URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2024, 20:01

Istorie și muzică: Concert cu Irina Baianț, Andrei Tudor și Ovidiu Lazăr în parcul Muzeului Țării Crișurilor

Istorie și muzică: Concert cu Irina Baianț, Andrei Tudor și Ovidiu Lazăr în parcul Muzeului Țării Crișurilor Sursa foto: arhiva BIHOREANUL & Eugen Ivuț
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi duminică, 30 iunie, în Parcul Muzeului Ţării Crişurilor, unde istoricul şi muzeograful Cristian Culiciu va ţine o conferinţă legată de lumea muzicală orădeană a secolului XX, urmată de un concert ai cărui protagoniști vor fi soprana Irina Baianţ, tenorul Ovidiu Lazăr și dirijorul Andrei Tudor.

În cadrul conferinţei, parte a ediţiei a II-a a proiectului „Tipografia de idei”, istoricul şi muzeograful Cristian Culiciu va oferi „o incursiune în lumea muzicală orădeană a secolului XX" şi vor fi subliniate reperele artistice, preferinţele muzicale ale orădenilor şi personalităţile care au încântat publicul de-a lungul timpului în oraşul străbătut de Crişul Repede. 

De asemenea, vor fi prezentate obiecte de patrimoniu, precum documente, afişe, imagini, partituri, discuri şi aparate muzicale, atât din expoziţiile permanente, cât şi din colecţiile muzeului.

După conferinţă, publicul va putea asista la un concert susţinut de soprana Irina Baianţ, compozitorul şi pianistul Andrei Tudor şi cântăreţul Ovidiu Lazăr, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea şi Orchestra Facultăţii de Arte a Universității din Oradea. 

Irina Baianţ, recunoscută pe marile scene ale operelor şi filarmonicilor din Viena, Berlin, Paris şi multe altele, are colaborări cu instituţii prestigioase precum Teatro alla Scala şi Covent Garden. Andrei Tudor a lucrat ca şi compozitor, aranjor, pianist sau dirijor cu artişti români sau internaţionali precum Andra, Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Ed Sheeran (ca ghost writer), Edvin Marton sau Goran Bregović. Ovidiu Lazăr, cu o carieră formată la Centro Professione Musica din Milano, a impresionat publicul în emisiuni de renume precum Vocea României şi The Voice of Italy.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal împreună cu Visit Oradea şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Filarmonica de Stat Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor, Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" şi diferiți sponsori.

Proiectul "Tipografia de idei" se desfăşoară între 28 iunie - 8 septembrie, perioadă în care în curtea MŢC sunt organizate zeci de evenimente educative şi culturale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON