URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2013, 17:12

Indexare cu forţa: Primăria majorează cu 10,5% impozitul pe locuinţele orădenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Impozitele pe proprietate datorate de orădeni se vor majora cu 10,5%. Consilierii locali sunt chemaţi să hotărască vineri, de la ora 12, în şedinţă extraordinară actualizarea impozitelor datorate de populaţie cu rata inflaţiei.

Conform legii, actualizarea cu rata inflaţiei a debitelor datorate de contribuabili se face cel târziu la trei ani. Procentul aferent acestei perioade este de 16%, dar impozitele pe proprietate datorate de orădeni se vor majora cu doar 10,5%, pentru că în urmă cu doi ani municipalitatea orădeană a făcut o actualizare cu rata inflaţiei.

În schimb, impozitul datorat pe terenurile cu construcţii, amenzile şi alte taxe, care nu au fost actualizate de-a lungul timpului vor creşte cu 16%. Nu se vor modifica, în schimb, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe clădirile persoanelor juridice şi tarifele pentru utilizarea domeniului public.

"Am avut de ales între a păstra acelaşi nivel al impozitării ca în 2012, urmând ca anul viitor taxele şi impozitele să se majoreze cu un procent mult mai mare, şi a opera o actualizare în trepte, astfel încât şocul majorării să fie mai mic", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit economiştilor Primăriei, municipalităţii i-ar fi fost destul de dificil să evite actualizarea impozitelor în contextul unor presiuni fără precedent pe bugetul local. "Anul 2013 reprezintă un vârf de plăţi pentru serviciul datoriei publice locale şi pentru cofinanţarea proiectelor europene în implementare. Pentru realizarea acestor obiective este important să avem o continuitate în politica fiscală", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Pentru a compensa majorarea impozitelor cu 10,5%, Direcţia Economică a Primăriei a propus creşterea de la 8% la 10% a bonificaţiei de care beneficiază orădenii care îşi plătesc integral impozitele pe anul în curs până la data de 31 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cool
eu nu inteleg de ce aceasta majorare e cu FORTA??? Pai oradenii au votat USL pt Oradea. Avem guvern USL, avem primarie USL. Sa inteleg ca ei intre ei.... doar cu forta??? Nasol.....
Postat 11 Ianuarie 2013, 12:24 de andy
@coco nu zau...
Cand ai scris FILIP te refereai la gasca lui ilie b. si la firmele de casa, selina & co. Cu aceasta precizare e corecta postarea ta !
Postat 11 Ianuarie 2013, 11:50 de scolco
penibilul FILIP
pentru Vasile si antibolo. Banii acestia sunt pentru a mai recupera din jaful facut de prietenul vostru FILIP.
Postat 11 Ianuarie 2013, 10:12 de coco
acuma e bine?
Nu poate fi dl bolovan maaare primar decat pe spatele nostru . Cu bani e usor sa te dai maaare edil.
Postat 11 Ianuarie 2013, 07:50 de antibolo
O CRESTERE MINORA
Crestere de 10,5%, reducere de 10%=0.5% crestere reala.
Postat 11 Ianuarie 2013, 00:07 de CINEVA
Logica lui gaga...
De ce alte orase mari (cum ar fi Clujul) nu maresc impozitele - si nu le-au marit nici acum 2ani ? Oradea de ce are nevoie de banii cetatenilor mai mult decat Clujul, ca de dezvoltat nu s-a dezvoltat mai mult. Platim impozite mai mari, amenzi mai mari, parcari mai scumpe, bilete de autobus si tramvai mai scumpe (desi liniile de transport sunt mai scurte decat in Cluj), etc. De ce oradeanul e mai spoliat la buzunare decat altii ? Si chiar asa, impozitul persoanelor juridice de ce e protejat, persoanele fizice o duc mai bine, au mai multi bani ? Sau mai degraba cetateanul e rege doar in campania electorala cand ii cereti votul, si-apoi rege devine sponsorul ?
Postat 10 Ianuarie 2013, 21:45 de vasile
si minciuna-i vorba.... din pacate multi o cred !
Daca era asa de dificil de evitat actualizarea impozitelor, de ce pt. unii s-a putut ?! Citez : ,,Nu se vor modifica, în schimb, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe clădirile persoanelor juridice şi tarifele pentru utilizarea domeniului public." Bine ca (si) la cei peste 60% de prosti care au votat uslamul s-au putut ,,actualiza" darile! Sa mai creada in minciunile plagiatorilor, adormitilor, turnatorilor....
Postat 10 Ianuarie 2013, 18:40 de Oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON