URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2018, 19:31

Încă 111,2 milioane lei pentru Oradea: S-a semnat contractul de finanţare europeană a pasajelor subterane din Piaţa Gojdu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a semnat, luni, la Cluj Napoca, contractul de finanţare europeană a proiectului privind construcţia pasajelor subterane din Piaţa Gojdu.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, investiţia în valoare de 111,2 milioane lei va trebui implementată în termen de 89 de luni.

"Obiectivele specifice ale proiectului sunt: creşterea estimată a numărului de pasageri transportaţi în cadrul sistemelor de transport public de călători extinse, scăderea anuală a gazelor cu efect de seră, crearea de benzi separate pentru mijloacele de transport public pe o lungime totală de 990 metri liniari, achiziţia de 4 autobuze hibride noi care vor tranzita benzile dedicate create prin prezentul proiect, modernizarea şi extinderea zonelor pietonale în suprafaţă totală de 16.349 metri pătraţi pe traseul coridorului de mobilitate urbană, reabilitarea liniilor de tramvai pe o lungime de 0,512 kilometri linii tramvai cale dublă, respectiv a 1,024 metri de linii tramvai cale simplă", se menţionează în comunicat.

Tuneluri, pietonală, autobuze hibrid...

Prima şi cea mai mare investiţie cuprinsă în proiect vizează reorganizarea traficului din zona Pieţei Emanuil Gojdu şi a Parcului 1 Decembrie prin separarea fluxului de circulaţie rutieră de cea pietonală şi de liniile de tramvai prin redirecţionarea în suberan a fluxurilor existente în prezent.

Cu ocazia lucrărilor vor fi asfaltate artere precum Bulevardul Cantemir (990 metri), Independenţei (115 metri), Piaţa 1 Decembrie (200 metri), Calea Clujului (215 metri) şi Calea Mareşal Averescu (275 metri).

"Pentru sporirea mobilităţii urbane se propune realizarea unei piste de biciclişti cu o lungime de 660 metri liniari pe direcţia N–S (Bulevardul Dimitrie Cantemir) cu dublu sens şi dotarea cu 6 sisteme de suport biciclete de închiriat", se mai menţionează în comunicat.

Alte două investiţii vizează reamenajarea străzii Vasile Alecsandri, demarată în septembrie 2017 şi finalizată în proporţie de 95%, respectiv achiziţionarea unui număr de 4 autobuze electrice hibride.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Neutryno - corectare.
Pentru că html nu ma lasa sa folosesc paranteze ascuțite, lipseste semnu ca primele 2 fraze sunt sarcasm.
Postat 13 Decembrie 2018, 09:45 de poiu
Neutryno
taci ca tu nu știi. De ce in alte tari se face tunel pw sub autostrada in 3 nopti din care doar într-una se opreate traficul? Si atunci exista ruta alternativa. Dezvoltare peate noapte nu se poate in romania. Pentru ca zicea odata cineva "ca romanu, nu-i nici unu, unde-s 2 te fura unu" si asta se aplica tuturor partidelor si politicienilor. Dar diferenta o face ce ramane in urma. Hai sa ne uitam la jiji, cati bani a pierdut statutul prin afacerile lui? Dar toti zic de jiji ca e om bun, face biserici. Pai cand furi 1 mld de euro si dai inapoi 3 milioane, te face bun? La fel peste tot. Da când furi 1 mln si dai inapoi 8-900k, e tot furt da mai cu bun simt. Repet, nu culoarea politica ii diferentiaza ci cat isi baga ei in buzunar. Nu bag mana in foc pt nici unu, nici macar pt Bolo, dar bag mana in foc zicand ca Oradea evolueaza. In ritmul ei, mult mai alert ca acu 12 ani (nu am zis ca inaintea lui a stationat, atenție!) Dar evolueaza. Si culmea, numai oradenii nu vad asta (nu toti!) dar vad altii si unu care vine in oradea o dată pe am sau la 2 ani vede cel mai bine. Evolutie fara sacrificii nu exista, financiare, cleptomane si operationale, dar sa ramana ceva in urma. Turbogiratia aia e atata de criticata, eu sincer stiu ca e mai bine fata de cum era inainte, nu numar masini si timpi de asteptare sa mentionez cu cât e mai bine. Dupa parerea mea e, acuma ca vor sa ingroape trafic, probabil ca vreunu a facut calculele alea, altfel pe ce baza sa dea UE bani? Nu le fac eu, eu ma bucur ca va fi mai usor de circulat avand in vedere numarul de masini si tipul conducatorului de azi, ala "cu mai multi km cu spatele decat tu cu fata". Pietonale sunt peste tot in lume, Oradea nu e nici pe departe exagerata dpdv al zonelor fara masini. Si nici nu egaleaza la numar alte orase sau masini. Doar ca a avut ghinionul sa se dezvolte haotic in comunism. Da un ochi pe maps sa vezi orase mari din canada, state unde strazile formeaza patrate, unde proprietatile sunt mici si delimintate clar cvartalele de blocuri de cele de case. Hai ca o fi mai bine, 7 ani e cu marja de eroare zic eu.
Postat 13 Decembrie 2018, 09:43 de poiu
Asta cu 7 ani
Eu cred că Bolojan ia făcut în ciudă lu unom, sa nu mai comenteze că nu se termină lucrările la timp
Postat 13 Decembrie 2018, 01:40 de Sandu1206
timpul
Cred si sper, ca termenul de 89 de luni sa fie usor exagerat. Sapte ani si jumatate de santier....aproape ca as vrea sa ramana turbogiratia. Raman la parerea mea ca pe malul Petei trebuia facuta o sosea normala, pe care sa circule troleibuze si nu tramvaie. In rest felicitari pentru absorbtie!
Postat 12 Decembrie 2018, 17:13 de Kid
Incapabilii
Unii urmează cursul șefului Dragnea.
Postat 12 Decembrie 2018, 14:56 de Sandu1206
Din nou apar postacii
Dragutilor, dar voi nu aveti serviciu? si nici un pic de rusine pentru ceea ce scrieti? Oare sunteti platiti doar pentru comentariile de pe ziarele locale? de Craciun in loc de seminte va dau stapanii bomboane? Ati fost careva in Franta sau Germania ca sa spuneti, nu din auzite, ca nu vrem ca acolo? Noroc ca sunt milioane de romani care lucreaza din greu, dar cinstit prin tarile astea "imperialiste" si vad normalitatea care este acolo, spre deosebire de tigania si mizeria morala si reala(la propriu) din Romania cea rosu guvernata. Clipele va sunt masurate.Acum avem niste politicieni cum nu s-au mai văzut de pe timpul comunismului, care sunt dispuși să distrugă tot pentru a-și salva averea furată și poziția privilegiată. La fel si lacheii lor platiti modest la comentariu.
Postat 12 Decembrie 2018, 11:39 de Neutryno
Re: pinonel
Scuze, tastatura telefonului e prea mică pentru așa populație ... de 196.680 de locuitori înregistrați în Oradea, în loc de suta de mii în plus care ar aduce mai degrabă cu unul dintre orașele "patrulateralei" !?!
Postat 12 Decembrie 2018, 10:48 de CrisDumi
Re: pinonel
Felicitări pentru modul de abordare, mai ales că "drumul european" devine tot mai evident ca fiind unul în care nu vom vrea să ajungem, precum azi în Franța, Belgia sau Germania !?! Ei bine, răspunsul la întrebarea ta este, la nivelul 01.07.2018 ... de 856 Euro/cap de locuitor, după datele statistice colectate la nivelul BEI pentru Oradea, care are notată acolo și populația de 296.680 de persoane aflate în evidențele oficiale !?! Poți corela asta și cu faptul că veniturile proprii obținute de municipiul Oradea, în tot ansambul său economico-financiar, reprezintă spre finalul acestui an ... 0,052% din bugetul total al României !?!
Postat 12 Decembrie 2018, 10:44 de CrisDumi
89 de luni în care Oradea va fi tot un șantier ...
... fără a avea deja câteva variante "circulatorii" rezonabile ?!? Nu cred că în cei 7,5 ani de lucrări - de la 2021 la 2028 - o să mai aibă relevanță obiectivele asumate, pentru că depopularea va fi evidentă, în favoarea mai puțin titratelor din zona limitrofă !?!
Postat 12 Decembrie 2018, 10:33 de CrisDumi
....
Este vreun oradean, sau mai multi, care sa poata raspunde scurt si clar la cateva intrebari? 1. Care este rata de absorbtie a fondurilor europene/guvernamentale/etc pt. proiectele derulate de primarie? Intreb pt. ca primaria are o gramada de procese (pe care le pierde pe linie!) deschise pt. ca a fost penalizata si in loc sa primeasca de exemplu 100 de lei, a primit doar 80, ceilalti 20 i-a luat de la noi, impreuna cu dobanzile. 2. Care este datoria publica a Oradiei? Aia reala, nu aia pe care o invarte-n gura gusti ,,economicul"! Despre Raportul Curtii de Conturi si (ne)consecintele masurilor dispuse acolo, altadata!
Postat 12 Decembrie 2018, 05:23 de pinonel
?!
Cred ca alta e stirea zilei! Citez din presa locala: ,,Executivul va propune miercuri, consilierilor locali, adunați în ședința ordinară aferentă lunii decembrie, să aprobe accesarea unui credit în valoare de maxim 100 milioane lei. Suma ar urma să acopere necesarul de lichidități pentru derularea a 17 proiecte cu finanțare europeană, pentru care Primăria a semnat deja contractele de finanțare. Ca atare, Primăria trebuie să aibă în conturi sumele necesare pentru plata lucrărilor, până la recuperarea banilor, prin decont, de la finanțator. Valoarea totală a acestora este de peste 489 milioane lei. Creditul ar urma să fie accesat pe o perioadă de 10 ani, perioada de tragere a banilor să fie de patru ani, cu trageri și rambursări multiple, în funcție de necesar și cu perioada de restituire de 6 ani, la finalul celor 4 de tragere." Cu totii am vrea sa conducem masini de top si sa locuim in vile de lux, dar pt. astea nu ne inglodam in datorii. Cu totul altfel ar sta lucrurile daca creditele ar fi platite de altii, nimeni nu ar ezita sa se indatoreze cat de mult. Nu e de condamnat mai mult biraul si clica lui decat idi*tii care l-au votat si i-au votat consilierii, fix 2/3 de cat avea nevoie!
Postat 12 Decembrie 2018, 05:15 de pinonel
Subliminal
Bingo ! E ce a ramas din actualul mandat plus inca unul...
Postat 11 Decembrie 2018, 21:49 de excalibur
:)))
Excalibur, ma faci sa rad :)))
Postat 11 Decembrie 2018, 20:30 de cetateanbihorean
89 de luni
...7 ani apocaliptici si ceva.Tot respectul echipei care a facut calculele si i-a dat cu virgula,asa cum sta bine unor calcule serioase
Postat 11 Decembrie 2018, 20:12 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON