URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2024, 14:00

Încep lucrările pentru ridicarea Centrului cultural multifuncțional din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se deschide un șantier în apropierea Muzeului Țării Crișurilor, unde Construcții Erbașu va ridica o clădire de 10.000 metri pătrați, care va deveni Centrul cultural multifuncțional al Oradiei, cu o sală mare de peste 1.000 de locuri și alte două mai mici, restaurant și spațiu de co-working. 

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Județean Bihor a predat amplasamentul către constructor luni, 1 aprilie, și a emis ordinul de începere a lucrărilor. 

„Așa cum ne-am propus, la începutul lunii aprilie încep lucrările la Centrul Cultural. Constructorii vor face mai întâi organizarea de șantier, pregătirea terenului, urmând să treacă la lucrările propriu-zise. La final, vom avea o clădire nouă, modernă, care va găzdui spectacole, concerte, congrese și conferințe, iar cei care desfășoară diferite activități culturale vor avea acces la spații de co-working”, a transmis, prin comunicat, Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 

Clădirea va avea o sală principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.077 de locuri, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Vor fi amenajate, de asemenea, două săli secundare multifuncţionale cu câte 300 de locuri, un spaţiu de tip co-working cu specific cultural, precum și un restaurant care să poată primi până la 120 de persoane. 

Proiectul prevede și asigurarea utilităților, amenajarea accesului, a aleilor, a platformelor pietonale și spațiilor verzi, precum și a peste 200 de locuri de parcare. Valoarea contractului semnat cu firma Construcții Erbașu este de 19,5 milioane de lei, cu TVA, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 32 de luni. 

Suprafața totală a amplasamentului de 17.778 mp, iar clădirea va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 10.450 mp. 

Proiectul va fi co-finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transfrontalier România – Ungaria. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, proiectul dat în lucru nu prevede și amenajarea unei fose de orchestră, lucru deplâns de managerii instituțiilor de cultură orădene. Reprezentanții CJ dau asigurări, însă, că aceasta va putea fi amenajată ulterior, lăsându-se spațiul necesar sub scenă. 

Centrul cultural multifuncţional va fi ridicat pe strada Făgăraşului nr. 10 şi va avea în apropiere Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, precum şi un hotel cu 7 etaje pe care Construcţii Erbaşu îl ridică în zonă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON