URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Iulie 2014, 17:07

Înţepăturile de insecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

În condiţiile de secetă prelungită şi caniculă persistentă, este posibilă apariţia unor păianjeni veninoşi şi la noi, ca de altfel şi accentuarea comportamentului agresiv al unor insecte autohtone, cum ar fi de exemplu viespii. Înţepăturile de albine, viespi, păianjeni comuni au de obicei urmări trecătoare reprezentate de prurit local (mâncărime), senzaţie de arsură şi tumefiere a regiunii lezate. În rare cazuri se pot însă produce reacţii alergice grave (şoc anafilactic cu deces în caz de neintervenţie promptă). Alteori se pot produce infecţii locale prin suprainfectarea tegumentelor datorită scărpinării (leziuni de grataj), mai ales în cazul înţepăturilor de ţânţari.

Tot ţânţarii pot transmite virusul Nilului de Vest (West Nile), care poate produce la om meningită. Au fost cazuri de înţepătură de albină sau de viespe la nivelul mucoasei bucale (prin înghiţirea insectei odată cu fructe sau alte alimente) care au determinat deces prin edem glotic. Efectele toxice ale înţepăturilor acestor insecte se datorează veninului lor. Veninul de albine sau viespi conţine histamină şi apitoxină, care în cantitate mare determină efecte hemolitice şi neurotoxice.

Atenţie! Orice înţepătură de insecte poate determina efecte nedorite, de aceea este bine ca în astfel de situaţii să ne adresăm medicului. Semnele de gravitate sunt: transpiraţiile reci, extremităţile palide şi reci, pulsul accelerat şi tensiunea arterială în scădere continuă. Este recomandabilă evitarea expunerii la posibilele înţepături de insecte la persoanele alergice şi astmatici. Este bine să avem în trusa medicală "de excursie" spirt medicinal pentru dezinfecţia zonei de tegument afectate, unguent cu hidrocortizon pentru aplicaţii locale imediate şi unele medicamente antialergice recomandate de medic.

Reţineţi! Tratamentul imediat al înţepăturilor de insecte cu ac este scoaterea acestuia, aplicaţii de comprese cu alcool sau amoniac (o parte de amoniac la 5 părţi de apă), medicamente antialergice (loratidină) şi, în cazul insectelor tropicale veninoase, aplicarea unui garou deasupra înţepăturii, comprese locale cu gheaţă, combaterea şocului şi administrarea de ser antitoxic în spital (în secţiile de terapie intensivă).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON