000 de orădeni. Care politician ar fi în stare de aşa performanţă? Care partid s-ar putea lăuda cu aşa mobilizare?

Într-un oraş în care, ne place sau nu să recunoaştem, noul înspăimântă, în care populaţia s-a simţit mai confortabil păşind peste tencuielile picate de pe faţade decât între schelele pentru renovarea lor, în care îndrăzneala stârneşte bârfă, inteligenţa invidie, munca repulsie, hărnicia nedumerire, ordinea revoltă şi perseverenţa ură, aceşti orădeni vor ca Oradea să fie cum sunt ei: deşteaptă, curajoasă, vie.

Deşi dezamăgiţi de uriaşul autogol colectiv, marele lor merit e că nu s-au limitat doar să constate cum suntem, ci că încearcă să-i ajute pe cei dispuşi la schimbare să înţeleagă, că le "traduce" lumea pentru a o pricepe şi a face parte, activ, din ea. Am văzut cum, chiar şi celor mai îndărătnici "gigei contra" încearcă să le explice lucruri de bun-simţ, de exemplu că nu-i adevărat că aici nu se întâmplă nimic, că nu trebuie să aştepţi Primăria să-ţi scuture covoarele din casă, că piaţa din centru nu e totuna cu parcul, pădurea sau jungla, că pentru a avea un oraş civilizat soluţia nu e să pui poliţişti la fiecare colţ de stradă, ci educaţia.

Pentru că, în fond, sunt nişte învăţători, cândva, cineva le-ar putea mulţumi celor care spun "Oradea suntem noi". Poate orădenii de mâine.

Citiţi pe această temă articolul Oradea suntem noi! Eşecul referendumului pentru Oradea Mare a unit peste 12.000 de orădeni pe Facebook

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
m-am uitat si eu pe FB
Adica o oarecare Tabita venita recent de la tara e oradeanca si poate sa ne dea lectii.Mai bine ar citi niste carti serioase, nu toata ziua FB, ca nu asta ne asigura existenta.
Postat 12 Iulie 2015, 06:58 de User anonimizat
La gunoi! inainte mars!
Daca tot sunteti 12000 numai bine sa dovediti ca sunteti oradeni adevarati si sa puneti umarul la afacerea cu gunoaie a nebunului. Aici e viitorul orasului. Nu ne-am infratit cu Sanmartin, nici o problema, ne vom infrati cu groapa de gunoi si cu gunoaiele clujenilor pentru ca aici nu se mai cere referendum! Hai sictir!
Postat 10 Iulie 2015, 08:18 de User anonimizat
ORADEA
Într-un oraş în care, ne place sau nu să recunoaştem, noul înspăimântă, în care populaţia s-a simţit mai confortabil păşind peste tencuielile picate de pe faţade decât între schelele pentru renovarea lor, în care îndrăzneala stârneşte bârfă, inteligenţa invidie, munca repulsie, hărnicia nedumerire, ordinea revoltă şi perseverenţa ură, aceşti orădeni vor ca Oradea să fie cum sunt ei: deşteaptă, curajoasă, vie.
Postat 09 Iulie 2015, 16:13 de ADINA
ORADEA:
"Într-un oraş în care, ne place sau nu să recunoaştem, noul înspăimântă, în care populaţia s-a simţit mai confortabil păşile pentru renovarea lor, în care îndrăzneala stârneşte bârfă,nd peste tencuielile picate de pe faţade decât între schele inteligenţa invidie, munca repulsie, hărnicia nedumerire, ordinea revoltă şi perseverenţa ură, aceşti orădeni vor ca Oradea să fie cum sunt ei: deşteaptă, curajoasă, vie."
Postat 09 Iulie 2015, 16:08 de ADINA
Propunere
Uite ce propun eu: Sa se faca un grup p[e Facebook, intitulat, de exemplu Oradea+Sanmartin=Love. In grupul asta sa intre toti cei care si-au dorit unirea si sa considere astfel ca manevra bolojenista a reusit. Astfel, vor avea macar o satisfactie referitoare la rezultatul; referendumului. Sau ar putea, la fel de bine sa faca intre ei un referendum si sa uneasca Oradea si Sanmartinul ( si orice alta localitate care le-o impune partidul), intr-unul dintre mediile virtuale (gen SecondLife). E buna?
Postat 09 Iulie 2015, 15:55 de rowald
Bai platona
Tu esti un securist de mana-ntai! Ai strans in tine atata venin si puroi cat nu duce Parisul! paraul, bineinteles
Postat 09 Iulie 2015, 13:43 de Neutryno
PUNCT
@David: Eu cred ca "ORADEA SUNTEM NOI, CEILALȚI", pentru că cel puțin de două ori AM ÎNVINS! Dacă tu prin DEZVOLTARE înțelegi ceva strict cantitativ ( suprafață, populație ) e treaba ta! Punct!
Postat 09 Iulie 2015, 13:27 de TDS
@TDS
opozantii nu se pot considera oradeni si imi pare rau sa spun asta. Daca nu urmaresti dezvoltarea orasului in care stai atunci nu te poti numi cetatean al acelui oras. Punct
Postat 09 Iulie 2015, 13:16 de David
Securistii de mana a doua,nu se lasa.
Securistii de mana a doua,nu se lasa cu una cu doua.Daca nu treceti si pe ...incantatii demonice sau voodoo, poate resiti ceva.
Postat 09 Iulie 2015, 13:15 de platona
POLI...(completați cu ce doriți!)
În grup îi regăsim pe Radu PENTIE jr., Adrian FELEA, Anca DODESCU ( iubita lui Felea), câțiva actori de la Teatrul Regina Maria ( poziția lor fiind cunoscută și, cred eu, impusă de Daniel Vulcu), celebra liberală Filinuța MUSCĂ! Evident nu puteam vizualiza atâtea profile! Sigur că toate aceste nume nu au nici o legătură cu politicul! Dar absolut niciuna! Este o pură coincidență! Sigur că aveau tot dreptul să constituie acest grup, au tot dreptul să-și expună punctele de vedere dar nu înțeleg de ce „ORADEA SUNTEM NOI”! Adică opozanții NU SUNTEM ORADEA? Doar pentru că ne-am opus?
Postat 09 Iulie 2015, 12:20 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON