URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Februarie 2017, 12:21

"În plină glorie!" Povestea cântăreţei Florence Foster Jenkins, pe scena Teatrului Regina Maria

'În plină glorie!' Povestea cântăreţei Florence Foster Jenkins, pe scena Teatrului Regina Maria (foto: Teatrul Regina Maria, Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea care a inspirat filmul "Florence", cu Meryl Streep, este pusă în scenă la Oradea de regizorul Cristian Ioan, premiera spectacolului "În plină glorie!" urmând să aibă loc duminică, la Sala Mare. Spectacolul prezintă povestea lui Florence Foster Jenkins, considerată cea mai proastă solistă de operă din lume, dar care a cunoscut un succes incredibil.

"Textul este o comedie, dar nu este una din aceea la care lumea se trânteşte pe jos de râs. E una mai fină şi cu impact estetic mai mare, chiar şi filosofică dacă vreţi. Acest text ajunge să-şi pună problema: ce înseamnă valoarea în meseriile acestea artistice şi, de fapt, cât de labilă şi fragilă este această cuantificare", a spus, luni, regizorul Cristian Ioan într-o conferinţă de presă.

Florence Foster Jenkins a avut perioada de glorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a murit în 1945. "În piesa aceasta facem cunoştinţă cu un personaj absolut fabulos. Florence Foster Jenkins a fost o cântăreaţă incredibilă. Nu o să vă vină a crede, dar nu a fost egalată la vânzări de discuri, deşi era o cântăreaţă care cânta fals. (…)Ce este extraordinar este că această cântăreaţă nu ţinea cont de nimeni şi nimic, mergea ca acceleratul înainte", a adăugat acesta.

Textul este scris de Peter Quilter, un dramaturg britanic contemporan consacrat, ale cărui piese au fost montate în teatre renumite din peste 40 de ţări din întreaga lume, printre care: Africa de Sud, Canada şi Australia. A fost nominalizat de două ori la Premiile Olivier (Best New Comedy în anul 2006 şi Best New Play în anul 2011), iar debutul său pe Brodway a primit trei nominalizări la Premiile Tony.

Piesa "În plină glorie!" a fost montată şi jucată pe scenele din peste douăzeci de ţări din întreaga lume, iar recent a sărbătorit a 2000-a reprezentaţie internaţională şi peste un milion de vânzări de bilete. De asemenea, în anul 2006 s-a bucurat de o nominalizare la Premiile Olivier pentru cea mai bună comedie.

Florence Foster Jenkins, interpretată pe scena orădeană de Gabriela Codrea, reuşeşte, în ciuda lipsei vădite de talent şi a ironiilor cu care se confruntă uneori, să susţină concerte de operă cu sala plină şi să câştige admiraţia unor personalităţi ale vremii. Apogeul carierei sale este marcat de recitalul de pe scena uneia dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York: Carnegie Hall.

Susţinută de câţiva oameni din jur (fie din simpatie, fie din interes), ajutată de capitalul de imagine pe care şi-l creează prin finanţarea evenimentelor culturale şi de moştenierea pe care o risipeşte fără oprelişte când e vorba de muzică, Florence a devenit o sursă de inspiraţie, o fâşie de istorie cu note comice, care continuă să fascineze.

"Noi încercăm să spunem o poveste şi aş dori să transmiteţi asta. Căci, eu cred că, în ultima perioadă multe teatre uită să mai spună poveşti", a spus regizorul Cristian Ioan.

Premiera trupei Iosif Vulcan va avea loc duminică, 26 februarie, ora 19, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, iar următoarea reprezentanţie este programată pe 1 martie.

Echipa artistică este completată de scenografa Clara Labancz, câştigătoarea premiului UNITER pentru întrega activitate în 2015, care se află la a doua colaborare cu teatrul orădean, şi de actorii: Gabriela Codrea (Florence Foster Jenkins), Andrian Locovei (Cosme McMoon), Răzvan Vicoveanu (St. Claire), Mirela Lupu (dna Johnson), Lucia Rogoz (Dorothy) şi Georgia Căprărin (Maria).

Spectacolul se bucură de participarea specială a contratenorului Iosif Viktor şi de îndrumarea muzicală a compozitorului Ovidiu Iloc şi a pianistei Henrietta Varady. Biletele s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria şi pe biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON