URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2023, 10:51

Încă o finanțare europeană pentru turism ecologic în Bihor: la nici 30 km de Oradea vor fi amenajate o peșteră și un traseu Via Ferrata

Încă o finanțare europeană pentru turism ecologic în Bihor: la nici 30 km de Oradea vor fi amenajate o peșteră și un traseu Via Ferrata foto generic, Munții Bihorului, sursa Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a anunțat semnarea unui nou contract de finanțare cu fonduri europene nerambursabile, în valoare de 11 milioane lei, pentru investiții în amenajarea infrastructurii turistice într-o arie naturală din Tășad, comuna Drăgești, la mai puțin de 30 km de Oradea.

„Astăzi, 18 iulie, s-a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru proiectul Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului de importanță comunitară ROSCI0240 Tășad”, a transmis marți CJ Bihor, care a realizat proiectul în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Primăria Drăgești.

Proiectul va cuprinde amenajarea interioară a peșterii Stracoș, construirea unui centru de vizitare, a unei parcări și a unui popas, amenajarea a 4.968 m de poteci, amenajarea unui punct de belvedere tip amfiteatru pe structură din lemn și piatră la peștera Stracoș, amplasarea unui pod suspendat și amenajarea unui traseu tip Via Ferrata la peștera Stracoș, amenajarea a două locuri de odihnă în proximitatea peșterii Tășad și a satului Stracoș, amplasarea a două foișoare, a unei așa numite structuri satelit a centrului de primire și conservare (o structură din lemn de 20 metri pătrați), precum și alte dotări, amenajări și curățiri.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar perioada de implementare este până la finele acestui an, valoarea totală fiind de 11,158 milioane lei, 100% nerambursabilă.

În ultima săptămână, CJ Bihor a mai semnat contracte de finanțare nerambursabilă de 40 milioane lei pentru un alt proiect în parteneriat cu ANANP și primăriile comunelor Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești (în cadrul căruia va fi realizată reconstrucția ecologică a Lacului Vida din Dobrești, precum și amenajarea a trei centre de management, cercetare și educație ecologică și a unor zone de vizitare a biodiversității, cu locuri de campare adecvate, atât la coada lacului Vida, cât și la Vadu Crișului și la Șuncuiuș), precum și de 9,437 milioane lei pentru un proiect în parteneriat cu ANANP și primăriile comunelor Șinteu și Aușeu (la Șinteu va fi construit un centru de management, cercetare și educație ecologică, iar în Aușeu va fi amenajată o zonă cu pistă off-road în afara sitului Muntele Șes).

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Peste 40 milioane lei, câștigați de județul Bihor pentru turismul ecologic și conservarea naturii în Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului

Aproape 2 milioane de euro din fonduri UE pentru turism ecologic și conservarea naturii în Bihor, la Șinteu și Aușeu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Potential urias
Bihorul ca de altfel toata Romania are un potential urias pt turism. Deja o parte din acest potential este exploatat. Cred ca va urma si restul.
Postat 19 Iulie 2023, 23:19 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON