URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
23 Februarie 2016, 17:44

Înalta Curte a decis: Dosarul judecătorilor suspendaţi se întoarce la DNA pentru refacerea rechizitoriului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 2 ani de la trimiterea în judecată a magistraţilor Florica Roman şi Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, respectiv Raluca Cuc şi Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, dosarul acestora se întoarce acolo de unde a plecat, pe masa procurorilor DNA.

Este vorba despre dosarul în care, pe 30 iunie 2014, DNA Oradea i-a trimis în judecată pe cei patru judecători, acuzându-i că, prin soluţii date pe baza unor documente false, l-ar fi scos din închisoare pe ginerele unei avocate, condamnat pentru tentativă de viol, şi pentru care aceştia au şi fost suspendaţi din magistratură, imediat după declanşarea procesului.

E greşit...

Vara trecută, judecătorul de Cameră preliminare a Curţii de Apel Cluj, a dispus returnarea cauzei la DNA Oradea, pentru nereguli la rechizitoriu. Potrivit soluţiei, procurorii au întocmit un document neclar, în care nu au indicat toate persoanele care au legătură cu procesul ori locul unde urmează să fie citate. Totodată, o serie de probe - declaraţiile unui denunţător şi ale unor martori, dar şi interceptări ambientale administrate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie -  au fost înlăturate din rechizitoriu.

Odată cu ele au dispărut şi acuzaţiile pe care acestea le susţineau: în cazul judecătoarelor Denisa Vidican şi Raluca Cuc au dispărut astfel abuzul în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, urmând să răspundă doar pentru favorizarea infractorului, în timp ce judecătorul Ovidiu Galea a fost exonerat de orice vină, din actul de acuzare fiind anulate dispoziţiile de trimitere în judecată atât pentru abuzul în serviciu, cât şi pentru fals şi uz de fals.

Dar nu de tot

Încheierea magistratului clujean a fost contestată, însă, de procurorii DNA Oradea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzațiile ar fi probate iar rechizitoriul corect întocmit, au susţinut ei, având explicații cu “privire la fiecare dintre inculpați și cu privire la fiecare faptă reținută în sarcina acestora, fără nici un fel de dubiu”.

Procurorii au considerat, de asemenea, că excluderea probelor a fost, de fapt, „o apreciere proprie și inadecvată a magistratului de la Curtea de Apel Cluj, care nu numai că nu are suport legal, dar degajă o anumită revoltă a acestuia față de atitudinea denunțătorului din prezenta cauză, care a scos la iveală fapte de corupție comise de magistrați și a avut o atitudine proactivă în dovedirea acestora".

Totodată, procurorii au criticat şi opinia judecătorului legată la adresa DGA Bihor, întrucât aceştia au făcut cercetări cu delegare şi doar pentru că „sunt specializați în cercetarea infracțiunilor de corupție”.

De la capăt

În final, vinerea trecută, după mai bine de o lună de deliberări, magistraţii instanţei supreme au dat verdictul. Potrivit minutei, judecătorii au menţinut decizia de returnare a dosarului la DNA, însă au înlăturat toate celelalte dispoziţii ale Curţii de Apel Cluj de înlăturare a probelor şi a acuzaţiilor pe care acestea le susţineau.

Oricum, soluţia, care este definitivă, ar putea avea drept consecinţă revocarea suspendării celor 4 judecători orădeni, care până la finalizarea noului rechizitoriu s-ar putea întoarce la serviciu, ba chiar să-şi încaseze salariile pe perioada celor aproape 2 ani în care au fost suspendaţi.

„Cazul va fi analizat în Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), imediat după ce instanţa va comunica soluţia”, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului, judecătoarea Daniela Pantazi.

Când se va întâmpla acest lucru, încă nu e clar, întrucât decizia instanţei supreme nu a fost motivată. Abia după argumentarea soluţiei, aceasta va fi transmisă Curţii de Apel Cluj care, apoi, o va comunica la CSM şi, totodată, va returna cauza, pentru refacerea rechizitoriului, la DNA Oradea.

Cert e că procesul magistraţilor e departe de a începe cu adevărat. Căci chiar dacă procurorii vor „repara” actul de acuzare, dosarul nu va fi trimis direct în instanţă, ci tot în Camera preliminară a Curţii de Apel Cluj, unde probele vor fi, din nou, luate la purecat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Chiar ca e o situatie nemaintalnita!
Citez din Lumea Justitiei de miercuri, 24 februarie a.c. ,,RASTURNARE DE SITUATIE FARA PRECEDENT – CSM a fost obligat sa revoce suspendarea din functie a judecatorilor Ovidiu Galea si Raluca Beatrix Cuc, de la Tribunalul Bihor, Florica Roman si Denisa Vidican, de la CA Oradea, dupa ce ICCJ a desfiintat rechizitoriul pe care DNA l-a incropit impotriva magistratilor." Ca aceasta cauza e una deosebita se vede si din faptuil ca csm isi incalca propriile hotarari (nu va speriati, si CCR si-a incalcat propriile decizii)! P.S. Domnule procuror Man, nu va invidiez! Aici trebuie sa cada capete! Ori al d-voastra, ori ale judecatorilor, sau macar a unora dintre ei. Nu exclud nici varianta sacrificarii unor ,,piese" din fiecare tabara, situatie care iar nu va avantajeaza.
Postat 25 Februarie 2016, 05:22 de pinonel
O situatie nemaintalnita
Este o speta cu care csm-ul si justitia nu s-a mai intalnit. Aici importanţa nu este data de judecatorii parte in dosar, vinovati sau nevinovati, nici de ,,munca" d-lui procuror Ciprian Florentin Man, buna sau rea, importanta este solutia care se va da in final. Si mai ales cum se va ajunge la aceasta solutie, a se vedea contestarea probelor. Cei de la Cluj le-au ejectat pe multe, cei de la Bucuresti le-au repus, dar dosarul candva, in viitor, se va reintoarce la Cluj s.a.m.d. Ca am dreptate cand spun ca solutia care va fi data va fi una de o importanta exceptionala, buna de predat la INM, este si faptul ca la ICCJ s-au dat 6(sase) termene, mai mult de doua luni (18.12.2015-19.02.2016.) pana sa se pronunte completul de judecata. Hotararea finala va fi un precedent din multe puncte de vedere pt. instantele din Romania. Si pt. parchetele de tot soiul si de la toate nivelurile. Ca vor mai fi astfel de pricini! P.S. in sfarsit au si judecatorii ocazia sa se loveasca de realitate! Si inca ce realitate! Pai sa se intoarca la obarsie un dosar dupa doi ani, nu e cea mai buna dovada ca justitia romana judeca cu de celeritate?!
Postat 24 Februarie 2016, 07:07 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON