URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 19:31

Încă 14,2 milioane de euro pentru Oradea. Piaţa Mare va deveni centru de afaceri printr-un proiect transfrontalier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea atrage încă 14,2 milioane euro prin intermediul a cinci proiecte europene finanţate prin Programul Interreg România-Ungaria.

Centru de afaceri la Piaţa Mare

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Comitetul de evaluare a proiectelor finanţate prin Programul Interreg România-Ungaria a aprobat, la apelul pentru luna decembrie, cinci proiecte în valoare totală de 19,4 milioane euro care vor fi implementate în Oradea.

Valoarea investiţiilor atrase de municipalitate se ridică la 14,2 milioane euro, în condiţiile în care contribuţia oraşului va fi de 4,6 milioane euro.

Cel mai mare dintre proiectele aprobate, în valoare totală de 7,5 milioane euro, vizează construcţia centrului de antreprenoriat Piaţa Cetate, a centrului mobil pentru sprijinirea producătorilor locali din Bihor şi a centrului pentru antreprenoriat incluziv Hajdúböszörmény.

Depus în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Bihor, Primăria Hajdúböszörmény (Ungaria) şi Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, proiectul vizează promovarea mobilităţii transfrontaliere a forţei de muncă.

Valoarea totală a bugetului aferent municipalităţii se ridică la 6,5 milioane euro din care 2 milioane lei o reprezintă fondurile nerambursabile.

Investiţii în telemedicină

Cel de-al doilea proiect, în valoare de 2,9 milioane euro, vizează dotarea cu echipamente medicale moderne a Spitalului Gavril Curteanu şi Spitalul Central Judeţean Békés.

Bugetul aferent spitalului orădean este de 2,5 milioane euro, din care 2,4 milioane euro din fonduri transfrontaliere. Contribuţia municipalităţii va fi de 49.000 euro.

Aparatura medicală achiziţionată va cuprinde de la un aparat digitat pentru radiografie pentru secţia de Radiologie şi laboratoare cu puncte de lucru în fiecare secţie la un turn complet 3D FullHD pentru secţia de chirurgie adulţi şi copii şi un centru de imagistică în cadrul căruia se vor monta un RMN şi trei ecografe.

"Suplimentar, se doreşte achiziţionarea unui sistem de telemedicină care va fi instalat în compartimentul de IT al Spitalului, cu terminalele în Camerele de gardă, acoperind aproape integral secţiile Spitalului Municipal, şi realizarea de schimburi de practică între personalul medical al celor două spitale partenere", se menţionează în comunicat.

Mai repede şi mai bine

În valoare totală de 3 milioane euro, cel de-al treilea proiect are ca scop identificarea timpurie şi tratarea eficientă a bolilor în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar. Bugetul aferent spitalului orădean va fi de 2 milioane de euro din care 1,9 milioane euro din fonduri nerambursabile.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea este lider de proiect şi are ca parteneri Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu şi Municipiul Hajdúböszörmény.

Proiectul urmăreşte, printre altele, amenajarea unei linii automatizate pentru laboratorul de analize medicale a spitalului, implementarea unui sistem de transport a probelor în câteva secunde între secţii şi laborator precum şi implementarea unei soluţii informatice de informare a populaţiei privind analizele medicale pe care şi le poate face.

Accentul pe prevenire

Tot în domeniul sănătăţii, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara va implementa în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Universitatea din Debrecen un proiect în valoare de 3 milioane euro.

Proiectul privind identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice în zona transfrontalieră vizează dotarea institutului timişorean cu echipamentele pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică, specializare care nu este acoperită în prezent, reabilitarea şi dotarea secţiei de ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (bloc operator, ATI şi secţie cu paturi) şi realizarea de schimburi de experienţă pentur pesronalul medical şi organizarea de acţiuni de screening pentru identificarea defectelor cardiace fetale şi tumorilor ovariene.

Suma alocată spitalului orădean se ridică la 1,2 milioane euro, din care 1,1 milioane euro sunt fonduri transfrontiere.

Şapte autobuze Euro 6

Cel de-al cincilea proiect aprobat ţinteşte îmbunătăţirea transportului public în Oradea şi Debreţin şi este iniţiat de OTL în parteneriat cu ADI Transregio şi Compania de Transport Debrecen.

În cadrul proiectului, cu o valoare totală de 2,9 milioane euro, vor fi achiziţionate pentru OTL 7 autobuze noi, de tip Euro 6.

Tot pe fonduri transfrontaliere vor fi elaborate mai multe studii cu privire la fluxul de călători de la nivelul localităţilor Oradea, Borş, Sâmnartin şi Biharkeresztes şi modalităţile de dezvoltare a reţelei de transport public la nivelul reşedinţei de judeţ.

În plus, OTL va achiziţiona un sistem automat de localizare a vehiculelelor, 50 de panouri de informare a călătorilor precum şi o aplicaţie mobilă care va permite identificarea în timp real a călătoriilor în cele patru localităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Oradea...noapte bună! Ilie Gavril veghează...prost
@Oradeamea: Nu asta a fost și cu Ocska? S-au băgat bani aiurea și acum va deveni praf și pulbere....Turbogiratia? Idem! De ce nu îl întreabă nimeni nimic? Pe Diktator zic...face ce vrea punct! E pupat de F.B., M.M., D.S.P., A.P.M. si câți mai sunt....
Postat 19 Decembrie 2018, 18:33 de prostea
Anna
Iti zic eu, cladirea apartine universitatii si face obiectul unei garantii la banca, s a luat ceva credit. Univ nu mai are bani de salarii ce sa mai vb de reabilitarea fatadelor.
Postat 19 Decembrie 2018, 16:01 de User anonimizat
metamorfoze...aiurea
Ce nu inteleg eu este: 1. Abia ce i s-a dat o fata exterioara, spre Grivitei, Pietei Cetate...s-a acoperit aiurea dar cu bani multi - sunt convins - zona de piata deschisa, s-a amenajat - la fel cu bani multi - zona acoperita....si acum...hai sa facem altceva !!! Ce zapaceala e asta ? Adica s-au cheltuit bani degeaba? sau articolul nu explica sa inteleaga tot cetateanul, UNDE anume se va face aceasta investitie ????? 2. Da, se fac multe lucruri in oras, bravo initiatorilor, dar...nu sunt duse la bun sfarsit. Parcul cetatii arata dezastruos. Bine ca s-au bagat atatia bani in el. Cosuri de gunoi rupte, plantele toate napadite de buruieni...e un aspect de padurea spanzuratilor. In loc de concluzie : Ce fel de om gospodar e acela care construieste/cladeste ceva si apoi lasa de izbeliste ???????? Nu miroase a lucru cinstit !!!!!!!! Asa nu vom fi niciodata europeni !!!!!!
Postat 19 Decembrie 2018, 13:44 de Oradeamea
Orădeni, aveți ocazia să măsurați genialitatea edililor ... că urmează să dispară Piața Mare !?!
A mai fost o tentativă din asta, de a trage în locul pieței agroalimentare o hală mare în care să intre tot ca în remiza de tramvaie de la OTL, inițiată de tandemul Kiss+Mudura ... noroc că, totuși, la vremea aceea mai existau consilieri locali conservatori în ideea de a turna beton mult pe verticală, ca o fabrică, acoperită cu foi de plastic și de tablă. Ștrandul orașului l-ați terminat, neterminaților. Ciuperca cu dealul la fel. Piața de vechituri așijderea. Acum vreți să ne luați și singura piață serioasă, de parcă nu ați putea să faceți alta, în alt loc mai potrivit cu accesul rutier, de persoane și de transport public ?!? Nu v-a trecut o clipă prin cap ideea că poziția actuală a Pieței Mari este factorul principal de aglomerare a zonei ?!? Nu v-a trecut prin minte că s-ar putea salva mulți bani dacă s-ar reloca amplasamentul și astfel nu ar mai fi nevoie de împrumutul de peste 100.000.000 pentru fantasmagorii de coborâre în subsol a liniilor de tramvai ?!? Nu v-a trevut prin creierul vostru mic ideea de a mobiliza resursele pentru o centură pe partea nordică a orașului, pentru a crea un nou coridor de dezvoltare pe care să regăsim funcțiuni care astăzi blochează orașul acesta sufocat ?!?
Postat 19 Decembrie 2018, 10:24 de CrisDumi
Facultatea de medicină.
Revin cu intrebarea ..de ce nu se renovează clădirea facultatii de medicina? E foarte frumoasă dar arata jalnic!! Si in centrul orașului!
Postat 19 Decembrie 2018, 07:39 de Anna
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON