URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Aprilie 2024, 14:00

Încep lucrările pentru ridicarea Centrului cultural multifuncțional din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se deschide un șantier în apropierea Muzeului Țării Crișurilor, unde Construcții Erbașu va ridica o clădire de 10.000 metri pătrați, care va deveni Centrul cultural multifuncțional al Oradiei, cu o sală mare de peste 1.000 de locuri și alte două mai mici, restaurant și spațiu de co-working. 

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Județean Bihor a predat amplasamentul către constructor luni, 1 aprilie, și a emis ordinul de începere a lucrărilor. 

„Așa cum ne-am propus, la începutul lunii aprilie încep lucrările la Centrul Cultural. Constructorii vor face mai întâi organizarea de șantier, pregătirea terenului, urmând să treacă la lucrările propriu-zise. La final, vom avea o clădire nouă, modernă, care va găzdui spectacole, concerte, congrese și conferințe, iar cei care desfășoară diferite activități culturale vor avea acces la spații de co-working”, a transmis, prin comunicat, Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 

Clădirea va avea o sală principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.077 de locuri, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Vor fi amenajate, de asemenea, două săli secundare multifuncţionale cu câte 300 de locuri, un spaţiu de tip co-working cu specific cultural, precum și un restaurant care să poată primi până la 120 de persoane. 

Proiectul prevede și asigurarea utilităților, amenajarea accesului, a aleilor, a platformelor pietonale și spațiilor verzi, precum și a peste 200 de locuri de parcare. Valoarea contractului semnat cu firma Construcții Erbașu este de 19,5 milioane de lei, cu TVA, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 32 de luni. 

Suprafața totală a amplasamentului de 17.778 mp, iar clădirea va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 10.450 mp. 

Proiectul va fi co-finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transfrontalier România – Ungaria. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, proiectul dat în lucru nu prevede și amenajarea unei fose de orchestră, lucru deplâns de managerii instituțiilor de cultură orădene. Reprezentanții CJ dau asigurări, însă, că aceasta va putea fi amenajată ulterior, lăsându-se spațiul necesar sub scenă. 

Centrul cultural multifuncţional va fi ridicat pe strada Făgăraşului nr. 10 şi va avea în apropiere Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, precum şi un hotel cu 7 etaje pe care Construcţii Erbaşu îl ridică în zonă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON