URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2015, 14:33

Interdicţii de formă: Legea nu asigură protecţia reală a victimelor în raport cu agresorii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea 217/2003, privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, nu asigură în mod real protecţia victimelor. Magistraţii judecă greoi cererile acestora pentru emiterea unor ordine de protecţie şi ţin agresorii prea aproape de ele, crede deputatul Cseke Attila, care va propune modificarea legii.

"Conform raportului pe anul trecut al Consiliului Superior al Magistraturii şi analizelor unor organizaţii neguvernamentale, instanţele de judecată emit ordine de protecţie a victimelor violenţelor în familie chiar şi după 310 de zile de la solicitarea acestora, iar în unele cazuri agresorii sunt obligaţi, de exemplu, să păstreze faţă de victime o distanţă de numai 1,5 metri, ceea ce este ineficient pentru a se asigura protecţia reală", a arătat miercuri, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Bihor Cseke Attila.

Alte cifre legate de fenomen arată că între mai 2012 şi martie 2014 în întreaga ţară au fost solicitate 4.305 ordine de protecţie, ceea ce arată o amploare semnificativă, aproape jumătate din solicitări, mai exact 43,62% din cazuri, fiind soluţionate pozitiv, prin emiterea de restricţii.

Conform legii, o persoană a cărei integritate fizică sau psihică este pusă în pericol de un membru al familiei poate cere instanţei emiterea unui ordin de protecţie pe o durată limitată, ordin care poată să prevadă evacuarea agresorului din locuinţă chiar dacă este proprietarul sau coproprietarul acesteia, limitarea dreptului de folosinţă a locuinţei familiale la o parte a acesteia, obligarea agresorului de a păstra o anumită distanţă faţă de victimă şi interzicerea oricărui contact al agresorului cu victima, inclusiv telefonic.

Csehe Attila reclamă, însă, că procedura de urgenţă pentru emiterea unui ordin de protecţie este prevăzută în lege doar în prima instanţă, nu şi pentru calea de atac, iar distanţele pe care agresorii sunt obligaţi să le păstreze faţă de victime sunt stabilite aleatoriu, nefiind reglementate expres prin lege, fapte constatate şi prin Raportul pe anul trecut al CSM, dar şi de analizele unor ONG şi rapoarte ale unor inspectorate de Poliţie. O altă carenţă a legii este că ea nu prevede posibilitatea procedurii de urgenţă, decât în prima instanţă, nu şi în calea de atac, ceea ce face ca victimele agresiunilor să nu fie protejate perioade mari de timp.

"Analizând dosarele pe anul 2013, la Judecătoria Oradea au fost necesare 104 zile pentru emiterea ordinelor de protecţie, la Judecătoria Marghita 54 de zile, la Judecătoria Aleşd 37 de zile", a spus deputatul UDMR, arătând că deşi legea prevede judecarea "de îndată", în camere de consiliu, a unor asemenea solicitări, precum şi "judecata de urgenţă, nefiind adminisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat", instanţele enumerate au decis 4-5-6 termene pentru pronunţarea unor decizii. "Cum poate fi gestionată o situaţie cu un agresor în familie aşteptând ca instanţele să emită un ordin de protecţie?", s-a întrebat retoric deputatul UDMR.

De asemenea, legea actuală nu prevede în mod expres minimul distanţei la care agresorul poate fi obligat să stea faţă de victimă: "Din analiza CSM şi a ONG-urilor reiese că cele mai multe decizii judecătoreşti prevăd distanţe de 80-100 metri, dar sunt şi cazuri când s-au stabilit distanţe de 1,5 metri sau 2 sau 5 metri, care evident că nu înlătură starea de pericol".

Deputatul Cseke Attila a afirmat că, în această situaţie, în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie va propune modificarea articolului 30 al Legii 217/2003 care să fie pus în acord cu articolul 27 în aşa fel încât legea să prevadă proceduri de urgenţă şi în calea de atac, nu doar în judecarea pe fond a cererilor de emitere a ordinului de protecţie, stipularea unei prevederi conform căreia instanţele să fie obligate să comunice deciziile de emitere a ordinelor de protecţie către Poliţie în aceeaşi zi în care acestea au fost emise, precum şi reglementarea la 100 metri a distanţei minime de protecţie a agresorului faţă de victima violenţei în familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Are dreptate !!!
100 m de la graniţă înspre vest ... pentru toţi UDMR-iştii, ar fi chiar bine !!!
Postat 14 Ianuarie 2015, 18:06 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON