URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Ianuarie 2013, 14:13

Isteria continuă: În prima zi lucrătoare din 2013, peste 1.000 de bihoreni s-au înghesuit să-şi schimbe permisele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, încă din prima zi lucrătoare a acestui an, peste 1.000 de şoferi s-au înghesuit la ghişeele Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor pentru a-şi preschimba actele.

Marea majoritate sunt şoferi amatori care solicită preschimbarea carnetelor de conducere înainte de atingerea termenului de expirare, speriaţi că după intrarea în vigoare a noului Cod Rutier taxele pentru preschimbarea vechilor carnete de conducere, eliberate dinainte de 2009, cu cele format UE se vor majora înzecit sau că actualele permise de conduce nu vor mai fi valabile.

"Fenomenul a fost generat de înţelegerea eronată a unor informaţii din presă, pe marginea noilor prevederi ale Codului Rutier, care intră în vigoare din data de 19 ianuarie. Oamenii au interpretat că, după această dată, se majorează şi taxele de preschimbare a permiselor pentru amatori, lucru neadevărat", a declarat joi pentru BIHOREANUL comisarul Săndel Dima, şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor.

Acesta a subliniat că după 19 ianuarie nu se modifică nici modelul permisului, nici taxele pentru preschimbarea acestuia, astfel că vechile permise rămân valabile până la expirarea acestora, atât în cazul şoferilor amatori, cât şi al profesioniştilor.

Cea mai importantă modificare adusă, din 19 ianuarie, de noul Codul Rutier vizează doar valabilitatea permiselor de conducere, pe categorii. Astfel, la preschimbarea permisului după atingerea ori depăşirea termenului de valabilitate al acestuia, toţi şoferii vor fi obligaţi să îşi facă şi analizele medicale, la unităţile autorizare de Ministerul de interne.

Noile permise vor avea valabilitatea de 10 ani pentru şoferii amatori, corespunzător categoriilor A şi B (subcategoriile AM, A1, A2, B1), în vreme ce pentru şoferii profesionişti, cu categoriile C, D şi E (subcategoriile C1, C1E, C, CE, E1, D1, D1E, D, DE), carnetele de conducere vor avea valabilitatea de 5 ani.

Mai mult, la preschimbarea permiselor de conducerea înainte de expirarea termenului de valabilitate, indiferent de situaţie - la cerere, în caz de pierdere, deteriorare, furt, schimbarea numelui sau a adresei - titularul va primi un nou document cu valabilitate care nu o va depăşi pe cea a actului înlocuit. "Prin asta, se vor elimina speculaţiile multor şoferi amatori care, declarându-şi permisele pierdute înainte cu câteva zile de expirare, şi le prelungeau cu încă 10 ani fără a-şi mai face analizele medicale", a mai explicat Dima.

Isteria preschimbării actelor, care i-a cuprins pe mulţi dintre şoferii bihoreni, a început de marţi, 18 decembrie, iar fenomenul a căpătat amploare cu fiecare zi care a trecut. Astfel, dacă în perioada 18-21 decembrie peste 2.000 de şoferi bihoreni solicitaseră înlocuirea actelor înainte de atingerea perioadei de valabilitate, în ultimele două zile lucrătoare ale lui 2012, 27 şi 28 decembrie, numărul acestora a ajuns la 1.900 de persoane. Serviciul Permise va funcţiona zilnic, în timpul săptămânii, între orele 8 şi 16.

Tot din 19 ianuarie, reglementările noului Cod Rutier introduc mopedele, cu capacitate cilindrică de sub 50 centimetri cubi, în categoria autovehiculelor. Ceea ce înseamnă că, după această dată, ele vor putea fi conduse pe drumurile publice doar pe baza unui permis obţinut după absolvirea unei şcoli de şoferi şi a unui examen de conducere, nu pe baza unei adeverinţe obţinute în urma unui banal curs de legislaţie rutieră, cum era până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@tsd
Tu stii sa citesti, canalie ? Si daca stii, de inteles nu cred ca intelegi ! Oricine isi schimba permisul pana in 18 ianuarie 2013 INCLUSIV (in 19 e deja tarziu !) primeste noul permis valabil pana in 2023. Si totul cu DOAR 68 de lei. Incepand cu 19 ian. ac, pe langa plata (cateva sute/milioane bune de lei) analizelor medicale+nervi+alergatura, soferii profesionisti mai primesc un ,,bonus\'\' marca USL : permisele lor vor fi valabile DOAR 5(cinci) ani !!! Ce nu se spune in articol este BONUSUL cu B mare primit de tineri din partea USL (legea 203/2012 a fost votata in noiembrie, sub guvernul pontone1). Unui tanar care a terminat cursurile scolii de soferi si vrea sa obtina permis de conducere pt.categoria C sau E si nu a implinit 21de ani, incepand cu 19 ian. i se interzice dreptul de a da examen pana la implinirea varstei de 21 de ani. Si atunci alti bani, alta distractie ! Pt. D e si mai si, sta pana la 24 de ani. La motociclete pana la 20 de ani. Bine ca tinerii au fost buni sa voteze in decembrie aceasta adunatura de puscariabili....E drept ca e mai greu sa conduci un camion decat sa votezi niste imbecili ! Te-am lamurit , canalie, despre binefacerile guvernarii uslamiste ? Si e doar inceputul ,,darurilor\"...
Postat 07 Ianuarie 2013, 07:19 de pinonel
@hm
hm: Stii sa citesti? Sau sa gindesti si sa intelegi ceea ce citesti? Imi vine sa cred ca NU PREA. Daca iti schimbi permisul pina in 19 ian, va fi valabil pina in... 2016, ca si cel actual. Doar ca acum vei plati, ca fraierul, taxa pentru \"noul\" permis...
Postat 07 Ianuarie 2013, 06:23 de TDS
hm
Am permis din 2006(model vechi) care expira in 2016 daca il schimb pana in 19 ian.fara analize e valabil pana in 2023 ?
Postat 04 Ianuarie 2013, 12:13 de Radu
Isteria, explicata pe intelesul militistilor!
1.Un set de analize medicale pt. permis de conducere costa acum in jur de 300 de lei. Din 19 ian., fiindca e ,,musai", va sari probabil pe la 500 de lei... c-asa-i romanu', cum te prinde cum te...arde 2. Un exemplu : un sofer profesionist are permis valabil inca 5 ani. Daca-l schimba acum il costa 68 de lei si va fi valabil pana in 2023. Daca-l schimba in 2018 va plati o groaza de bani pe analize si pe taxa, nervi, alergatura, etc si permisul va fi valabil tot pana in 2023. S-a inteles, domnule comisar, pardon, d-le lt.col. de militie ?
Postat 04 Ianuarie 2013, 09:07 de pinonel
congo
organizarea acestui serviciu este o rusine la adresa publicului platitor de taxe. ce mama dracului era asa greu sa instaleze un aparat care da numere de ordine, pentru a evita busculada in acel spatiu mic si infect? sau postarea unui frecator de menta la usa, care sa nu lase mai mult de 10-20 de persoane inauntru? ca la prosti, pe legea mea.
Postat 03 Ianuarie 2013, 15:09 de sandel
corectie
"Isteria preschimbării actelor, care i-a cuprins pe mulţi dintre şoferii bihoreni, a început de marţi 18 ianuarie, iar fenomenul a căpătat amploare cu fiece zi care a trecut. " Atentie d-le reporter ca suntem doar in 3 ianuarie si mai este pana in 18 ianuarie cand va lua sfarsit isteria "ce a inceput"!
Postat 03 Ianuarie 2013, 14:52 de un oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON