Conform legii, actualizarea cu rata inflaţiei a debitelor datorate de contribuabili se face cel târziu la trei ani. Procentul aferent acestei perioade este de 16%, dar impozitele pe proprietate datorate de orădeni se vor majora cu doar 10,5%, pentru că în urmă cu doi ani municipalitatea orădeană a făcut o actualizare cu rata inflaţiei.
În schimb, impozitul datorat pe terenurile cu construcţii, amenzile şi alte taxe, care nu au fost actualizate de-a lungul timpului vor creşte cu 16%. Nu se vor modifica, în schimb, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe clădirile persoanelor juridice şi tarifele pentru utilizarea domeniului public.
"Am avut de ales între a păstra acelaşi nivel al impozitării ca în 2012, urmând ca anul viitor taxele şi impozitele să se majoreze cu un procent mult mai mare, şi a opera o actualizare în trepte, astfel încât şocul majorării să fie mai mic", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Potrivit economiştilor Primăriei, municipalităţii i-ar fi fost destul de dificil să evite actualizarea impozitelor în contextul unor presiuni fără precedent pe bugetul local. "Anul 2013 reprezintă un vârf de plăţi pentru serviciul datoriei publice locale şi pentru cofinanţarea proiectelor europene în implementare. Pentru realizarea acestor obiective este important să avem o continuitate în politica fiscală", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.
Pentru a compensa majorarea impozitelor cu 10,5%, Direcţia Economică a Primăriei a propus creşterea de la 8% la 10% a bonificaţiei de care beneficiază orădenii care îşi plătesc integral impozitele pe anul în curs până la data de 31 martie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.