URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2015, 13:21

Ioan Mang descoperă în Cornel Popa „un grof care împarte banii cum vrea” şi îi pune pe primarii PSD să-i facă plângeri penale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Altădată aliaţi, acum pe părţile opuse ale baricadei. Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că primarii din subordinea sa îi vor face plângeri penale preşedintelui liberal al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, din cauza modului în care a împărţit, chiar săptămâna aceasta, fondurile destinate echilibrării bugetelor locale şi plăţii unor datorii de către primăriile din judeţ.

Împărţeală cu dedicaţie

Mang a afirmat că s-a consultat cu colegi de partid preşedinţi de Consilii Judeţene, nominalizându-l pe cel din Bistriţa Năsăud, şi a aflat că în acest judeţ repartizarea sumelor defalcate din cota de 20% din TVA a fost făcută pe baza unei „formule de calcul”, nu pe criterii politice, cum s-a întâmplat în Bihor.

„La Bistriţa s-a ţinut cont de numărul de locuitori, de arierate”, a spus Mang, adăugând că au fost consultaţi toţi primarii, care au decis să cedeze toţi banii Consiliului Judeţean, pentru că ei nu vor avea timp până la finele anului să-i cheltuie, pe când în Bihor nu a fost consultat niciun primar, iar fondurile „s-au împărţit fără nicio formulă de calcul, doar la comunele cu primari PNL şi câţiva UDMR”.

Mai mult, Mang a dat exemplul comunei Bunteşti, căreia deşi Guvernul i-a alocat bani pentru plata unor sentinţe judecătoreşti 319.000 lei, „Consiliul Judeţean i-a mai dat 200.000 lei, tot pentru ca să achite sentinţe; sper că nu e vorba de aceeaşi sentinţă”.

Şeful PSD Bihor a spus că şi fondurile pentru plata unor lucrări la drumuri comunale şi judeţene au fost repartizate tot pe criterii politice, „5,68 milioane pentru drumurile judeţene, nu se spune care, probabil doar pentru cele care trec prin comune cu primari PNL, şi 6,149 milioane lei pentru drumuri comunale”.

Ezitările lui Mang

Preşedintele PSD Bihor a sancţionat dur împărţirea făcută de preşedintele CJ, afirmând că aceasta trădează atât o înapoiere politică, cât şi o ilegalitate, acuzându-l pe fostul său aliat că nu înţelege „vremurile”.

„Acest comportament tipic anilor 2007-2008 denotă clar că PNL, prin domnul Popa Cornel, nu a înţeles nimic din ce au spus oamenii în stradă, din ce se întâmplă în ultimii doi ani, când se ridică calculatoare pentru a se afla pe ce principii se împart banii publici, şi că avem de-a face cu un grof care distribuie resursele financiare după bunul plac”.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, în aceste condiţii, nu reacţionează cu mijloace nu doar politice, ci şi legale, juridice, Ioan Mang s-a eschivat, într-o primă fază spunând că acest lucru îl vor face primarii PSD Bihor, „care doresc acest lucru, să se constituie părţi vătămate, şi să facă plângeri penale, dar întâi la Curtea de Conturi”.

Pentru că BIHOREANUL a insistat să afle de ce nu se alătură şi el „dorinţei” primarilor, lăsându-i singuri, Mang a afirmat că „eu nu am nicio calitate”, iar apoi, când reporterul i-a amintit că are calitatea de consilier judeţean, a spus că se va „alătura” şi el colegilor care conduc comune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON