URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2016, 17:44

Înalta Curte a decis: Dosarul judecătorilor suspendaţi se întoarce la DNA pentru refacerea rechizitoriului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 2 ani de la trimiterea în judecată a magistraţilor Florica Roman şi Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, respectiv Raluca Cuc şi Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, dosarul acestora se întoarce acolo de unde a plecat, pe masa procurorilor DNA.

Este vorba despre dosarul în care, pe 30 iunie 2014, DNA Oradea i-a trimis în judecată pe cei patru judecători, acuzându-i că, prin soluţii date pe baza unor documente false, l-ar fi scos din închisoare pe ginerele unei avocate, condamnat pentru tentativă de viol, şi pentru care aceştia au şi fost suspendaţi din magistratură, imediat după declanşarea procesului.

E greşit...

Vara trecută, judecătorul de Cameră preliminare a Curţii de Apel Cluj, a dispus returnarea cauzei la DNA Oradea, pentru nereguli la rechizitoriu. Potrivit soluţiei, procurorii au întocmit un document neclar, în care nu au indicat toate persoanele care au legătură cu procesul ori locul unde urmează să fie citate. Totodată, o serie de probe - declaraţiile unui denunţător şi ale unor martori, dar şi interceptări ambientale administrate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie -  au fost înlăturate din rechizitoriu.

Odată cu ele au dispărut şi acuzaţiile pe care acestea le susţineau: în cazul judecătoarelor Denisa Vidican şi Raluca Cuc au dispărut astfel abuzul în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, urmând să răspundă doar pentru favorizarea infractorului, în timp ce judecătorul Ovidiu Galea a fost exonerat de orice vină, din actul de acuzare fiind anulate dispoziţiile de trimitere în judecată atât pentru abuzul în serviciu, cât şi pentru fals şi uz de fals.

Dar nu de tot

Încheierea magistratului clujean a fost contestată, însă, de procurorii DNA Oradea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzațiile ar fi probate iar rechizitoriul corect întocmit, au susţinut ei, având explicații cu “privire la fiecare dintre inculpați și cu privire la fiecare faptă reținută în sarcina acestora, fără nici un fel de dubiu”.

Procurorii au considerat, de asemenea, că excluderea probelor a fost, de fapt, „o apreciere proprie și inadecvată a magistratului de la Curtea de Apel Cluj, care nu numai că nu are suport legal, dar degajă o anumită revoltă a acestuia față de atitudinea denunțătorului din prezenta cauză, care a scos la iveală fapte de corupție comise de magistrați și a avut o atitudine proactivă în dovedirea acestora".

Totodată, procurorii au criticat şi opinia judecătorului legată la adresa DGA Bihor, întrucât aceştia au făcut cercetări cu delegare şi doar pentru că „sunt specializați în cercetarea infracțiunilor de corupție”.

De la capăt

În final, vinerea trecută, după mai bine de o lună de deliberări, magistraţii instanţei supreme au dat verdictul. Potrivit minutei, judecătorii au menţinut decizia de returnare a dosarului la DNA, însă au înlăturat toate celelalte dispoziţii ale Curţii de Apel Cluj de înlăturare a probelor şi a acuzaţiilor pe care acestea le susţineau.

Oricum, soluţia, care este definitivă, ar putea avea drept consecinţă revocarea suspendării celor 4 judecători orădeni, care până la finalizarea noului rechizitoriu s-ar putea întoarce la serviciu, ba chiar să-şi încaseze salariile pe perioada celor aproape 2 ani în care au fost suspendaţi.

„Cazul va fi analizat în Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), imediat după ce instanţa va comunica soluţia”, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului, judecătoarea Daniela Pantazi.

Când se va întâmpla acest lucru, încă nu e clar, întrucât decizia instanţei supreme nu a fost motivată. Abia după argumentarea soluţiei, aceasta va fi transmisă Curţii de Apel Cluj care, apoi, o va comunica la CSM şi, totodată, va returna cauza, pentru refacerea rechizitoriului, la DNA Oradea.

Cert e că procesul magistraţilor e departe de a începe cu adevărat. Căci chiar dacă procurorii vor „repara” actul de acuzare, dosarul nu va fi trimis direct în instanţă, ci tot în Camera preliminară a Curţii de Apel Cluj, unde probele vor fi, din nou, luate la purecat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Chiar ca e o situatie nemaintalnita!
Citez din Lumea Justitiei de miercuri, 24 februarie a.c. ,,RASTURNARE DE SITUATIE FARA PRECEDENT – CSM a fost obligat sa revoce suspendarea din functie a judecatorilor Ovidiu Galea si Raluca Beatrix Cuc, de la Tribunalul Bihor, Florica Roman si Denisa Vidican, de la CA Oradea, dupa ce ICCJ a desfiintat rechizitoriul pe care DNA l-a incropit impotriva magistratilor." Ca aceasta cauza e una deosebita se vede si din faptuil ca csm isi incalca propriile hotarari (nu va speriati, si CCR si-a incalcat propriile decizii)! P.S. Domnule procuror Man, nu va invidiez! Aici trebuie sa cada capete! Ori al d-voastra, ori ale judecatorilor, sau macar a unora dintre ei. Nu exclud nici varianta sacrificarii unor ,,piese" din fiecare tabara, situatie care iar nu va avantajeaza.
Postat 25 Februarie 2016, 05:22 de pinonel
O situatie nemaintalnita
Este o speta cu care csm-ul si justitia nu s-a mai intalnit. Aici importanţa nu este data de judecatorii parte in dosar, vinovati sau nevinovati, nici de ,,munca" d-lui procuror Ciprian Florentin Man, buna sau rea, importanta este solutia care se va da in final. Si mai ales cum se va ajunge la aceasta solutie, a se vedea contestarea probelor. Cei de la Cluj le-au ejectat pe multe, cei de la Bucuresti le-au repus, dar dosarul candva, in viitor, se va reintoarce la Cluj s.a.m.d. Ca am dreptate cand spun ca solutia care va fi data va fi una de o importanta exceptionala, buna de predat la INM, este si faptul ca la ICCJ s-au dat 6(sase) termene, mai mult de doua luni (18.12.2015-19.02.2016.) pana sa se pronunte completul de judecata. Hotararea finala va fi un precedent din multe puncte de vedere pt. instantele din Romania. Si pt. parchetele de tot soiul si de la toate nivelurile. Ca vor mai fi astfel de pricini! P.S. in sfarsit au si judecatorii ocazia sa se loveasca de realitate! Si inca ce realitate! Pai sa se intoarca la obarsie un dosar dupa doi ani, nu e cea mai buna dovada ca justitia romana judeca cu de celeritate?!
Postat 24 Februarie 2016, 07:07 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON