URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 09 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de oportunitatea introducerii unor restricții mai dure în lupta anti-Covid?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
22 August 2018, 08:12

Iubita lui tata! Copila de 13 ani care şi-a înjunghiat bunica a fost sedusă şi abuzată de propriul tată, căruia oamenii legii nu i-au făcut nimic

Iubita lui tata! Copila de 13 ani care şi-a înjunghiat bunica a fost sedusă şi abuzată de propriul tată, căruia oamenii legii nu i-au făcut nimic TATĂ SAU AGRESOR? Deşi cei doi din imagine ar putea părea doi îndrăgostiţi, Iulian şi Abigail sunt tată şi fiică. Vecinii, cunoscuţii şi chiar soţia individului susţin că bărbatul s-a îndrăgostit de fiica sa şi a sedus-o, suspiciune pentru care mama lui Abigail l-a şi dat anul trecut pe mâna poliţiştilor şi procurorilor, iar un judecător a emis împotriva lui un ordin de protecţie. Şi tot degeaba... (foto: Facebook)
Iubita lui tata! Copila de 13 ani care şi-a înjunghiat bunica a fost sedusă şi abuzată de propriul tată, căruia oamenii legii nu i-au făcut nimic RELAŢIE ANORMALĂ. Aşa descriu psihologii legătura bolnăvicioasă dintre Iulian Colţa şi propria fiică, într-un raport din decembrie 2017 ce constata că adolescenta era într-o confuzie totală în ceea ce priveşte "rolul de tată versus bărbat". "Pe fondul vulnerabilităţilor, tatăl o apropie pe minoră cu uşurinţă de el şi îi creează puternice sentimente de dragoste şi loialitate, practici care nu exclud posibile conotaţii sexuale", au arătat specialiştii. Cu toate acestea, individul nu a fost pus nici până azi sub acuzare... (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două săptămâni în urmă, o adolescentă de 13 ani din Oradea devenea protagonista unei ştiri de prime time după ce şi-a înjunghiat repetat bunica şi apoi a fugit de acasă. Într-un târziu, Abigail a fost găsită la sfârşitul săptămânii trecute.

BIHOREANUL a descoperit că acest "caz" ascunde o poveste dramatică, a unei fete traumatizate de tatăl ei, care - deşi reclamat încă de anul trecut pentru abuz sexual - se bucură din plin de libertate.

Crimă pentru… tata!

Atacul comis de Abigail asupra bunicii s-a produs pe 8 august, seara, într-un apartament de bloc din Piaţa Bucureşti, unde adolescenta trăia împreună cu mama şi părinţii acesteia. Copila s-a certat cu bunica, a luat un cuţit din bucătărie, a trântit-o la pământ şi înjunghiat-o de mai multe ori în piept.

Femeia de 65 ani a ajuns la timp la spital şi, din fericire, a scăpat cu viaţă. Adolescenta a fugit de acasă, informaţie care iniţial nu a fost comentată nici de reprezentanţii Poliţiei, nici de cei ai Parchetului. "Este interzis să comunici orice informaţie legată de un dosar în care se cercetează fapte comise de un minor care, potrivit legii, nu are discernământ şi, deci, nu răspunde penal", explica atunci purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

În timp ce autorităţile judiciare refuzau orice comunicare publică, BIHOREANUL a aflat că adolescenta devenise violentă de furie că nu fusese lăsată să-şi contacteze tatăl, pe Iulian Colţa.

Tatăl de pe Facebook

Anca, mama AbigailBărbatul a reapărut în viaţa fetei abia anul trecut. Mama, Anca (foto), a rămas gravidă la 17 ani şi a crescut-o singură vreme de 12 ani, individul părăsind-o şi neinteresându-se niciodată de ea. S-a însurat cu o alta şi a devenit tatăl a doi copii, pe care i-a părăsit la fel ca pe Abigail, motiv pentru care anul trecut a şi fost reclamat şi trimis în judecată pentru abandon de familie.

"Abigail şi-a căutat tatăl pe Facebook. A ajuns la vârsta adolescenţei şi voia să-l cunoască, iar eu am lăsat-o, nu mi s-a părut nimic rău în asta. Rău a fost că el a manipulat-o într-un fel bolnav", a povestit BIHOREANULUI mama adolescentei. Femeia e convinsă că fiica sa a comis fapta din disperare, pentru că familia a încercat s-o îndepărteze de bărbat de îndată ce a început să bănuiască faptul că o abuza emoţional şi chiar sexual.

"Iulian a manipulat-o. Abigail e un copil îndrăgostit, care nu îşi dă seama că este într-o relaţie nepotrivită", spune femeia, susţinând că a aflat de relaţia incestuoasă astă-toamnă, chiar de la fată. "Mi-a spus că a atins-o, că au avut relaţii sexuale. Am mers imediat la ginecolog, la medicul legist şi la Poliţie, unde l-am reclamat pentru abuz sexual", dezvăluie Anca.

Cuvânt contra cuvânt

Adolescenta le-a spus anchetatorilor că "a întreţinut cu tatăl biologic raporturi sexuale normale, anale şi orale, consimţite", de mai multe ori, ultima dată pe 10 septembrie 2017, când bărbatul a sedus-o chiar în Centrul de Cazare Temporară al Primăriei, unde stătea cu soţia şi cei doi copii.

Anca a cerut ordin de protecţie împotriva lui Colţa, solicitarea fiindu-i însă respinsă, pe 8 noiembrie, din lipsă de dovezi concrete care să ateste comportamentul nepotrivit al bărbatului. "Martorii audiaţi, fosta învăţătoare şi un fost prieten al minorei, au relatat aspecte care le-au fost povestite de aceasta, fiind vorba despre relatările fetei împotriva susţinerilor pârâtului, neexistând o dovadă concretă", a considerat judecătorul.

"A decăzut total"

Ulterior, lucrurile au degenerat. Bărbatul o căuta tot mai des pe Abigail, care a ajuns să-l asculte orbeşte. Conştientă că adolescenta are probleme, mama a apelat la psiholog. O vreme, fata a fost consiliată şi chiar internată la Spitalul Municipal pentru "tulburări emoţionale reactive", medicii recomandând la externare, pe lângă tratamentul medicamentos, şi o supraveghere atentă, precum şi psihoterapie, atât individuală, cât şi în familie.

A fost, însă, imposibil, căci adolescenta a plecat de acasă, ca să se mute la bărbat. "A scos-o de la Şcoala Betel şi a mutat-o la Şcoala Cantemir, dar a învăţat-o să fugă de la ore, să fumeze, i-a îndepărtat toţi prietenii, a scos-o de la toate activităţile extraşcolare. Abigail cânta la mai multe instrumente, avea rezultate bune şi, dintr-o dată, a decăzut total. M-au contactat şi soţia lui Iulian, şi vecinii, să îmi spună să iau măsuri, că este împotriva firii ce face el. A sedus-o. Iar ea nu e capabilă să discearnă, îl urmează. Eu ce să fac? Îi sunam pe poliţişti, ei îmi spuneau să am răbdare", zice femeia.

Instituţii impotente

La una dintre sesizările vecinilor lui Colţa, când bărbatul s-a închis în apartament cu fata mai bine de 24 de ore, Anca a cerut ajutorul asistentului social de la Centrul de Cazare Temporară care, la rându-i, a anunţat Protecţia Copilului şi Poliţia. "Atunci a refuzat să deschidă uşa", spune Anca. Apoi, ca să nu mai fie deranjat, Colţa şi-a luat fiica şi, părăsindu-şi nevasta şi ceilalţi copii, s-a mutat cu ea într-o baracă improvizată.

A fost momentul în care Anca a cerut din nou ordin de protecţie împotriva sa. "Eram depăşită. Pe mine fata nu mă mai asculta deloc. Din mamă am devenit duşman. La mine erau reguli, la el nu trebuia să facă nimic. Îi trimitea fetei mesaje deplasate, de pildă, că el nu o iubeşte pe Nely (soţia - n.r.), ci pe ea. Care om normal i-ar trimite aşa mesaje copilului său?".

De astă dată, instanţa i-a dat câştig de cauză, stabilind că bărbatul "a pus în pericol dezvoltarea emoţională şi sănătatea psihică a minorei". Potrivit soluţiei pronunţate pe 23 iunie 2018, judecătorul nu a găsit dovezi directe că bărbatul a întreţinut raporturi sexuale cu propria fiică, dar a reţinut că "în relaţie cu minora nu are un comportament firesc de părinte, neraportându-se la ea ca la un copil de 13 ani". Prin urmare, luând în considerare "necesitatea de a împiedica perpetuarea comportamentului manipulativ psihologic al pârâtului asupra minorei", i-a interzis lui Colţa să se apropie în orice fel de fiica sa, obligându-l totodată să urmeze un program de consiliere psihologică care "să-i dezvolte abilităţile parentale".

Din nou fugari

Efectul? Abigail a dispărut din nou de acasă, fiind găsită după câteva săptămâni, pe malul Crişului, împreună cu tatăl său. "Am căutat-o nopţi în şir. Când i-am găsit, nu m-am apropiat de ei, de teamă să nu dispară. Stăteau îmbrăţişaţi, se plimbau ţinându-se de mână... Am sunat la Poliţie", declară Anca.

Văzând-o, cei doi s-au înfuriat. "Iulian mi-a zis că o să-mi pară rău". Iar întâmplarea de acum două săptămâni, când fata şi-a înjunghiat bunica pentru că nu fusese lăsată să-şi contacteze tatăl, o face să creadă că are legătură cu ameninţarea bărbatului. "Nu-i exclus s-o fi învăţat el", zice mama adolescentei, care recunoaşte că e depăşită de situaţie şi reproşează autorităţilor judiciare lipsa de reacţie.

Are şi motive: un document al Parchetului ajuns în posesia BIHOREANULUI arată că, din septembrie până în vara aceasta, în dosarul de abuz "nicio persoană nu a dobândit calitate de suspect sau inculpat". După ce le-a povestit cu amănunte despre relaţiile sexuale pe care le-a avut cu tatăl său, adolescenta şi-a retras declaraţia, pretinzând că a dat-o din răzbunare, întrucât acesta plecase o vreme în Germania şi "iar a lăsat-o baltă". Iar anchetatorii s-au împăcat cu asta...

În anchetă

Pe de altă parte, expertiza psihologică realizată de specialişti DGASPC arată că, pe de o parte, adolescenta a devenit obsedată şi dependentă de tatăl său, pe care îl ascultă necondiţionat, iar pe de altă parte că are un comportament disimulant şi duplicitar.

De ce acuzele nu au fost elucidate până în prezent nu se ştie, procurorii invocând interdicţia comunicării datelor din dosar! "Nu vă putem confirma sau infirma existenţa unui dosar penal pe rolul Parchetului Oradea întrucât ar fi de natură să afecteze viaţa privată şi de familie şi interesele minorilor", recită prim procurorul Teofil Ionel Ilisie.

Într-un final, după o săptămână în care a stat ascunsă, Abigail a fost găsită vinerea trecută, din întâmplare. Fata urcase într-un taxi, cerând să fie dusă la un prieten mai vechi, căruia voia să-i ceară bani. Băiatul, însă, nu a avut, iar taximetristul, rămas neplătit, a dus-o la Poliţie.

În faţa poliţiştilor, adolescenta a refuzat să dezvăluie unde a stat ascunsă, susţinând ba că într-o clădire părăsită, ba că dormise prin parcuri, deşi noapte de noapte oamenii legii au periat toate parcurile, nu doar în uniforme, ci şi îmbrăcaţi în civil. Că fata a minţit o dovedea şi faptul că era spălată, cu haine curate, şi nici nu părea înfometată.

"Prostii"

Poliţiştii nu i-au pus întrebări despre înjunghierea bunicii, între timp externată. O vor face psihologii DGASPC, care au preluat-o pe Abigail şi au internat-o într-un centru pentru persoane abuzate, aşa cum a cerut şi mama ei, ba chiar şi ea.

În acest timp, Iulian Coţa a şters-o din ţară. Contactat de BIHOREANUL pe Facebook, bărbatul a catalogat acuzaţiile care i se aduc drept "prostii" la care nu vrea să răspundă. "Nu mi-am abuzat copila. Întrebările adresaţi-le fetei, să vă spună ea dacă e aşa sau nu", a transmis bărbatul, blocând apoi accesul reporterului la contul său de Facebook. S-a săturat şi el de atâtea întrebări deranjante...


VIOL VERSUS INCEST
Condamnare ca pentru crimă

Relaţiile sexuale, chiar şi consimţite, între rude în linie directă sau între fraţi şi surori sunt considerate infracţiune, incestul fiind pedepsit de lege cu închisoare între 1 şi 5 ani. Încadrarea juridică a faptelor devine viol în formă agravată în cazul în care victima este minoră sau aflată în grija agresorului, situaţie în care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Un exemplu recent este al orădeanului Şimon Iosif, condamnat definitiv anul trecut la 8 ani şi 4 luni de închisoare pentru viol în formă agravată şi continuată, agresiune sexuală şi rele tratamente aplicate minorului după ce, începând din 2013, a profitat de autoritatea paternă pe care o avea asupra fiicei sale de 9 ani şi, "prin manipulare, prin aplicarea unor pedepse şi chiar prin acte de agresiune fizică", a abuzat-o sexual vreme de 3 ani. Oroarea copilei a luat sfârşit în vara anului 2016, când a fugit de acasă, cerând ajutor asistenţilor sociali de la DGASPC Bihor care, apoi, au reclamat abuzul procurorilor. Şimon a fost arestat preventiv, măsură care a fost menţinută pe tot timpul procesului.


O LUME NEBUNĂ
Copiii, tot mai agresivi

Potrivit statisticilor, anul trecut, în medie, au fost trimişi zilnic în judecată 5 minori pentru comiterea infracţiunilor de furt, 2 minori pentru tâlhărie şi unul care a comis o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă, iar tot la 4 zile un minor a ajuns în faţa judecătorilor pentru omor.

Sebastian Vălean, prim procurorul Parchetului Curții de Apel OradeaŞi autorităţile judiciare din Bihor se confruntă în ultimii ani cu o creştere a numărului de agresiuni comise de minori. "Copiii devin tot mai agresivi. Se simte această tendinţă în ultimii 3-4 ani. Minorii se exprimă tot mai violent, cu părinţii, bunicii. Sunt probleme ce ţin de educaţie, de cultură, de tot ceea ce înseamnă mediu sentimental, în care copiii ar trebui să crească în mod sănătos", a declarat BIHOREANULUI procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean (foto).

Majoritatea problemelor se ivesc în familii dezorganizate, în care copiii ajung să îşi dezvolte greşit personalitatea. "Că se inspiră din mediul online sau de la televizor are mai puţină importanţă. Iubirea părintească şi mediul pe care ţi-l poate asigura o familie sănătoasă nu-l poţi înlocui nici cu bani, nici cu altceva. Apar grave probleme de educaţie, care până la urmă se reflectă în această agresivitate pe care noi căutăm să o controlăm cumva", consideră Vălean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1118 RON
  • 1 EUR = 4.8838 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON