URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Noiembrie 2018, 11:35

Incursiune în lumea celor mici: la Muzeul Ţării Crişurilor a fost deschisă o expoziţie de jocuri şi jucării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oameni de toate vârstele au umplut, joi, sala mare de expoziţii a Muzeului Ţării Crişurilor. Toţi au fost primiţi de instituţia muzeală cu vernisajul unei expoziţii pasionante: istoria jocurilor şi a jucăriilor. Evenimentul, propus în contexul aproprierii sărbătorilor de iarnă, este parte a conceptului de "muzeu viu", apoape de cetăţean, pe care instituţia îl promovează.

În fapt, este vorba despre două expoziţii, organizate în două încăperi.

Expoziţia "De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor" cuprinde 600 de piese din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, fabricate în perioada 1900-1980, atât în România, cât şi în Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, URSS, SUA. Vizitatorii muzeului pot descoperi păpuşi, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete, un căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, dar şi celebrele jocuri "Păcălici", "Şah", "Moara", "Telefonul". O parte a exponatelor sunt realizate chiar în Oradea, la fabrica Viitorul (Plastor – partener al evenimentului), care are o vitrină dedicată.

Cealaltă expoziţie, "Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)", cuprinde seturi realizate în anii amintiţi, pe tematici precum Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii. Ea este desfăşurată în încăperea de alături şi dispune de o zonă în care copiii vor putea să-şi realizeze propriile lucrări din blocuri Lego.

În cadrul vernisajului de joi, directorul instituţiei muzeale, Aurel Chiriac, a precizat că este o expoziţie "adresată în primul rând celor mici, dar şi celor mari".

Din partea Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti a participat unul dintre fondatorii săi, Cristian Dumitru. "În anii ’80 aveam o colecţie mare de maşinuţe, trenuleţe, de băiat cum s-ar spune. Am văzut potenţial în aceasta şi am început să mai achiziţionez piese din târguri", a arătat acesta. Aşa s-a născut colecţia de câteva mii de obiecte pe care Asociaţia o deţine.

Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg, a explicat că expoziţia dedicată jocului LEGO este una din puţinele din Europa, chiar singura din partea sa de est. Istoria Lego este veche de zeci de ani, jocul adaptându-se vremurilor: "ce vedem noi în expoziţie este perioada de vârf. (…) Astăzi tehnicile noi Lego sunt urmare a imaginaţiei utilizatorilor", a arătat Alicu.

În finalul evenimentului, Mircea Pricăjan, redactor al revistei Familia, cunoscut ca autor al unor cărţi pentru copii, le-a vorbit celor mici despre cum percepea, când era de vârsta lor, jocurile şi jucăriile. "Bunicii mei aveau şi ei un fel de muzeu la ei acasă. Jucăriile erau scumpe şi erau puse pe dulap. Aveam nişte păpuşi, iar dacă eram cuminţi eram lăsaţi să le luăm jos şi să ne uităm la ele prin ambalaj", a povestit acesta.

Cu interesul trezit, copiii veniţi la vernisaj au admirat şi comentat obiectele din vitrine şi şi-au făcut fotografii cu ele.

Cele două expoziţii vor fi deschise în perioada 22 noiembrie 2018 – 10 februarie 2019. Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Vizitatorii vor putea urmări şi un film de 25 de minute despre istoria jucăriilor, dublat în limba română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON