Atenţie la Zika
DSP Bihor solicită autorităţilor locale din judeţ să ia măsuri pentru revizuirea şi ulterior aplicarea în mod corespunzător a planurilor de combatere a ţânţarilor, "astfel încât să se asigure spre utilizare şi substanţele active pentru combaterea ţânţarilor din specia Aedes albopictus", se arată într-o informare dată publicităţii de către această instituţie, în contextul răspândirii virusului Zika.
"Acţiunile de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locuri favorizante înmulţirii ţânţarilor (terenuri virane, zona parcurilor, lacurilor etc., inclusiv depozite de anvelope), cât şi în jurul spitalelor şi secţiilor de boli infecţioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecţie Zika de import, vor fi desfăşurate de prestatori de servicii autorizaţi, care vor utiliza obligatoriu substanţe avizate, înregistrate în Nomenclatorul naţional de substanţe biocide", spune DSP, amintind că "atribuţiile autorităţilor publice locale sunt stipulate în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014".
DSP precizează că până în prezent în judeţul Bihor nu a fost semnalat niciun caz de infecţie cu virusul Zika, prezentând totodată câteva informaţii esenţiale privind acest virus.
Potrivit datelor prezentate, infecţia cu virus Zika este cauzată de un microorganism şi este transmisă prin intermediul ţînţarilor, perioada de incubaţie variind între 3 - 12 zile după înţepătura unui ţânţar infectat. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice (persoanele infectate nu prezintă nicun semn de boală în 60% - 80% din cazuri. Când încep să se manifeste, simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 - 7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scazută de spitalizare.
Principalele simptome sunt: erupţia maculară sau papuloasă, febră, dureri articulare, conjunctivită, dureri musculare, durere de cap. De cele mai multe ori, erupţia maculo-papulară apare initial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul.
Întrucât nu există tratament profilactic sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei cu virusul Zika, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal pentru a evita înţepăturile de ţânţar (elementare fiind purtarea pantalonilor lungi şi a bluzelor /cămaşilor cu mânecă lungă, precum şi existenţa în încăperi a mijloacelor de protecţie mecanică cum sunt plasele de pat pentru ţînţari, chiar şi în timpul zilei).
Vaccinaţi-vă dacă...
Pe de altă parte, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a extins cu încă 3 luni Urgenţa de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională în legătură cu pericolul răspândirii virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin, DSP informează că rămân în vigoare şi măsurile luate la nivel naţional pentru vaccinarea restanţierilor, întărirea supravegherii cazurilor de PAF (paralizie acută flască) şi a circulaţiei de enterovirusuri în apele reziduale, rămân în vigoare.
Astfel, este obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc din/spre ţările afectate de circulaţia virusurilor polio (precum Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatorială, Irak, Israel, Laos, Madagascar, Mali, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Siria, Somalia şi Ucraina).
Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgenţă chiar înaintea acesteia. Vaccinarea trebuie notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.
De asemenea, este obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc din Afganistan, Nigeria, Pakistan şi Somalia, aceste persoane neavând dreptul să părăsească teritoriul ţărilor menţionate - indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) - fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti poliomielită.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.