URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2024, 11:47

Încă o stradă din Oradea, închisă pentru lucrări. Atenție dacă aveți drum în zona Parcului Brătianu!

Încă o stradă din Oradea, închisă pentru lucrări. Atenție dacă aveți drum în zona Parcului Brătianu! foto: Primăria Oradea
Încă o stradă din Oradea, închisă pentru lucrări. Atenție dacă aveți drum în zona Parcului Brătianu! foto: Primăria Oradea
Încă o stradă din Oradea, închisă pentru lucrări. Atenție dacă aveți drum în zona Parcului Brătianu! foto: Primăria Oradea
Încă o stradă din Oradea, închisă pentru lucrări. Atenție dacă aveți drum în zona Parcului Brătianu! foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiți cu băgare de seamă dacă aveți drum în zona Parcului I.C. Brătianu. Traficul pe strada Olteniei, despre care riveranii se temeau că riscă să vină la vale peste parcarea din zonă este permis zilele acestea doar pentru transportul în comun, căci a intrat în reabilitare.

Parcarea, inaugurată vara trecută, a fost amenajată pe amplasamentul eliberat după demolarea scheletelor unor clădiri ridicate în zona de siguranță a liniilor ferate.

Pentru că în urma demolării ruinelor care stabilizau versantul strada Olteniei risca să vină la vale, municipalitatea a construit un perete din beton cu scopul de a preveni alunecările de teren.

În cursul zilei de joi constructorii lucrau la înierbarea terenului pentru îmbunătățirea aspectului și stabilității zonei.

"Odată construită parcarea de la Parcul I.C. Brătianu, constructorii au refăcut şi taluzul de deasupra acesteia. Taluzul a fost reamenajat cu geocelule, care vor fi înierbate pentru asigurarea stabilităţii terenului", a declarat joi pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Geocelulele sunt elemente de consolidare a solului, confecţionate din materiale uşoare şi flexibile, sub forma unor plase tridimensionale.

Potrivit directorului, după finalizarea amenajărilor, constructorii vor trece la asfaltarea străzii Olteniei, afectată de traficul auto de tonaj ridicat din timpul şantierului. "Estimăm închiderea lucrărilor în circa trei săptămâni", a spus Marchiş.

Lucrările de amenajare a zonei sunt realizate de firma Trebor Drum Construct printr-un proiect de regenerare urbană în valoare de 2,8 milioane lei, din care a făcut parte şi construcţia parcării cu aproape o sută de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
***
*** strada aia s-a surpat cand au demolat vechiul zid de protectie ca sa-l faca pe cel nou. Alta lucrare inutila, de ce a trebuit spart vechiul parapet? ***
Postat 25 Februarie 2024, 16:11 de vasi13
KP
Lasă amu astea ca nu ești inginer constructor, tu nu știi ce și despre fe vorbești
Postat 24 Februarie 2024, 11:07 de Sandu2100
Cooperativa Munca în Zadar merge mai departe.
La primărie nu mai există niciun proiectant? La firmele de casă mu mai există niciun constructor? Zidul din beton turnat de-a lungul străzii Olteniei va crăpa, se va surpa și se va duce la vale ... pentru că apele freatice caracteristice dealurilor de la Oradea își vor face loc la baza peretului și se va acumula foarte multă apă, neavând unde se scurge în timp. Așa că, strada Olteniei se va rupe în anii ce urmează și nu va mai fi întreagă. Zidul anterior, care a stat acolo peste trei decenii și totul părea în regulă și cunun anume rost, era flexibil din câte se vedea și permitea apelor din subteran sau de la suprafață, să treacă fără a se observa vreo modificare ca formă și fond. Cu alte cuvinte, edilii ăștia habarniști și "neterminați" prin definiție, ar trebui să dea repede câteva găuri, cât de mari se poate, prin fundația zidului ... căci altfel vor trebui să plătească la un moment dat, din buzunar, niște daune de distrugere naturală sau din neglijență crasă. Surprinzător e că actualii decidenți de la calea ferată nu s-au autosesizat că a apărut un potențial pericol, la traseul lor de tren care traversează Oradea.
Postat 24 Februarie 2024, 09:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON