URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2020, 16:20

În Oradea, mai mulţi copaci tăiaţi decât plantaţi. Viceprimarul Birta admite că Primăria şi-a făcut regulament ecologist de ochii lumii şi că va doborî arbori în continuare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, în Oradea s-au tăiat mai mulţi copaci decât s-au plantat. Informaţia, care a fost dezvăluită şi de BIHOREANUL în urmă cu câteva săptămâni, reiese şi din raportul de activitate al Direcţiei Tehnice din Primărie pentru anul 2019, prezentat marţi de directorul Mircea Ghitea şi viceprimarul Florin Birta.

Potrivit documentului, în Oradea anului trecut s-au plantat 655 de arbori, în timp ce 779 au fost puşi la pământ. Pentru alţi 160 de copaci, Direcţia Tehnică a dat aviz de tăiere în 2019, dar n-a apucat să-i şi doboare, lucrări care au fost amânate pentru anul 2020.

Ghitea cel nervos

BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful Direcţiei Tehnice de ce acest raport tăieri-plantări este negativ şi, mai ales, de ce direcţia pe care o conduce nu respectă propriul regulament privind tăierile de arbori din spaţiile publice ale Oradiei, aprobat prin HCL 725/2015, prin care se prevede obligaţia plantării de 5 arbori pentru fiecare copac tăiat, indiferent de motivul pentru care a fost doborât, dar Mircea Ghitea nu a oferit un răspuns franc. Vizibil iritat, directorul a susţinut că Primăria are obligaţia legală să se asigure că bunurile orădenilor nu vor fi distruse de copaci periculoşi şi de aceea pune la pământ copacii din oraş, fără a impune cuiva obligaţia de a planta alţii în schimb.

"Regulamentul vorbeşte despre solicitări ale cetăţenilor care au interesul de a se tăia copaci, se referă la faptul că ne sesizează că într-o zonă în care ei au circulaţie există o necesitate de tăiere. (...) Dacă este necesară doborârea unui copac, va fi doborât, că este un pericol. Când cetăţeanul sesizează un pericol, ar fi şi culmea să-i spun domnule, du-te matale să plantezi încă 5", a declarat Ghitea.

Când reporterul BIHOREANULUI i-a subliniat că toţi cetăţenii care fac o cerere de tăiere de coapaci au "interesul de a se tăia copaci", că altfel nici n-ar face solicitarea, şi tocmai această atitudine se dorea descurajată prin regulamentul Primăriei, Ghitea a găsit alte pretexte: a dat vina pe registratura Primăriei!

"Cererea pe care o face asociaţia de proprietari sau cetăţeanul este însoţită de un formular de angajament privind plantarea. Sunteţi în stare să mă credeţi că nu există niciun formular completat în 2019? Direcţia Tehnică nu este registratură, nu noi trebuie să ne asigurăm că s-a completat formularul", a replicat Ghitea, pe un ton ridicat.

Directorul tehnic al Primăriei a refuzat să spună de ce, dacă tot desconsideră regulamentul Primăriei, n-a propus niciodată Consiliului Local modificarea sau abrogarea lui. La fel cum n-a suflat o vorbă despre faptul că aceeaşi Direcţie Tehnică, condusă tot de el, a scris, în urmă cu cinci ani, regulamentul care a fost votat de aleşii orădenilor...

Birta, cu drujba în mână

În schimb, viceprimarul Florin Birta a admis că regulamentul nu se respectă şi trebuie schimbat.  "Vom modifica regulamentul, ca să nu mai avem discuţii la fiecare conferinţă de presă", a declarat Birta. Indirect, viceprimarul a recunoscut aşadar că regulamentul adoptat în 2015 de Consiliul Local a fost praf în ochii orădenilor ecologişti.

Acelaşi Birta a mai spus că tăierile de arbori din Oradea vor continua. "Vom continua să tăiem arbori pentru orice lucrare de investiţii sau pentru orice solicitări, dacă arborele este bolnav sau este într-o stare avansată de prăbuşire. Noi ne vom face treaba în continuare. Mai mult, vreau să subliniez: gândiţi-vă că în următorii doi ani avem 12 hectare de noi parcuri pe care le construim în Oradea. 12 hectare, nu ştiu când s-au mai făcut atâtea spaţii verzi, nu cred că putem fi acuzaţi că ne batem joc de spaţiile verzi din Oradea", a declarat Birta.

Ce a omis să spună viceprimarul este însă că şi la începutul anului 2019 a avut aceeaşi promisiune privind realizarea a 12 hectare de spaţii verzi în doi ani, iar deocamdată municipalitatea a deschis un singur şantier de acest gen, cel de pe coridorul verde Barcăului. Aşadar, rămâne de văzut dacă nu cumva Birta va avea şi anul viitor aceeaşi făgăduinţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sa sune drujbele
"Vom continua să tăiem arbori pentru orice lucrare de investiţii " din fraza asta reiese clar d-l Birta ca sunteti spalat pe creier, de la d-l director Ghitea " cel nervos" care a facut tot felul de compromisuri si care habar nu are ce inseamna protectia mediului sau mediul ma astept, vom inspira in zona centrala numai aer cu praf de betoane, toti sunteti niste politruci pusi pe functii datorita culori politice, arhitectul orasului nu vede ca structura de beton construita pe malul Crisului in piata Ferdinant este aproape la fel de inalta ca si cladirea din spatele ei (ce profesionist a dat aviz pt asa ceva? rampa este la jumatatea cladiri de pe malul crisului), dar voi aveti o alta agenda, jos cu toti arborii din oras, va amintesc ca tisele "simbol al vieții și al morții" pe care "lea-ti relocat " ca sa aruncati praf in ochii celora carora le pasa de mediu in parcul 1 Decembrie .. sau uscat, dar voi sunteti tot cu drujba in mana si oradeni tot ametiti de marea dezvoltare ... am o presimtire sumbra pentru amenajarea stazi Libertatii pentru toti arbori de acolo.
Postat 12 Februarie 2020, 09:31 de Sanitar
Birocratii ecotoxici
Astia-s birocratii din primarie care viseaza oradeni pietoni, biciclisti si otelisti in numele ecologiei? Mă lasi, mă birta? Numai din lemnul recuperat si valorificat din copacii taiati, s-ar putea planta altii in locul lor fara alte cheltuieli! Si inca ceva: cand birta o sa vina cu bicicleta sau oteleul din Sanmartin iar bolovan si trepadusii din primarie vor renunta la masinile de serviciu, inseamna ca s-a dat startul eco, pana atunci mucles! Vorbe in vant.
Postat 11 Februarie 2020, 18:40 de oradeanbihor
"Rețeaua Bolovan" ...
... iubește betonul !?!
Postat 11 Februarie 2020, 17:43 de CrisDumi
Birta.
Doar că parcurile noi sânt în câmp, la marginea sau între cartiere, restu sânt îmbătrânite.
Postat 11 Februarie 2020, 16:27 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON