URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2015, 13:15

Inaugurare la anu’. Maşinile pot circula prin Piaţa Unirii, dar lucrările continuă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circulaţia rutieră în Piaţa Unirii s-a reluat joi, în ultima zi din an, la ora 11.30, pe banda cu sens unic, special amenajată pentru traficul auto, care trece prin faţa Primăriei, pe lângă Episcopia Greco-Catolică, spre strada Avram Iancu.

Lucrările la Piaţa Unirii nu sunt, însă, finalizate, ele urmând să continue şi în 2016.

"Nu este o conferinţă de încheiere a proiectului, ci una de încheiere a lucrărilor finanţate din fonduri europene. Investiţiile care au fost bugetate cu fonduri europene au fost încheiate, dar recepţia finală se va face doar în primăvara anului viitor, după ce toate elemente vor fi montate şi vom vedea cum se comportă piaţa reabilitată, după ce a trecut peste ea o iarnă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la faţa locului.

Investiţie europeană: 3,6 milioane euro...

Potrivit viceprimarului, angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au lucrat miercuri până după ora 1 noaptea pentru a putea trimite a doua zi, până în ora 10, când s-a închis Trezoreria, ultimele facturi spre decontare din fonduri europene.

"Investiţia din fonduri europene se ridică la 3,6 milioane euro, sumă care a fost cheltuită în cea mai mare parte", a spus Mălan. Potrivit viceprimarului, printre altele, nu s-au mai cheltuit sumele aferente cantităţii de piatră care, prin recalcularea suprafeţelor nu a mai trebuit pusă în operă, şi sumele reprezentând capacele de cămin tehnic eliminate din proiect după ce numărul lor a fost înjumătăţit de la 200.

Cheltuială orădeană: fără număr!

Cheltuielile totale făcute cu reabilitarea Pieţei Unirii, care vor cuprinde şi contribuţia municipalităţii, vor fi cunoscute abia în cursul anului viitor. "Deocamdată ne-am concentrat toate eforturile pentru a face decontările din fonduri europene. După Anul Nou, vom face calculele şi rezultatul va fi făcut public", a spus Mălan.

Oricum, investiţia municipalităţii se anunţă una mai mult decât consistentă. Practic, toate reţelele din subteranul Pieţei Unirii, precum şi lucrările suplimentare cu amenajarea fântânilor arteziene cu cămin de vizitare şi toate elementele hidraulice, băncile din piatră masivă şi refacerea soclului statuii lui Mihai Viteazul vor fi suportate prin contribuţia oraşului. Suma exactă va fi făcută public la finalul lucrărilor.

Lucrările continuă...

Joi, în jurul orei prânzului în Piaţa Unirii meşterii italinei lucrau încă la finisajele fântânilor arteziene şi închiderea rosturilor rămase între pietre. Constructorii vor mai avea însă de terminat reabilitarea soclului statuii lui Mihai Viteazul, de montat stâlpii de iluminat şi reglat intensitatea luminii acestora, de finalizat staţia de tramvai a cărei montare a început în dreptul Podului Sfântul Ladislau şi altele.

"Lucrările vor continua imediat după Anul Nou sau, când vremea va permite. De altfel, de aceea am şi hotărât să dăm drumul la trafic ca să putem vedea cum se comportă lucrarea", a declarat Mălan.

...pe banii constructorului

Potrivit viceprimarului, toate lucrările rămase de executat vor fi suportate de constructori. "Termenul contractual a fost data de 31 decembrie. Contractul a fost prelungit până în iunie, dar asta nu înseamnă că vom prelungi şi efortul financiar al oraşului. Constructorii vor finaliza lucrarea pe cheltuiala lor, aşa a fost înţelegerea", a spus viceprimarul.

Cel mai probabil lucrările vor fi terminate în primăvara anului viitor. "Probabil vom inaugura Piaţa Unirii în aprilie", a estimat edilul.

10 ani de garanţie

Mălan, definindu-se "ca om din Primărie", şi-a asumat încă o dată responsabilitatea cu privire la proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii şi a afirmat că toate lucrările vor fi recepţionate doar la un nivel de calitate bună şi foarte bună.

În plus, acesta a spus că a negociat pentru oraş cea mai lungă perioadă de garanţie. "Avem cea mai mare garanţie pentru lucrări de până acum. Fiecare fir de iarbă, fiecare piatră, fiecare lucrare de montaj beneficiază de un termen de garanţie de zece ani, dacă se întâmplă ceva executantul vine şi repară", a spus Mălan.

Piaţa, pro şi contra!

Ajunsă într-un stadiu aproape de finalizare, Piaţa Unirii a fost inundată de orădeni imediat după înlăturarea baricadelor care împiedicau accesul. Trecătorii admirau clădirile din jur, filmau ansamblul arhitectural cu telefonul mobil sau, pur şi simplu, se plimbau.

Părerile orădenilor cu privire la modul în care va arăta piaţa sunt la extreme. "Felicitări, domnule viceprimar pentru lucrarea pe care aţi făcut-o", i-a spus lui Mălan un trecător în timp ce îi strângea mâna.

Pe de cealaltă parte, un bătrânel (video) a reuşit să îl irite vizibil pe viceprimar prin modul în care a calificat viitoarea staţie de tramvai. "Este o mizerie. O să vedeţi că lumea nu o să o suporte. De ce nu ai făcut-o mai încolo sau mai încoace? Sau ceva străveziu...", a reclamat orădeanul. Bătrânul care s-a prezentat ca fiind "de meserie" a spus că staţia de tramvai contrastează cu aspectul arhitectual al pieţei centrale, iar "acest baraj" rupe oraşul în două.

Viceprimarul a încercat să evite o polemică cu bătrânelul în faţa camerelor de luat vederi. "Da. Părerile sunt împărţite", a spus edilul. Mălan a spus însă că aprecierile estetice cu privire la modul în care va arăta staţia de tramvai, principala cale de acces pietonal în piaţă, este încă prematur. "Nici nu e gata şi dumneavoastră ştiţi deja că este o mizerie", a protestat edilul.

Demarate în luna februarie lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, cu termen de predare data de 31 decembrie sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti din care mai fac parte firmele Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Oradenii autentici isi dau cu parerea - este o mizerie !
Batranelul nemultumit,oare din ce partid face parte ? Pai nu se poate sa fii "contra" si sa nu apartii unei gruparii politice rivale,conform ideologiei secretarului general al ...PNL,Bolojan Ilie. O fi PSD-ist ? O fi UDMR-ist ? NU,o fi PNTD-ist !Cel mai sigur,cred ca e legionar!"O sa vedeti ce o sa spuna orasul " mai zise batranelul,pe langa faptul ca " nu se leaga,nu...",dar cine sa-l asculte .Malan ? "O sa vedeti ce o sa spuna orasul "....Cat bun simt si cata incredere mai are acest oradean,autentic,in DREPTATEA si judecata CETATEANULUI CONTRIBUABIL ..."O mizerie..."
Postat 04 Ianuarie 2016, 23:00 de platona
DA , DA
@suporter_oradean : Multumesc ! " La multi ani ! " si tie !
Postat 31 Decembrie 2015, 19:43 de TDS
Mai conteaza?...
Pai...daca toata lumea ar fi numai "pro" si nimeni "contra",ce farmec ar mai avea?! In plus,varsta nu mai conteaza ...Poate nici genul...
Postat 31 Decembrie 2015, 18:43 de User anonimizat
delirul
Tds da mai continui tatamentul ? pe bune n-ai facut nici cozonac de craciun,nu faci nici party de rev ? sunt tari pastilele pe care ti le-a prescris medicul de la neuro ? Le iei regulat ? Sanatate si la multi ani
Postat 31 Decembrie 2015, 18:14 de suporter_oradean
HAIDA
@cetateanul-oradean : Unii Oameni ( spre deosebire de OAMENI - U ....) sustinem ca Piata este ORIBILA ! Iar pavajul executat de " mesterii italieni " , EXECRABIL ! De ce nu poti accepta si alte opinii ? Te invit pe intai ianuarie 2016 , ora 14 , 0 sa ne plimbam prin Piata si sa analizam concret ce si cum ... VREI ?
Postat 31 Decembrie 2015, 17:48 de TDS
Piata
e chiar frumoasa. Ramine de vazut cum vor rezista lucrarile, dar estetica pietruirii e net superioara celei pe care o putem vedea in cetate, sau la Iasi, sau la Cluj, sau la Bucuresti. Circulatia ar trebui scoasa de tot sau permisa cel mult pentru taxi si transportul in comun. @TDS Nu va cunosc, nici nu sunt membru de partid sau implicat in activitati politice, si sper sa nu o luati cu suparare. Uneori aveti dreptate sa observati nereguli, dar daca tot timpul facem asta cu vehementa...
Postat 31 Decembrie 2015, 17:44 de poli
Re
Piața arată excepțional! Într-adevăr, lucrările făcute acolo sunt de foarte bună calitate! Cât despre „tovarășul” care suferă de lipsă de băgare în seamă și își mai spune „de meserie”, nu are rost să comentăm... Pur și simplu habar n-are pe ce lume trăiește, ca mulți alții de altfel... Oameni care au umblat prin Europa sau arhitecți spun că Piața Unirii arată superb, iar dacă veți compara calitatea lucrării din Oradea cu cea din orașe precum Cluj, Timișoara, București, veți vedea că am dreptate.
Postat 31 Decembrie 2015, 16:11 de cetateanul-oradean
INTREBARE:
Ce v-a zis dl aladin poza, dle vice Malan?
Postat 31 Decembrie 2015, 15:52 de ADINA
CRAZY?
@vlad_oradea : Dar ce am spus ? Atunci cand ceva nu este dus la bun sfarsit e ca nunta fara lautari ! Readacria Bihoreanul ? Ce ziceti ? Daca ma apuc sa cant : " Ana , zorile se varsa / Mai doneaza-mi inc-o casa... ce e ? Nimic ! Deci .....?
Postat 31 Decembrie 2015, 15:40 de TDS
@gretos
@tds, totusi ironia asta gretoasa cu tenta cred ca e prea mult chiar si pentru tine sau chiar nu ai limite de decenta? @redactia ebihoreanul, nu puteti totusi modera anumite comentarii, e pacat de sursa de informatii pe ne-o oferiti.
Postat 31 Decembrie 2015, 15:04 de vlad_oradea
NASOL
Fara FINALIZARE e ca nunta fara lautari !
Postat 31 Decembrie 2015, 14:30 de TDS
pacat ca se circula cu masina pe acolo...
totul e super acolo mai putin circulatia masinilor...sper sa le opreasca cat de curand.. e pacat de toata munca depusa...sa auzim si acolo motoarele. Nu e tarziu sa se opreasca circulatia prin piata!!! Oricum - bravo Primariei si primarului Bolojan!! Succes
Postat 31 Decembrie 2015, 13:58 de TC
felicitari
deci nu pierdem nici un euro din fondurile europene alocate acestui obiectiv, felicitari! "municipalitatea a atras toţi banii europeni alocaţi proiectului".
Postat 31 Decembrie 2015, 13:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON