URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2023, 10:51

Încă o finanțare europeană pentru turism ecologic în Bihor: la nici 30 km de Oradea vor fi amenajate o peșteră și un traseu Via Ferrata

Încă o finanțare europeană pentru turism ecologic în Bihor: la nici 30 km de Oradea vor fi amenajate o peșteră și un traseu Via Ferrata foto generic, Munții Bihorului, sursa Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a anunțat semnarea unui nou contract de finanțare cu fonduri europene nerambursabile, în valoare de 11 milioane lei, pentru investiții în amenajarea infrastructurii turistice într-o arie naturală din Tășad, comuna Drăgești, la mai puțin de 30 km de Oradea.

„Astăzi, 18 iulie, s-a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru proiectul Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului de importanță comunitară ROSCI0240 Tășad”, a transmis marți CJ Bihor, care a realizat proiectul în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Primăria Drăgești.

Proiectul va cuprinde amenajarea interioară a peșterii Stracoș, construirea unui centru de vizitare, a unei parcări și a unui popas, amenajarea a 4.968 m de poteci, amenajarea unui punct de belvedere tip amfiteatru pe structură din lemn și piatră la peștera Stracoș, amplasarea unui pod suspendat și amenajarea unui traseu tip Via Ferrata la peștera Stracoș, amenajarea a două locuri de odihnă în proximitatea peșterii Tășad și a satului Stracoș, amplasarea a două foișoare, a unei așa numite structuri satelit a centrului de primire și conservare (o structură din lemn de 20 metri pătrați), precum și alte dotări, amenajări și curățiri.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar perioada de implementare este până la finele acestui an, valoarea totală fiind de 11,158 milioane lei, 100% nerambursabilă.

În ultima săptămână, CJ Bihor a mai semnat contracte de finanțare nerambursabilă de 40 milioane lei pentru un alt proiect în parteneriat cu ANANP și primăriile comunelor Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești (în cadrul căruia va fi realizată reconstrucția ecologică a Lacului Vida din Dobrești, precum și amenajarea a trei centre de management, cercetare și educație ecologică și a unor zone de vizitare a biodiversității, cu locuri de campare adecvate, atât la coada lacului Vida, cât și la Vadu Crișului și la Șuncuiuș), precum și de 9,437 milioane lei pentru un proiect în parteneriat cu ANANP și primăriile comunelor Șinteu și Aușeu (la Șinteu va fi construit un centru de management, cercetare și educație ecologică, iar în Aușeu va fi amenajată o zonă cu pistă off-road în afara sitului Muntele Șes).

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Peste 40 milioane lei, câștigați de județul Bihor pentru turismul ecologic și conservarea naturii în Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului

Aproape 2 milioane de euro din fonduri UE pentru turism ecologic și conservarea naturii în Bihor, la Șinteu și Aușeu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Potential urias
Bihorul ca de altfel toata Romania are un potential urias pt turism. Deja o parte din acest potential este exploatat. Cred ca va urma si restul.
Postat 19 Iulie 2023, 23:19 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON